Vücudumuzun insülin salgılamasına yarayan pankreas organı bazı sebeplerden dolayı insülin salgılanamaz. Bu yüzden hücrenin enerji karşılanması yani şeker hücreye giremez. Hücreye giremeyen glukoz yani şeker kanda birikmeye başlar. Vücudun ihtiyacından fazla şekilde biriken şeker hücrelere zararlı olmaya başlar. Şeker hastalığının bir başka sebebi de aileden gelen faktörlerin olmasıdır.
Şeker nasıl belirtiler gösterir?
Şeker hastalığının birçok belirtisi vardır. Cilt kurumaya başlar. Çok fazla su içmek ve çok fazla tuvalete gitme isteği görülür. Vücutta oluşan yaralar geç iyileşmeye başlar. Çoğu zaman görme bozukluğu meydana gelir. Kişide halsizlik, yorgunluk ve çabucak yorulma görülmeye başlar. İştah daha fazla açılır ve kişi daha fazla yemek yeme isteği duyar.
Diyabet yani şeker hastalığı tanısının konulması
İlk önce idrar ve kanda bazı testler yapılır. İdrarda şeker miktarı fazlalaşır. Açlık kan şekeri diyabet yani şeker hastalarında fazladır. Normal bir kişide 126 mg/dl’nin altında olması gereken açlık kan şekeri eğer 200 mg/dl’nin üzerinde ise kişide diyabet yani şeker vardır. Kişinin soluğunun aseton gibi kokması da şeker hastalığının tanısında bir sebeptir. Glukoz tolerans testi de kişide şeker hastalığı tanısı konulmasında gerekli bir testtir.
Diyabetin nedenleri
Şeker hastası olan insanların kan şekeri seviyesinde yükselme vardır. Bunun sebebi ise vücudun glukozu kas, karaciğer ve yağ hücrelerine enerji için depolama görevini yapamamasından dolayı olur. Bunun sebebi ise insülin üreten pankreas yeterli insülin üretemiyor olabilir. Hücreler insüline cevap vermiyor olabilir. Ya da her iki durumda aynı anda kişide gözükebilir.
Diyabette iki tip vardır. Tip 1 diyabet ve Tip 2 diyabet olarak ikiye ayrılan diyabet türünün belli başlı oluşma nedenleri vardır.
Tip 1 diyabet genelde çocuklarda sıklıkla görülen bir türdür. Genç yetişkinlerde de görülür. Tip1 diyabette insülin hiç üretilmez ya da çok az üretilir. İnsülin üretilemediği için glukoz kanda toplanır ve vücut şekeri enerjiye çeviremez. Tip 1 diyabeti olan kişinin dışarıdan insülin iğnesi takviyesi alması gerekir. Sebepleri konusunda herhangi bir belirti olmadığı gibi ailede olan diyabet yüzünden ortaya çıktığı ve vücudun bağışıklık sisteminden dolayı kaynaklandığı konusunda ortak kanıya varılmıştır.
Tip2 diyabet ise genelde hemen herkeste görülen diyabet hastalığıdır. Yetişkinlik çağında ortaya çıkar. Genel olarak obez kişilerde daha fazla görülmektedir. Obezliğin ergenlerde daha sık görülmesi Tip2 diyabetin ergenlerde de görülmesine sebep olmaktadır. Tip 2 diyabette vücutta insülin direnci oluşur. Yine bu yüzden kan şekeri vücutta enerjiye dönüşmez. Bunun bir adı da hiperglisemi olarak tıp dünyasında yerini almıştır. Ailesinde Tip 2 diyabet olan, hareketsiz bir hayat tarzına sahip olan, düzensiz ve sağlıksız beslenme alışkanlığı olan kişilerde Tip 2 diyabet görülmektedir.