Kızlık Zarı Çeşitleri Ve Kızlık Zarı Kontrolü

Kızlık zarı (Hymen) bayanların vajinal açıklığını çevreleyen ve bazen de tamamen kaplayan zarımsı bir dokudur. Adını eski Yunanlarda bulunan evlilik tanrısı olan Hymenaeus’tan almaktadır. Her ne kadar “kızlık zarı” denildiği zaman aklınıza bir zar doku gelse bile, aslında yapısal olarak bir zar değildir. Vajinada küçük dudakların arka kısmında tabanı vajen duvarında olan bir deri kıvrımıdır.

Genel olarak ilk birleşme yaşanan acı ve ağrı hisleri kişilerin psikolojik olarak kendilerini rahat bırakmamaları nedeni ile vajen kaslarının kasılmamasından dolayı oluşur. Çünkü vajen kasları normalde esneyebilen kaslardır ve bu kasların esnemesi demek, bir parçası olan kızlık zarının da esnemesi demektir. Kızlık zarı yapısal olarak da farklılıklar barındırmaktadır.

Kızlık Zarı Çeşitleri


İç Giyim

Kızlık Zarı Çeşitleri

Anüler Hymen (yuvarlak halka) : Kızlık zarı çeşitleri arasında en çok görünen modeldir. Bu modelde zar yuvarlak bir halka gibidir ve ortasında da yuvarlak bir boşluk bulunur. Boşluğun biraz geniş olması durumunda penis buradan geçse bile yırtılma olmaz. Bu yırtılma olmayan zar modeli “esnek zar” olarak adlandırılır.

Kresentrik Hymen (yarım ay): Zar modeli yarımay şeklindedir. Arka kısımda zar belirgin iken üst kısımda çok ince ya da yoktur. Yarım ay zar modeli de birleşme sırasında yırtılmayan bir modeldir.

Septalı Hymen (ara bölmeli): Kızlık zarının ortasında boşluğu ikiye bölen bir doku parçası bulunmaktadır. Görülme sıklığı nadirdir.

Kribriform Hymen (çok delikli/kalbur görünümlü): Zar da tek bir büyük delik yerine birçok küçük delik bulunmaktadır. Bu aynen kalbur görünümüne benzemektedir. Görülme sıklığı çok azdır.

Kızlık Zarı Kontrolü

İmperfore Hymen (deliksiz): Kızlık zarında hiçbir delik bulunmaz ve vajina girişi tamamen kapalıdır. Bu durum cinsel birleşmeye imkan tanımaz ve aynı zamanda adet kanının dışarı çıkmasına olanak sağlamaz. Kan dışarı çıkamadığı için vücut içerisinde birikir. Bu çok ağrılı ve acılı olacağı için cerrahi müdahale gerektirir.

Mikroperfore Hymen (küçük delikli): Zarın ortasında bulunan delik oldukça küçüktür. Adet kanı buradan akar ancak çok ağrılıdır. Bazen bu tür zarda da cerrahi müdahale gerekebilir.

Multipar Hymen (doğum yapmışlarda bulanan zar modeli): Normal doğum yapmış olan bayanlarda doğum anında kızlık zarı yırtılır ve geriye kalan parçalar “karinkül” yani “hymen artığı” olarak adlandırılır.

Kızlık Zarı Kontrolü Nasıl Yapılır

Kızlık Zarı Kontrolü Nasıl Yapılır?

Halk arasında kızlık zarının aynadan görüldüğüne dair söylentiler olsa bile profesyonel olmayan hiç kimse kızlık zarını göremez.  Zarın kontrolü mutlaka bir kadın doğum uzmanı tarafından yapılmalıdır. Yapılan kontrolde doktor vajina dudaklarını ayırır ve buradan vajen girişine bakar. Evde kendiniz denememelisiniz, zarar verebilirsiniz.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın