Boğaz İltihabı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Boğaz iltihabı, boğazın iki tarafındaki dokuların iltihap kapmasıdır. Halk arasında bademcik olarak da bilinir. Bir diğer adı tonsil olan bu dokuların iltihaplanmasıyla boğazda acı ve ağrı, yutkunma zorluğu ortaya çıkar.

Boğaz iltihabı üç türlü ortaya çıkar. Akut boğaz iltihabı virüs ya da bakterilerle bulaşan rahatsızlıktır. Subakut boğaz iltihabı ise actinomyces adlı bakteri nedeniyle oluşur. Subakut boğaz iltihabı yani tiroid iltihabı ise üç hafta ve üç aylık sürelerde etkisini gösterir. Kronik boğaz iltihabı ise tedavi edilmezse büyük sorunlara neden olacaktır.

Hangi belirtileri gösterir?


İç Giyim

  • Boğaz iltihabı ilk başka kendini ağrı, acı ve yanmalarla belli eder.
  • Çoğu zaman kulaklarda ağrı oluşur ve boyun tutulmaları yaşanabilir.
  • Lenf dokuları şişmeye başlar.
  • Yutkunma zorluğu yanında kişide baş ağrısı, ürperme, yüksek ateş görülebilir.

Klinik ortamda yapılan teşhis işleminde hastaların bademciklerine bakılır. Boğaz kültürü alınır ve bu bulgulara göre teşhis konur. Daha hızlı teşhis yapılması durumlarında antijen tespiti yapılarak kan sayımı yapılır. Buradan alınacak sonuç boğaz iltihabının tanısının konulmasında yeterlidir.

Bademcik İltihabı Nasıl Geçer

Boğaz iltihabı nasıl tedavi edilmelidir?

Boğaz iltihabında ilk tedavi yolu antibiyotiklerdir. Yaklaşık on gün süren bir antibiyotik tedavisi sonucunda boğaz iltihabı iyileşebilmektedir.

Ancak devamlı tekrarlayan boğaz iltihapları vardır. Bu durumda boğaz kültürü yaptırılarak antibiyotik tedavisine devam edilir. Eğer antibiyotikler çare olmazsa bademciklerin alınması operasyonu gerçekleştirilebilir. Bademciklerin alınması için bazı koşulların oluşması gerekir:

  • Yutkunma sorununun oluşması
  • Bademciklerin solunumu etkileyecek kadar büyümesi
  • Boğaz iltihabının devamlı tekrarlaması
  • Boğaz ağrısının sürekli olması
  • Boğaz iltihabının orta kulak iltihabına ya da sinüzite yol açması durumlarında bademcik ameliyatına karar verilebilir.

Bademcik ameliyatı nasıl yapılır?

Bademcik ameliyatı, genel anestezi ile gerçekleştirilir. Bunun için sadece 30-45 dakikalık bir süre yeterlidir. Bademcik ameliyatında herhangi bir kesi aleti kullanılmaz ve özel aletler yardımıyla bademcikler alınır. Bazen hastada kanama ya da nefes alma problemi olabilir. Böyle bir durumda tekrar bir operasyona karar verilebilir.

Bademcik ameliyatında operasyon sonrası hasta beş ile on saat arasında hastanede gözlemlenir. Bu saatler içinde herhangi bir problem görülmezse hasta taburcu edilir. Üç yaş altı hastalarda bu süre bir gece olarak uzar.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın