Ramazan’ın gelmesi ile birlikte birçok kişi oruç tutmaya başlar. Çoğu kişi hem dini görevini yerine getirirken diğer taraftan diyet yaparak formunu korumak ister. Çünkü Ramazan ayında farkına bile varmadan rahatlıkla kilo alınabilmektedir. Normalde üç öğün yemek yenirken Ramazan ayında bu öğün sayısı ikiye düşer. Üstelik belli bir süre vücut aç kalacağı için kişiler normalde daha az yediği ya da yemekten kaçındığı besinleri Ramazan ayında daha fazla tüketmeye başlar.
Birçok kişi Ramazan ayında oruç tutarken diyet yapılmayacağını düşünür. Ancak Ramazan ayında iki öğün olan beslenmeyi doğru şekilde yaparsanız hem kilo almamış olursunuz hem de daha dengeli beslenerek kilo da verebilirsiniz. Peki Ramazan ayında oruç tutanlar nasıl diyet yapmalı? Nelere dikkat etmeli? İftar vaktine kadar aç kalan vücudun dengede kalması ve sarsılmaması için sahur zamanı ne yemeli, iftar zamanı nasıl beslenmelidir?
Ramazan ayı boyunca nelere dikkat edilmelidir?
- Ramazan ayı boyunca iftarda yemekle birlikte çay ya da kahve gibi içecekler içilmemelidir. Bu tür içecekler yemekten belli bir süre sonra tüketilmelidir.
- Ramazan ayında iftar sonrası muhakkak yürüyüşe çıkın ve bedeni hareketsiz bırakmayın.
- Sahur, Ramazan ayının en önemli bölümüdür. Belli bir süre vücut besinsiz ve susuz kalacağından sahuru asla atlamayın. Metabolizmanızın daha az yavaşlamasına imkanverirsiniz.
- İftar ve sahur öğünlerinde muhakkak bolca su içmelisiniz. Yemekte su içmek yerine yemekten sonra su içmeye özen gösterin.
Sahurda ne yenebilir?
Ramazan’da hem oruç tutmak hem de formunu korumak isteyen kişiler sahurda tıka basa yememelidir. Bunun yerine;
- 3 kibrit kutusu kadar peynir
- 5-6 adet zeytin
- 4 dilim ekmek ve bolca salata
ya da
- 3 yumurta ile yapılmış menemen
- 4 dilim ekmek yanında çay ya da kahve
İftarda ne yenmelidir?
Oruç tutanların yaptığı en büyük hatalardan beri, vücut uzun süreli aç ve susuz kaldığı için iftar vakti birçok yemeği bir anda hızlıca tüketerek mideyi yormaktır. Ancak İftarda, bütün yemekler biranda tüketilmemeli ilk başta bir kase çorba içilip mide yemek yemeye alıştırılmalı sonrasında belli bir süre geçtikten sonra azar azar diğer besinlerden tüketilmelidir.
- 1 kase çorba
- 1 porsiyon et veya 1 porsiyon sebze yemeği
- 2-3 dilim ekmek
- Yarım su bardağı yoğurt
veya
- 1 kase çorba
- 5-6 yemek kaşığı pilav ya da makarna
- Salata
- Yoğurt ve 1 kase komposto
Ramazanda önemli olan mideyi tıka basa doldurmak değil vücudun ihtiyacı olan tüm karbonhidrat, protein, vitamini almaktır. Ramazan ve sahur zamanında tüm bunları dengeli şekilde alarak hem orucunuzu rahat tutabilir hem de kilonuzu istediğiniz seviyede tutabilirsiniz.
Ramazan ayında insülin iğnesi kullananlar, hamile olanlar, kan şekeri normalin altında olanlar, diyabet ve tansiyon hastaları, devamlı ilaç kullanmak zorunda olanlar, verem ve kanser hastaları oruç tutmamalıdır.