Balın Yararları

Bal binlerce yıllık insanlık tarihinde tatlandırıcı olarak kullanılmış olan ve yüzlerce yıl bozulmadan ilk günkü tazeliğini koruyan bir üründür.
Tatlının insan üzerindeki psikolojik faydalarını zaten biliyoruz, fakat tamamen doğal şeker yüklü olan balın vücudunuz için de son derece gerekli olduğundan haberiniz var mıydı?

Bal doğal vitamin ve mineral kaynağıdır

Balın onlarca çeşidi olmasına rağmen neredeyse hepsi üç önemli vitamin ve minerali içerisinde barındırır.
Bunlardan ilki insan vücudunda hayati önem taşıyan C vitaminidir, en büyük faydası ise bağışıklık sistemini güçlendirici etkisidir.
Bal ayrıca en zengin kalsiyum kaynaklarından birisidir ve kemiklerin güçlenmesini sağlar. Ayrıca ileriki yaşlarda kemik erimesi riskini azaltır.
Son olarak bal, içeriğinde bulundurduğu demir ile kan dolaşımına pozitif etkide bulunur.


İç Giyim

Balın Faydaları

Bal kırmızı kan hücrelerini arttırır

Her gün bir bardak içerisine bir kaşık bal katılmış su içmek vücudunuzdaki kırmızı kan hücrelerini ve kandaki oksijen miktarını arttırır.

Kanda artan oksijen miktarı da kişinin kendisini daha enerjik ve zinde hissetmesine neden olurken organlardaki hastalıklarıve bakterileri de yok eder.

Kandaki arttırılmış oksijen miktarı, enerjiyi seviyesini yükselttiği için aynı zamanda sporcular ve egzersiz yaparken zorlanan kişiler için de bal çok faydalıdır.

Herhangi bir kişinin vücudu fiziksel aktivitelere istekli ve dayanıklıise aynı zamanda o kişi zihinsel ve psikolojik olarak da zinde olacaktır.
Yani kısacası ballı su içmek fiziksel hareketliliği ve üretkenliği arttırdığı gibi, zihinsel aktivitelerin de dengelenmesini ve normalleşmesini sağlar.

Bal en iyi şeker alternatifidir

Hiç şüphesiz ki bal içerisinde en yüksek şeker barındıran yiyeceklerden birisidir. Fakat balın içerisindeki şeker,çay ve tatlılarda kullandığımız beyaz şekerden çok daha farklıdır.
Kimyasal ayrıntılar içerisinde kaybolmadan belirtelim ki, bal kimyasal beyaz şeker değil, doğal şeker içerir.

Bal içerisinde bulunan doğal şeker ve yine doğal bal içerisinde bulunan dextrin insan vücuduna karıştığında kimyasal tepkimeye girerler ve sonuç olarak kişinin kan şekeri doğal yollardan dengelenir.

Balın Faydaları Nelerdir

Bal ilaç sanayisinin ve tıbbın vazgeçilmezidir

Balın anti – septik ve anti – bakteriyel özellikler gösterdiği ve mikroplara karşıyok edici bir karakteri olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Enfeksiyon kaynaklı hastalıklarda da son derece faydalıdır.

Hastalar üzerinde uygulanan klinikal test ve tedavilerde saflaştırılmışbal ülser ve yaralanmalara karşı kullanılır. Tedavilerde elde edilen başarı oranı ise %99’dur.
Bal ayrıca iyi pişirilmemiş etlerde ve hayvan dışkısıtemas eden yiyeceklerin yenilmesi ile bulaşan koli basili ve salmonella gibi bakterilerin yok edilmesinde de kullanılır.

Son olarak düzenli bal tüketimi ile balgam, astım ve bronşit gibi akciğer hastalıkları da tamamen iyileştirilebilir.

Bal doğal bir prebiyotiktir

Bal doğal bir prebiyotik olarak kullanılabilir fakat vücuttaki bakterileri yok eden ve hastalıklar ile savaşan yoğurttaki prebiyotikler ile karıştırılmamalıdır.
Balın içerisindeki prebiyotik maddeler vücudunuza faydalıve gerekli olan doğal bakterilerin miktarını arttırır.En çok fayda sağladığı bakteriler de mide asitlerinde bulunur. Bu nedenle ülser’e karşı son derece faydalıdır.

Bal cilt sağlığınızı arttırır

Bal belli dönemlere bağlı olarak ciltte oluşabilen sivilce, akne ve döküntü tedavilerinde kullanılabilir.
Gün içerisinde dıştan sürülerek uygulandığında kaşıntıyı da rahatlattığı bilinmektedir.

Bal Neye İyi Gelir

Öksürük ilaçlarının doğal alternatifidir

Bal özellikle küçük yaştaki çocuklarda öksürük,balgam ve boğaz problemleri için son derece faydalıdır.
Reçete ile alınabilen öksürük şurupları çocuğunuzun alerjisi olmasa bile ağzında ve boğazında yaralar çıkmasına, kaşınmasına ve kızarmasına sebep olabilir. Öksürük ilaçları da bal ekstreleri kullanılarak hazırlanır fakat bunun ile birlikte içerisinde birçok kimyasal da yer alır.

Fakat sadece bal tüketmek bile uykudan uyandıracak kadar kötü olan öksürmeleri çok kısa bir süre içerisinde yok eder, üstelik öksürüğü iyileştirirken beraberinde kaşınma ve kızarma gibi yan etkiler getirmez.

Bal alerjik semptomları azaltabilir

Bal, arılar tarafından çeşitli çiçeklerin polenleri toplanarak üretilir ve polenler birçok alerjinin başlıca sebebidir. Fakat arılar tarafından bala dönüştürülen polenler insanları hastalıklardan ve alerjilerden korur.

Vücuda alerjik maddenin küçük bir miktarını enjekte ederek ve vücuda o maddeyi tanıttırarak alerjileri engellemek ya da etkilerini azaltmak mümkündür. Yani aşı işlemi gibi yeterli miktarlarda bal tüketerek polen alerjinizi kontrol altına alabilirsiniz.

Balın iyi geldiği hastalıklar

Bal hızlı enerji kaynağıdır

Özellikle koşucular ve diğer sporcular kendilerini yorgun ya da halsiz hissettiklerinde kaşık kaşık bal tüketirler. Bunun en önemli sebebi yukarıda da belirttiğimiz gibi balın kırmızı kan hücrelerini arttırması ve kandaki oksijen oranını yükselterek organlara daha fazla oksijen gitmesine sebep olmasıdır.

Tabi ki daha fazla oksijen, daha fazla enerji anlamına gelmektedir. Ayrıca kandaki yüksek oksijen miktarı uzun süreler boyunca korunur. Bu yüzden maraton koşucuları ve atletler tarafından sıkça enerji kaynağı olarak tüketilir.

Bal kanser oluşumunu engelleyebilir

Bal içerisinde çeşitli flavonoidler barındırır. Bu nedenle bazı kanser türlerini engelleyebilir ve hatta oluşumundan sonraki tedavi sürecinde faydalı olabilir.
Her ne kadar balın bu faydalı etkisi her kanser türü üzerinde kanıtlanmış olmasa da, sigara tüketimi nedeniyle oluşan ve sadece kadınlarda görülen kanser türlerinde oldukça faydalı etkileri görülmektedir.

Tatlı şuruplarında doğal şeker olarak kullanılabilir

Daha önce de bahsedildiği gibi bir çay kaşığı balı, çaylarınızda beyaz şeker yerine kullanabilirsiniz. Fakat bununla beraber tatlıların üzerine dökülen şuruplarda ve içerisine ilave edilen şekerin yerine bal kullanılabilir.

 

 

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın