Hamilelikte Uygulanan Testler

Her anne adayı için stresli olduğu kadar da mutluluk verici bir dönemdir hamilelik. Bu dönemde anne adayı ve bebeğinin sağlığı konusundaki tüm olumsuz olasılıkları ihtimal dışında bırakmak adına birçok test uygulanır. Bu testler hamileliğin başlangıcından bitişine kadar çeşitli dönemlerde farklılık gösterir. Bunların yanı sıra hamilelik başlamadan önce bile yapılması tavsiye edilen testler bulunmaktadır.

Gebelikte Yapılan Tahliller

Bazı testlerin hamileliğin spesifik haftalarında yapılması zaruridir. Bu nedenle takipleri önemlidir ve zamanının kaçırılmaması gerekmektedir. Bu testlerin bazıları rutin olarak yapılmakta iken bazı testler belirli gebeliklerdeki belirli durumlar ortaya çıktığında önlem olarak yapılır.


İç Giyim

HAMİLELİĞİN BAŞLANGIÇ DÖNEMİNDEKİ TAHLİL VE TESTLER

Öncelikle doktora ilk kez gidildiğinde yapılan testler vardır. Hatta planlı gebeliklerde gebelik oluşmadan önce doktora gidilerek belirli tahlillerin yapılması tavsiye edilir. Bu sayede olası anormalliklere karşı önceden önlem alınabilir. Genelde ilk olarak ultrasonografi ile test yapılır ve kan tahlili ile kadının rahim bölgesi incelenir ve hamilelik teşhisi konulur. Smear testi eğer yakın zamanda yapılmamış ise mutlaka yapılmalıdır. Annede kan sayımı, anne ve babanın kan uyuşmazlığının tahlili ve uyuşmazlık var ise IDC testinin yapılması, anneden idrar tahlili yapılması, belirli hormonlarla ilgili yapılan hormon seviyesi testi ve HIV ya da Hepatit B gibi bulaşıcı hastalıklara karşı yapılan kontrol testleri hamileliğin ilk aşamasında yapılan testlere örnek olarak verilebilirler.

Gebelikte Yapılması Gerekli Testler

HAMİLELİĞİN GEÇ DÖNEMİNDEKİ TESTLER

Hamileliğin ilerleyen haftalarında da belirli testler uygulanmaya devam eder. Örneğin 11 ila 14. haftalar arasında NT testi ve kan tahlili yapılmalıdır. 20. haftaya yaklaşırken üçlü ve dörtlü test adı altında iki test daha yapılır ve gerekli görüldüğü takdirde anneden amniosentez işlemiyle sıvı örneği alınarak tahlil yapılır. Hamileliğin 7. Ayında anneye glukoz yükleme testi yapılır ve sonucuna göre OGTT testine başvurulur. Hamileliğin 9. ayında annede bakteri taramasının yapılması da önemli bir husustur. Ülkemizde pek yaygın olarak yapılmıyor olsa da hem anne hem bebeğin sağlığı için çok önemli bir testtir. Ve hamileliğin son aşamasında ise NST testi yapılarak doğumun yapılma prosedürüne başlanır.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın