Kürtaj yapıldıktan sonra yeniden adet görme süresi kişiden kişiye değişebilmektedir. Bazen kürtaj olan kadın 30-40 gün sonra adet görürken bu süre 20 güne kadar düşebilir. Eğer operasyonun ardından yaklaşık 6 hafta içinde adet görülmemişse mutlaka bir doktora başvurulması gerekir. Çünkü kürtaj esnasında beklenmeyen bir komplikasyon oluşmuş veya herhangi bir doku zarar görmüş olabilir.
Adet görememe nedenini bulabilmek için genellikle ultrason yöntemine başvurulur; çünkü kısa bir ultrasonun ardından rahimde bir sorun olup olmadığı anında öğrenilebilmektedir. Eğer herhangi bir sorun tespit edilmişse vakit geçirmeden doktor tarafından uygun görülen tedaviye başlanır. Aslında kürtajın sonrasında adetin gecikmesi normal olarak kabul edilir. Bu sürenin uzaması ise operasyonda oluşan bir aksaklığa işaret eder. Kürtaj yapıldıktan sonra sanılanın aksine hemen gebe kalınması da mümkündür. Çok nadir olmakla birlikte kimi zaman rahimde yapışıklık meydana gelmesine bağlı olarak da adet gecikmesi yaşanabilir. Yapılan kürtajın kişinin adet düzeni üzerinde bir etkisi yoktur. Yani eski adet döngüsü işlemin ardından da devam eder.
Kürtajın Adet Üzerine Etkisi
Kürtaj sadece oluşan hamileliği sonlandırmak için uygulanan bir yöntem olduğundan kadının hormonları ile ilgili bir bozukluğa yolaçmadığı gibi adet düzensizliğine de neden olmamaktadır. Kürtaj olduktan sonra ilk adet zamanında bir aksama olması normaldir. Bununla birlikte ikinci adet dönemi tıpkı eskisi gibi devam eder. Eğer hasta kürtajdan önce de adet düzensizliği yaşamışsa bunun devam etmesi de normal kabul edilmelidir.
Adet düzensizliği oluşmuşsa kişi mutlaka doktora gidip muayene olmalıdır. Verilen ilaçlarla tekrar hastanın adet görmesi sağlanabilir. Kimi zaman kürtaj esnasında gebelik alınamadığı için veya yanlış bir uygulama nedeni ile de adet gecikmesi yaşanabilmektedir. Adetin düzensiz olması, adet görememe, adet kanamasının artması gibi sorunlar görüldüğünde mutlaka hastaneye gidilerek muayene olunması gerekir.
Kürtajın Ardından Kanama Ve Lekelenme:
Yapılan kürtajın sonrasında bir hafta kadar pıhtı gelmesi veya lekelenme şeklinde kanamanın olması normaldir. Özellikle 10 hafta ve üzeri gebelikler için yapılan kürtajlarda bu duruma daha çok rastlanılmaktadır. Kimi zaman hiç kanama da olmayabilmektedir. Kürtaj olduktan birkaç hafta sonra ilk adet kanaması da başlayacaktır. Eğer kürtajı takip eden 6-7 hafta içinde adet kanaması başlamamışsa bu, daha farklı bir soruna işaret ediyor olabilir.