Anal Fissür Nedir

Makat yırtılması olarak da adlandırılabilen anal fissür, anal kanalda oluşan milimetrik yırtılmalara verilen isimdir. Bu hastalık çoğunlukla şiddetli ıkınmalardan sonra oluşur. Anal fissür oluştuktan sonra dışkılama anında kişi makatı daha da sıkarak bu yırtığın artmasına neden olur. Yine büyük bir ağrı yaşandığından kişi dışkılamaktan korkar bu da dışkının sertleşmesine bu yüzden de yırtığın derinleşmesine yol açar.

Anal Fissür Nedir

Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen bu soruna daha çok genç ve orta yaştaki kişilerde rastlanılır. Eğer anal fissür 15-20 gün içinde iyileşmezse kronikleşir.


İç Giyim

Anal fissür niçin oluşur?

Anal fissürün tam sebebi bilinmemekle birlikte makat sistemine hasar verebilecek bazı durumlar şu şekildedir:

  • Dışkılama sırasında şiddetli ıkınma
  • Kronik kabızlık yaşama
  • Kronik ishal vakaları
  • Hamilelik
  • Genetik yatkınlık
  • Yalanılan travmalar
  • Anal bölgede cerrahi operasyon geçirme
  • Bağırsak hastalıkları

Anal fissürün belirtileri:

Anal fissür yani makat yırtılması hastalığının ilk belirtisi dışkılama esnasında hissedilen şiddetli acıdır. Daha sonra dışkılama esnasında birkaç damla da kan gelebilir. Yine kabızlık da başka bir belirti olarak sayılabilir.

Anal Fissür Belirtileri

Anal fissür tanısı:

Makattan gelen kan ve dışkılama esnasında acı ile hastaneye başvuran kişide ön tanı fiziksel muayene ile konmaktadır. İlk önce doktorunuz yüksek ışıkta makat bölgesini gözle muayene eder. Eğer kronikleşmiş anal füssürden şüphelenmişse parmakla muayeneye de başvurulabilir. Eğer hastalık tanısı konursa altta yatan sebeplere (örneğin tümör, tüberküloz, AIDS) de bakılmalıdır. Eğer altta yatan başka bir sebep varsa bu sebep tedavi edilmeden anal fissürden tamamen kurtulmak mümkün değildir.

Anal fissür nasıl tedavi edilir?

Hastalar ilaç tedavisinin yanı sıra dışkılama ve beslenme alışkanlıklarını değiştirip aynı zamanda sıcak suya otuma seansları ile tamamen iyileşebilmektedir. Beslenme alışkanlığının hastalık üzerinde büyük bir etkisi vardır. Çünkü sulu besinler yerine katı olanlara yönelme, eti fazla tüketme, lifli gıdalardan uzak bir beslenme şekli kabızlığa sonra da anal fissüre yol açar. Sulu gıdalar tüketilip, dışkılama esnasında fazlaca ıkınma gerçekleşmezse kişi rahatlamakla birlikte bu sayede makat yaraları da iyileşecektir. İlaç tedavisinde daha çok anal pomadlar ve bazı lokal ilaçlar da kullanılmaktadır.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın