Çocukların Aşı Dönemleri

Bebeğinizin doğmasının akabinde onun sağlığı için aşıların hangi zamanlarda ve ne şekilde yapıldığını öğrenmelisiniz. Bebeği ile ilgili her anne aylara göre bebeğin olması gereken aşıları takip eder. Zaten günümüzde sağlık ocakları sizi arayarak yapılacak aşıların zamanını hatırlatmaktadır.

Bebek ve Çocukların Aşı Takvimi

Bebeklerin ilk doğduklarında anneden gelen bazı bağışıklık özellikleri olsa da zamanla bu bağışıklık azalmaya başlar. Bu yüzden aşıların zamanında yapılması önemlidir. Aşılı bebekler de hastalıklara yakalanabilir; ama diğer bebeklere göre bu hastalıkları daha hafif atlatırlar.


İç Giyim

Peki, hangi aşıyı ne zaman yaptırmalısınız?

  • Hepatit A aşısı daha önceden bu hastalığa yakalanamamış ve 2 yaşın üstündeki çocuklara 6 aylık aralarla iki defa uygulanır. Bu hastalık mikrobun bulaştığı sulardan ve bazı besin maddelerinden geçmektedir.
  • Hepatit B aşısının ilki doğum sonrasında yapılır. Daha sonra birer ay arayla 2 doz şeklinde uygulanmakta 6 ayın ardından da üçüncü doz yapılmaktadır. Bu hastalık kişide karaciğer yetmezliğine yol açmakta ve en çok cinsel yolla bulaşmaktadır.
  • Öksürük ve hapşırık yoluyla bulaşan tüberküloz solunum yoluyla bulaşan ciddi bir hastalıktır. Bu hastalığın aşısı doğumun ardından ilk 4 ay içinde yapılmalıdır. Aşı sol kola deri içine yapılmaktadır.
  • Tetanoz, difteri ve boğmaca aşıları birlikte yapılmaktadır. Solunum yollarını harap eden bu hastalıklar için ilk önce bebek 2 aylık olduğunda 1-2 ay arayla üçer doz yapılır; daha sonra 18. Ay içinde hatırlatma aşısı enjekte edilir. Eğer bebek 366 ayın içindeyse aşı bacağa daha büyükse kola yapılmaktadır.
  • KKK aşısı olarak da bilinen Kızamık-Kızamıkçık- Kabakulak aşıları bacağa uygulanan bir aşıdır. Kızamık 9. ayda yapılmaktadır; ardından 15. ayda çocuk 5-6 yaşına geldiğinde ve 12-13 yaşlarında KKK aşısı yapılır. Eğer bebek 12. ayında Kızamık aşısı olmamışsa 12. ayda, diğerlerinde olduğu gibi 5-6 yaş ve 12-13 yaşlarında bu aşının yapılması gerekir.
  • Çocuk felci günümüzde kaybolmaya yüz tutmuş bir hastalık olsa da hala yapılmaktadır. Bu aşı bebek 2 aylık olduğunda 1-2 ay arayla 3 doz şeklinde uygulanır. 18. ayda da hatırlatma aşısı yapılmaktadır. Aşı ağızdan damla yoluyla veya damardan enjeksiyonla yapılabilmektedir.
  • Suçiçeği aşısı bacaktan ve daha önce hastalık geçmişi olmayan 1 yaşın üstündeki çocuklara uygulanır.
  • Özellikle 0-5 yaş arasındaki çocuklar için tehlikeli olan HIB aşısı bacaktan yapılan bir aşı türü olup bebek 2 aylık olduğunda başlanır, 1-2 ay arayla 3 doz şeklinde uygulanmakta ve 18 aylık olunca da hatırlatma aşısı yapılmaktadır.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın