Emziren kadınlar hem kendi sağlıklarını korumak hem de bebeğe faydalı olabilmek amacıyla beslenmelerine dikkat etmeli ve özen göstermelidir. Stresten uzak durulmalı, yeterli sıvı alınmalı, sigara ve alkolden uzak durulmalı ve bunlarla birlikte hamilelik döneminde alınan kiloların verilmesi için de acile edilmemelidir.
Protein Desteği: Emziren annelerin beslenmelerinde hayvansal ve bitkisel proteinler oldukça önemli bir yer kaplamaktadır. Balık, et, nohut, fasulye gibi kaynaklar protein ihtiyacının karşılanmasında oldukça etkilidir.
Günde 3 Litre Sıvı Tüketimi: Anne sütünün kalitesi yenilen gıdalardan direkt olarak etkilenmemekle birlikte süt miktarı annenin aldığı sıvılarla birebir bağlantılıdır. Anne sütünün %80’inden fazlası sudan oluşmaktadır. Bu nedenle süt miktarının yeterli olabilmesi için emziren annelerin günde en az 3 litre sıvı almaları önerilmektedir. Suyun yanında az şekerli limonata, ayran, süt, papatya çayı, komposto, ıhlamur gibi içecekler de bu ihtiyacı karşılamaktadır.
Süt Ürünleri: Emzirme döneminde annenin kendi sağlığı ve bebeklerin sağlığı için daha fazla enerji, vitamin ve mineral, protein alması gerekmektedir. Anne sütünün kalitesi ve miktarını artırmakta olan en önemli besin süttür. Yeterli ve dengeli beslenme için ek olarak günde en az 3-4 su bardağı süt içilmesi gerekmektedir.
Demir İhtiyacı: Gün içerisinde 1 porsiyon etli sebze yemekleri ya da kuru baklagilleri vücudun demir emilimini artırmakta olan C vitamin kaynağı sebze ve meyveler tüketilmelidir. Kuru meyve, kuru yemişler yoğun miktarda enerji içermekle birlikte, kalsiyum ve demir mineralleri bakımından da zengindir. Ancak bu besinler yüksek kalori içermekte, bu nedenle aşırı tüketimden kaçınılmalıdır. Demir emiliminin engellenmesi nedeniyle de siyah çay içilmesine belli bir sınır getirilmelidir.
Şeker: Anne sütünün miktarının artması için anne adayları şekerli ve tatlı ürünleri daha fazla yemeleri önerilmektedir. Ancak toplumda yaygın olarak görülmekte olan şekerli ve tatlı ürünlerinin süt verimini artırdığı yönündeki inanış yanlıştır. Bu şekildeki beslenmeyle bilinçsizce gereksiz kalori alınmakta ve kilo artışına neden olmaktadır.