Hastalıklarda elbette cinsel bir ayrım göz etmek olmaz ancak kadın hastalıkları erken teşhisin, daha doğrusu doğru teşhisin oldukça önemli olduğu bir alandır. Bugün geçirdikleri hastalıktan ötürü yaşamlarını yitiren kadınların, önemli bir bölümü kendilerine erken zamanda doğru teşhiş konamadığı için bu sonla kaçınılmaz bir biçimde karşılaşmıştır. Kadın hastalıklarla ilgili en sık görülen şey, miyondur. Bunun dışında yumurtalık kistiyle ilgili rahatsızlıklar da oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Kadın hastalıklarında teşhis, hassas bir konudur ve çoğunlukla hayat kurtarıcıdır.
Doktorlar, bu konuda kadınların rahatsızlıkları belli bir noktaya gelmeden sıklıkla kontrole gelmediklerini belirtmektedir. Oysaki kadın hastalıklarında teşhisin yapılabilmesi için, rutin kontrollerin gerçekleşmesi gereklidir. Rahaim ve çevresindeki sorunlar ya da göğüs bölgesindeki sorunlar, büyük ve ciddi hastalıklara yol açabilmektedir. Oldukça ufak ve sinsi bir kitlenin ya da hücrenin yol açabildiği hastalıkları kadınların vücutlarında hissetmesi ve öngörmesi elbette mümkün değildir. Bu noktada yapılacak tek şey, düzenli kontroldür.
Kadın hastalıklarında teşhiş konulmadan, hastalığın ilerleme durumlarında, geri dönüşü mümkün olmayan sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Bilhassa meme kanserinde erken ve doğru teşhisin ne kadar hayat kurtarıcı olduğu bilinmektedir. Bugün ameliyat olmadan doku tanısı mümkündür. Alınan doku parçasına göre hastalığın durumu, patolojik incelemeye tabi tutulmaktadır. Böylece olası bir hastalığın önüne erkenden geçilebilmektedir. Kadınlar, hala günümüzde kadınsal hastalıkalrla ilgili bazı tabulara ve doktor olgusuna karşı utanma duygusuna sahiptir.