Larenks olarak da bilinmekte olan gırtlak, kanser oluşumu ile beraber gırtlak üzerinde herhangi bir bölgede karşınıza çıkabilmektedir. Skuamöz hücreli ya da epidermoid karsinom olarak nitelendirmek mümkün olacaktır.
Gırtlak kanserinin belirtileri nelerdir?
Gırtlak üzerinde meydana gelecek olan kanser oluşumu ile beraber ses kısıklığı, yutma güçlüğü oluşması, nefes darlığı sorunları görülebilmektedir. Bunların yanı sıra kulaklarda ağrı oluşması, boyunda yara oluşumu ya da boyunda şişliklerin oluşumu da incelenebilmektedir.
Gırtlak kanseri nasıl anlaşılır?
Bu durumu anlayabilmek için yukarıdaki değerlerden bir ya da birkaçının olması insanları tedirgin eder ve böyle bir durumda kulak burun boğaz (kbb) uzmanına görünmekte fayda var. Tanı koyulması ile beraber öncelikli olarak gırtlak için bir muayene yapılması gerekmektedir. Bu muayene sonucunda tanı ve tedavi işlemleri başlatılmaktadır.
Gırtlak kanseri nasıl tedavi edilir?
Gırtlak kanseri tedavi işlemlerinin gerçekleştirilmesi için kbb uzmanının önerilerine ve radyasyon onkologları ile medikal onkologlar eşgüdümlü bir şekilde çalışma sürdürecektir. Bu çalışmalar sonucunda tümör evresindeki durum ve kanserin evreleri değerlendirilmekte ve ameliyat, ışın tedavisi ya da bileşik tedavilerle beraber etkili sonuçlar elde etmek mümkün olacaktır.
Gırtlak kanseri ile karşılamakta olan bireyler nefes alma ve yutkunma sırasında nefes borusu üzerindeki girişlerin kapatma ve ana işlevlerinin yanı sıra konuşmayı da sağlıyor olduğundan dolayı bir takım zorluklarla karşılaşacaktır. Böyle bir durumda yemek borusu sesi, elektrolarenks ve nefes borusu, yemek borusu arası protez ile konuşma gerçekleştirmek mümkün olmaktadır.