Gebeliğin 9. Ayı

Gebeliğin 9.ayı, gebelik döneminin 36 ile 40. Haftalarına denk gelir. Bu aydan itibaren artık bebeğin eli kulağındadır. Her an kollarınıza alabilirsiniz.

Gebeliğin 9.ayında bebekte ne gibi değişiklikler olur?

Bebeğin beyin gelişimi bu ayda da devam eder. Bebek, yaklaşık 30 gr. civarında hala kilo almaya devam eder. Bebek bu dönemde boyu 50 cm’e kilosu 2800 ile 3600 gr.’a ulaşmıştır.


İç Giyim

Gebeliğin 9.ayı, bebeğin cilt altı yağlarının iyice toplanmaya başladığı dönemdir. Dış çevre uyumu için gerekli olan ısı bu dönemde meydana gelir. Bebeğin cildi kırmızıdan iyice pembeye dönmüştür. Kırışık olan deri artık düzelmeye başlar. Bebek cildindeki tüylenme de bu dönemde durur.

Gebeliğin 9.ayı, bebeğin artık anne rahminden çıkma pozisyonuna geçtiği dönemdir. Yani aşağıya doğru ilerlemektedir. Antikorlar bebeğe daha hızlı olarak geçmeye başlar. Bebeğin göbek bağından geçen kan akışı da iyice hızlanır.

Hamilelikte 9. Ay

Gebeliğin 9.ayında anne adayındaki değişiklikler

Anne adayı, gebeliğin 9.ayında haftada bir kez doktora kontrol için gitmek zorundadır. Her kontrolde bebeğin anne karnındaki pozisyonu, tansiyonu, ödem olup olmadığı kontrol edilmelidir. İdrar kontrolleri muhakkak yaptırılmalıdır. Rahim ağzı açılmasının ölçümleri muhakkak yapılmalıdır.

Gebeliğin 9.ayında artık yalancı doğum sancıları iyice sıklaşacaktır. Bu yalancı sancılar zaman geçtikçe yerini doğum sancılarına bırakacak ve sancı şiddeti, olma sıklığı daha da artma gösterecektir. Doğum belirtilerinden olan hamilelik suyunun gelmesi bu dönemde olur.

Gebeliğin 9.ayı, anne adayının yürümekte iyice zorlandığı dönemdir. Daha fazla tuvalete gitme ihtiyacı bu dönemde oluşacaktır. Kasık ağrıları, midede yanmalar, kabızlık, dişetlerinde kanama ve uykusuzluk durumları bu dönemde meydana gelebilir.

Gebeliğin 9.ayında beslenme

Vücudunuzda ödem toplanmışsa muhakkak tuzu kesmeli ve bol su içmelisiniz. Maydanoz ve pirinç tüketimi vücuttaki fazla ödemi atmanızda önem taşır. Meyve sebze tüketerek, yemeklerinizi mümkün olduğunca tuzsuz yemeye özen gösterin. Gece uykuya geçmeden önce az yağlı ayran ile uyku düzenini sağlayabilirsiniz.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın