Uykum Gelmiyor Ne Yapabilirim?

Uykusuzluk, günümüzde hemen herkesin büyük sorunlarından biridir. İster yetişkin olsun ister çocuk olsun genelde birçok insanda uykusuzluk problemi vardır. Bu durumda uykum gelmiyor ne yapabilirim? sorusu hemen herkes tarafından sorulmaktadır.

Uyku, vücudun dinlendirildiği, yeni güne başlaması için sistemini uykuyla düzene sokma çabasıdır. Ancak çoğu insanda uykusuzluk problemi olabilmektedir. Genelde yaşlı kişilerde uykusuzluk pek görülmez. Çünkü gün boyu çok fazla fiziksel aktivite yapmadıkları için vücut uykuya çok fazla ihtiyaç duymaz. Yani çok fazla dinlendirme gerekmez. Erişkinlerde 9-10 saat uyku yeterli olurken yetişkin insanlarda 7-8 saatlik uygu yeterli olmaktadır. Ancak kişiden kişiye değişebilen bu saat dilimleri çoğu zaman ister erişkin ister yetişkin olsun yetmeyebilir ya da fazla gelebilir.

Uykusuzluğun nedenleri ne olabilir?


İç Giyim

Uykusuzluğun birçok nedeni olabilir. Stresli geçirilen bir gün, sosyal ilişkilerde yaşanan düzensizlikler, oluşabilecek duygusal sorunlar, kullanılan ilaçlar sayılabilir. Bilinen en büyük etken ise depresyona bağlı olan sorunlardır. Kişi uyumakta zorlanır. Devamlı uyanma ya da erkenden kalkma sorunlarıyla karşılaşılır. Bunların yanında uyarıcı olan çay ve kahvenin fazlaca tüketilmesi uykusuzluğun nedenlerinden sayılabilir.

İyi alınacak bir uyku nasıl olmalıdır?

Yatak odası muhakkak havalandırılmalıdır. Sessizlik uykunun iyi alınması için önemlidir. Oda sıcaklığı dengede tutulmalıdır. Çay ve kahve mümkün olduğunca az tüketilmelidir. Uyku saatleri düzene sokulmalıdır. Hemen her geçen aynı saatlerde yatıp her sabah aynı saatlerde kalkmaya özen gösterilmelidir. Aşırı yağlı yemeklerden kaçınılmalıdır. Televizyon, bilgisayar gibi cihazlar uzun süre kullanılmamalıdır.

Uyku ilaçları bu konuda çok fazla etkili olmamaktadır. Alınacak uyku ilaçlarının dozu artırılır ve sürekliliği uzun tutulursa ileride daha farklı sorunlara da sebebiyet verecektir.

Uykuyu kolaylaştıran içecekler

Bazı bitki çayları vardır hem beden sağlığına iyi gelir hem de uykusuzluk problemlerini çözmede yardımcı olur. Bu bitki çaylarından biri papatya çayıdır. Papatya çayı, kasları gevşetici özelliğinin yanı sıra antiseptik ve ağrıları kesici özelliğe sahiptir. Uykusuzluk sorunlarında da tercih edilebilecek bitki çaylarındandır.

Şerbetçiotu çayı hazmı kolaylaştıran, gerginliği alıcı özelliği ile bilinir. Uyku sorunu olan kişilerin papatya çayı ile birlikte aldıkları önemli bitki çaylarındandır. Rahatlatıcı etkisi ve uyku getirici özelliğinden dolayı uyku problemi yaşayan kişilerin tercihleri arasındadır.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

1 Yorum

  1. Başka bir çözüm yokmu ?

Bu Konuya Yorum Yapın