Sağlıklı olmak, sağlıklı yaşamak hemen her insanın istediği bir şeydir. Ancak çoğu insan bazen farkında olmadan bazı hastalıkların pençesine düşer. Bu hastalıklardan biri de yumuşak doku romatizmasıdır. Yumuşak doku romatizması, eklem çevresindeki yapıların fazla kullanımı sonucu ya da geçirilen bir travma sonucu veya romatizmal iltihaplar sonucu eklem dışı romatizma olarak bilinen bir hastalıktır.
Yumuşak doku romatizmasının ortaya çıkma sebepleri nelerdir?
Genelde sporcu ve çeşitli meslek gruplarında meydana gelmektedir. Yumuşak doku bölgesine aşırı yükün bindirilmesi, aşırı sürtünme yoluyla da ortaya çıkmaktadır. Duruş bozuklukları, kaslarda görülen yorgunluk, uykusuzluk, kasılma, gerilme gibi durumlar ağrı ve tutukluk yaratır. Eskilerin deyimiyle kuluncum çıktı sözü buradan gelir.
Yumuşak doku romatizması belirtileri nelerdir?
Kasların ağrıması, aşırı hassasiyet gösterme, kişinin kendini yorgun ve halsiz hissetmesi, uzun süreli ağrılar, uyku düzensizlikleri, fiziksel bir travma görülmesi, ruhsal travmalar, genetik yumuşak doku romatizmasının belirtileri arasında yer alır. Ancak hastalığın asıl sebebi bilinmemektedir. Genelde 25 ile 55 yaş arası kadınlar arasında sıklıkla görülür.
Yumuşak doku romatizması tehlikeli midir?
Yumuşak doku romatizması, sık olarak boyun ve bel bölgesinde hissedilir. Kişi ellerde uyuşma, karın ve göğüs ağrısı çeker. Tedavi edilmediği zaman kişiye zorlu anlar yaşatan bir hastalıktır. Depresyen ve buna bağlı bazı şikayetler de görülebilir. Hastalığın teşhisinde ağrı süresi ve ağrı bölgesi önem taşır.
Yumuşak doku romatizması teşhisi nasıl konur?
Hastada ilk önce dokunmayla ağrı oluşan bölgeler tespit edilir. Eğer bölgede hasar görmüş bölgeler varsa ultrason ve mr görüntüleri alınır. Yumuşak doku romatizmalarında genel olarak dinlenme önerilir. Ancak ilerlemiş tanılarda fizik tedavi ve çok ilerlemiş hastalık tanısında cerrahi durum gerekebilir.
Yumuşak doku romatizması tedavi süresi nasıl olur?
Yumuşak doku romatizmasının tedavisinde ilk önce hastanın istirahati düşünülebilir. Ağrı kesiciler ikinci sırada gelir. Yumuşak doku romatizmasından etkilenen bölgeye kortizon tedavisi uygulanabilir. Fizik tedavi uygulaması yapılabilir. Eğer kişinin ağrısı çok fazla olursa destekleyici materyaller kullanılabilir. En son yöntem ise çok ilerlemiş ya da hasarlı bir bölge varsa cerrahi uygulama gerekebilir.