Çocuklardaki 4- 5 yaş arası dönem aynı zamanda okul öncesi olarak da adlandırılabilmektedir. Bu yıllarda kazanılan doğru beslenme alışkanlıklarının yerleşmesi, okul döneminde görülen yeme davranışları üzerinde de büyük bir etkiye sahiptir. Bu dönemde çocuklara kazandırılacak beslenme alışkanlıklarında anne, baba, aile büyükleri ve kardeşler oldukça önemli birer örnek konumunda bulunmaktadır.
Nasıl Doğru Beslenme Alışkanlığı Kazandırılır?
4- 5 yaş grubundaki çocuklar günlük olarak mutlaka her besin grubundan tüketmelidir. Süt ve süt ürünleri, sebze- meyve, et, yağ grupları ve tahıllardan oluşan besin gruplarından yapılan aktiviteler de göz önünde bulundurularak yeterli miktarlar belirlenmeli ve günlük beslenme düzeni ayarlaması yapılmalıdır.
Oldukça önemli olan kahvaltı yapma alışkanlığı bu dönemde oluşturulmalıdır. 1- 2 dilim farklı peynir çeşitleri, pekmez, tam tahıllı ekmekler, zeytin, süt, bal, yumurta ya da omlet, taze meyveler, evde yapılan kuru meyveli kekler ya da yine ev yapımı börekler çocuklar için tercih edilebilir. Oldukça aktif olan bu yaş grubundaki çocukların gelişimlerinin en yüksek düzeyde olduğu düşünüldüğünde hem bu enerji ihtiyaçlarını karşılayacak besleyici değerlere sahip gıdalar seçilmeli hem de çocukların severek tükettiği gıdalarla beslenmesine dikkat edilmelidir. Her öğün mutlaka kendi içinde yeterli derecede karbonhidrat, yağ ve protein içermelidir. Kahvaltıdan sonra ara öğün, öğle yemeği ve birkaç ara öğünle birlikte akşam yemeğinden oluşan bir sistem oluşturulmalıdır.
Özellikle ana öğünlerde ekmek ve ekmek türevi olan çorba, makarna, pilav gibi gıdalarla birlikte et ya da tavuk, haftada en az 1 gün balık ya da mevsiminde bulunan herhangi bir sebze yemeği bulunmalı, kalsiyum kaynağı olacak süt ya da yoğurt ana ve ara öğünlerde yer almalıdır.
Ayrıca çocuklar sürekli yemeleri için zorlanmamalı, onların ilgisini çekecek sunumlar, eğlenceli yemek tabakları, sevdiği yemeklerden oluşan sofralarla bu alışkanlık kazandırılmaya çalışılmalıdır.