X

Bebeklerin Uyku Düzeni Nasıl Sağlanır

Normal bireyler gibi bebeklerin de bireysel farklılıkları olduğunu unutmayın. Bir bebeğin düzenli bir uykuya sahip olması sizin bebeğiniz için de bir ölçüt olmamalıdır. Çünkü uyku düzeni bebeklerde değişkenlik göstermekle birlikte 3 yaşına kadar yavaş yavaş bir düzene oturmakta ve bu yaşa kadar kazanılan akışkanlıklar daha sonraki zamanlarda da devam ettirilmektedir.

Bebekler için uyku yetişkinlere oranla elbette daha önemli. Gelişiminin normal seyirde ilerlemesi için mutlaka düzenli bir uyku sisteminin oluşturulması gerekmektedir. Yeni doğanlarda uykunun birkaç saatlik aralarla bölündüğünü görüyoruz. Bunun nedeni midesi küçük olan bebeğin çabuk acıkması ve uyanmasıdır. Buna rağmen parçalı da olsa bebeklerin bu dönem de 16-17 saat uyuduğunu söylemeliyiz.



Başlangıçta 16-17 saat olan uyku ihtiyacı 3 yaş civarında 10 saate kadar geriler. Bu süreç içinde bebeğin midesinin rahatsız olması, acıkması, ağrı hissetmesi uyanması için yeterlidir. Bu durum anne için yorucu olduğundan bebeklerinde sağlam bir sistemi oturtmayı arzu ederler. Bebeklerde uyku sadece dinlenmek için değildir. Hücreler uyku sayesinde gelişir ve bebeğin hem fiziksel hem de zihinsel büyümesi uyku sayesinde gerçekleşir. Bebekleri uykuya alıştırmak için neler yapabilirsiniz?

  • Hepimizin bir biyolojik saati olduğu için alıştığımız saatte yatmaya ve belirlenen saatte kalkmaya özen gösteririz. Hatta bu saatlerde geç bile yatmış olsanız gözlerinizi açtığınızı fark edersiniz. Bebekler için de bu durum geçerli olduğundan çocuğunuzu hep aynı saatte yatırmaya ve aynı saatte kaldırmaya özen gösterin. Gece geç yatmasına izin verip, sabah yine farklı saatlerde uyanmasına sebep olursanız ister istemez uyku düzeni tamamen alt üst olacaktır. Her bebek en geç 22.00’dan önce yatakta olmalıdır.
  • Bu konuda sakin ve sabırlı olmaya özen gösterin. Unutmayın ki bu süreçte göstereceğiniz anlayış ve sabır ileriki dönemde rahat etmenizi sağlayacaktır. Bebek mutlaka yatakta uyutulmalıdır. Uyuma alışkanlığı nasıl kazanılmışsa daha sonra da aynı şekilde devam eder. Odada, ayakta, sallanarak uyutulan çocuk birden yatağa götürüldüğünde buna itiraz edecek ve uyumayı reddedecektir.
  • Bebeğe uyumadan önce rahatlaması için ılık bir duş aldırın. Bu sayede vücudundaki toksin maddeleri atmasına da yardımcı olur, rahat uyumasını sağlarsınız.
  • Bebeğin gece ile gündüz arasındaki farkı öğrenmesi gerekir. Bunun için gündüzleri onu uyanık tutmaya çalışıp, oyunlar oynamalısınız. Gece ise uykuya yönlendirmeniz gerekir. Yine eğer bebek gece uyanmışsa dikkatini dağıtmaktan kaçınmalısınız. Bebek uyansa bile gece olduğunu ve dinlenmesi gerektiğini bu sayede anlayabilir.
Pembeoje.com :