Demir her insanın vücudunda olması gereken en önemli maddelerden biridir. Özellikle bebeklerde rastlanan demir eksikliği kansızlık problemlerine neden olmaktadır. Demir eksikliğinden kaynaklanan kansızlığın birçok belirgin özelliği vardır. Ancak bu belirtiler çoğu çocukta görülmeyebilir.
- Çocuğun büyümesinde yavaşlama oluşur
- Çabuk yorulmaya başlar
- Halsizlik ve yorgunluk görülür
- Tırnaklar çok kırılgan olur
- Davranışlarında bozukluklar oluşmaya başlar
- İştahsızlık görülür
- Cildinde solgunlaşma başlar
- Toprak ve kağıt yeme isteği çoğalır.
Demir eksikliği ve kansızlığın başka belirtileri de vardır. Dilde kızarıklık, baş dönmesi, kulak çınlaması, yutmada zorluk, dil üzerinde kabarcıkların ve çatlakların oluşması da demir eksikliği kansızlığın diğer belirtilerindendir.
Demir eksikliğinin oluşma nedenleri nelerdir?
Demir eksikliği kansızlığın oluşmasına sebep olur. Demir eksikliği kansızlığı oluşması için belli bir sürenin geçmesi gerekir. Kana oksijen taşıyan hemoglobin gerekli olan demiri yeterince alamaz ve vücut ememezse, kan kaybı oluşmaya ve demir eksikliği başlar. En çok bebeklerde görülen demir eksikliğinin sebebi inek sütü ile beslenmeleridir.
Et, yumurta, kırmızı et, balık gibi besinlerden ek gıdaya geçiş döneminde yeterince alamayan bebekler demir eksikliğine maruz kalabilirler. Demir eksikliğinden kaynaklı kansızlık ise tedavi edilmezse ileride tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Zihinsel ve fiziksel problemler oluşmaya başlar. Çocuklar bu dönemde daha hassas ve savunmasız olurlar.
Kansızlık ve demir eksikliği en çok çocukluk ve ergenlik çağı ile hamilelik döneminde daha sık rastlanır. Demir yönünden zengin besinlerin gereğinden az alınması özellikle bebeklik çağında anne sütünün yerine inek sütünün verilmesi yanlıştır. Bu yüzden annelerin bebeklerini mümkün olduğunca özellikle ilk altı ay kesintisiz emzirmeleri ve sonrasında da mümkün olduğunca fazla demir yönünden zengin anne sütünden ve diğer ek gıdaya başlama döneminde demir zengini besinlerden tüketilmesi gerekir.
Tedavi yolları
Demir eksikliği ve kansızlık görüldüğünde demirden zengin gıdalar çocuklara verilmelidir. Haftada en az üç dört kez verilmesi gerekir. Kırmızı et, yumurta, mercimek, nohut, pekmez, ıspanak gibi besinler çocuklara özendirilmeli ve yedirilmelidir. Tüm bunların yanında muhakkak doktora baş vurularak çocuğun demir eksikliği ve kansızlık nedenleri araştırılarak doktor kontrolünde tedavisinin yapılmasına geçilmelidir.