Hafta hafta gebeliğin evreleri, bebeğin gelişim süreci ve anne üzerindeki değişimleri inceleyeceğiz. 40 haftalık hamilelik sürecini hafta hafta takip ederek hangi durumlarla karşılacağınız hakkında bilgi sahibi olacaksınız.
1. Hafta : Yumurtlama süreci adet döneminin yaklaşık 14.gününe denk gelmektedir. İlk haftada sol ya da sağ tüpler tarafından yakalanmış olan yumurta hücresi olgunlaşmaya başlar.
2. Hafta : Son adet dönemi belirtileri kaybolur. Yumurta hücresi yumurtalıklarda gelişmeye devam eder. Rahim zarı, bebek gelişimi için hazırlanır ve kalınlaşır. Yumurta çatlar ve yumurtalıktan atılır.
3. Hafta : Yumurta hücresi fallop tüplerine ilerler ve ilk saatlerde spermler karşılaşarak döllenir. Bebeğe uyum sağlamak için EPF hormonu salgılanır.
4. Hafta : Normalde adet görülmesi gerekirken bu haftada adet gerçekleşmektedir. Ancak adet öncesi belirtiler görülebilir. Yorgunluk, ani ruhsal değişimler, uyuma isteği, göğüslerde hassasiyet, bel ağrısı görülebilir.
5. Hafta : Uyuma ve tuvalete gitme ihtiyacı artar.
6. Hafta : Sabah bulantıları başlar. Koku hassasiyeti artar. Aynı zamanda uyuma isteği ve baş ağrıları artabilmektedir. İştah açılır, göğüs uçları koyulaşır ve göğüsler dolgunlaşır. Düşük belirtilerine karşı dikkatli olunmalıdır.
7. Hafta : Bulantı ve kusma artabilir. Hormonların etkisiyle bunalım yaşanabilmektedir.
8: Rahim büyümesiyle idrar kesesine baskı yapar ve tuvalete gitme ihtiyacı artar. Cilt fazla yağ salgılamakta ve sivilcelere neden olabilmektedir.
9. Hafta : Yorgunluk ve uyku hali devam eder. Göğüslerin dolgunluk ve hassasiyeti artabilir. Mide yanması ve hazımsızlık görülebilir. Burun kanamaları gerçekleşebilir. Süt ürünleri tüketilmelidir.
10. Hafta : Bulantı şikayetleri azalır. Kısa süreli huzursuzluklar, keyifsizlik ve ani sinirlenmeler yaşanabilir. Kan hacmi arttığından bacak ve göğüslerde toplardamar belirginleşmesi görülebilir.
11. Hafta : Belin yanlış kullanımıyla bel ağrısı artabilir. Saç ve tırnaklar daha hızlı uzar.
12. Hafta : Tuvalete gitme ihtiyacı azalır. Bulantı ve yorgunluk azalır. Kan hacmine bağlı olarak baş ağrıları ve baş dönmeleri artabilir.
13. Hafta : Karın ve sağ kasıkta ağrı olabilmektedir.
14. Hafta : Hamileliğin en rahat dönemidir. Bulantı ve yorgunluk azalır. Progesteronla düz kaşlarda gevşeme yaşanır. Bağırsak kaslarının gevşemesi ve kabızlık görülebilir. Göğüs ve karındaki toplardamarlar genişler, meme uçları büyür ve koyulaşır.
15. Hafta : Rahim dışarıdan hissedilebilir. Göğüsten klostrum sıvısı gelebilir.
16. Hafta : Güneş lekeleri oluşabilir. Kalıcı değildir. Daha önce yapılmadıysa Down Sendromu testleri yaptırılmalıdır.
17. Hafta : Rahim göbek deliğine ulaşır. Terleme ve vajinal akıntı artar.
18. Hafta : Tansiyon düşebilir. Geceleri uyumak zorlaşabilir.
19. Hafta : Göğüs halkaları genişler. Yanak, çene ve burunda yanma hissiyle kızarıklıklar ortaya çıkar. Çatlaklar oluşabilir. Kaşıntıya neden olabilir.
20. Hafta : Göbek deliği ve kasıklar arasındaki çizgi koyulaşır. Bebek gelişiminin yarısı tamamlanmıştır.
21. Hafta : Bebek hareketleri artar. Yiyeceklere tepki verilebilir. Ayakta olunması nedeniyle ayaklarda şişme olabilir.
22. Hafta : Kemikler zorlandığından ağrı yaratabilir. Vücut denge merkezi yer değiştirir. Çatı kemikleri doğum için hazırlanmaya başlar.
23. Hafta : Rahim genişler. Ruhsal dalgalanmalar yaşanır. Kısa süreli sancılar yaşanabilir. Aşerme başlar. Bacak krampları yaşanabilir.
24. Hafta : Şeker hastalığı görülebilir. Erken doğuma karşı dikkatli olunmalıdır.
25. Hafta : Bel ve bacak ağrıları yaşanabilir. Yorgunluk hissedilebilir. Gözler kuruyabilir, ışığa duyarlıdır.
26. Hafta : Karında ani kasılma ve gevşemeler olabilir. Bebeğin hareketleri dışarıdan hissedilir.
27. Hafta : Solunum ve uyku problemleri görülebilir. Göbek deliği dışarı çıkar ve aşağı doğru inen çizgi belirginleşerek kalınlaşır.
28. Hafta : Basur, bacak krampları, kaşıntılı çatlaklar, bel ağrıları, ayaklarda şişme, mide yanması ve hazımsızlık artar. Memelerde sızıntı başlar.
29. Hafta : Ellerde şişlikler artar. Bacaklarda kramp ve kasılmalar hissedilir.
30. Hafta : Uykusuzluk yaşanabilir. Mide yanması yaşanıyorsa yemeklerden hemen sonra uzanılmamalıdır.
31. Hafta : Sık rüya görülür. Sırt ağrıları vardır. Göğüs sıkışabilir, göğüs ağrıları görülebilir.
32. Hafta : Yasal doğum izni başlar. Erken doğum belirtileri öğrenilmelidir.
33. Hafta : Hızlı kilo alımı olur. El ve ayak bilekleri şişer. Gebelik zehirlenmesine karşı dikkatli olunmalıdır.
34. Hafta : Kısa süreli, düzensiz kasılmalar sıklaşır. Cinsel istek azalır hatta yok olabilir. Süt üretimi başlayabilir.
35. Hafta : NST testi yapılmalıdır. Halsizlik, yorgunluk, uykusuzluk ve kilo artışı yaşanabilir. Hareket yeteneği kısıtlanır.
36. Hafta : Karın aşağı doğru iner. Bebek doğum kanalına girer.
37. Hafta : Bebeğin yeri giderek daralır. Çatı ya da pelvis muayenesi gerekebilir. Tuvalet ihtiyacı artar.
38. Hafta : Bebek ve hamilelik gelişimi tamamlanır. Doğum sancıları her an başlayabilir. Hafif kanlı ve sümüksü akıntı olabilir. (nişan) 2 gün sonra genellikle doğum başlar.
39. Hafta : Doğum ihtimali yüksektir. Bacaklarda elektrik çarpması hissi yaşanabilir. Anomalilik hissedilmesi durumunda hastaneye gidilmelidir.
40. Hafta : Doğum için hazırlık yapılmalı ve en kısa sürede hastaneye ulaşmak için tüm planlamalar ve hazırlıklar yapılmalıdır.