Suda doğum nedir ve suda doğum nasıl yapılır bu yazımızda inceleyeceğiz. Suda doğum yapmanın faydaları ve zararları nelerdir ayrıntılı olarak sizlere açıklayacağız.
Erkek yada bayan olarak birçok insanın merak ettiği suda doğum konusunu bir çoğumuz internette araştırmış suda doğum fotoğrafları incelemiş yada suda doğum videosu izleyerek merakımızı gidermeye çalışmışızdır. Her ne kadar video izleyip fotoğraflara baksakta suda doğum tekniği hakkında net bir bilgiye ulaşamamışızdır. Bu konuda merakınızı gidermeye çalışacağız.
Suda doğum nedir ? Suda doğum nasıl yapılır ?
Fransada şans eseri keşfedilmiş olan suda doğum yöntemi, keşfini takip eden günlerde yayılmış ve kolay bir doğum yöntemi olduğu için kadınların tercih ettikleri bir yöntem haline gelmiştir.
Hamile kadının sıcak su dolu bir küvet içerisinde doğumu gerçekleştirmesine verilen isimdir. Bu yöntem sayesinde sıcak su kasları gevşetir, acı ve ağrıyı azaltır.
Suda doğumun faydaları nelerdir ?
Suda doğum tüm doğum yöntemlerine göre daha az ağrılı ve acılı gerçekleşmektedir. Doğum sırasında artan ağrılar sıcak suyun kan basıncını düzenlemesi nedeniyle hafifler, bunun yanı sıra rahim içerisin kan basıncını yükselterek kasılmaları düzene sokar. Bu sayede bebeğin geliş yolu gevşer.
Kolay bir doğum için tercih edilen yöntem ile vajina ağzı yırtılmaları meydana gelmez. Vajina yırtılması olmadığı için doğum sonrasında anne fazla acı ve ağrı yaşamaz.
Anne karnında su içerisinde gelişimini tamamlayan bebek doğum sonrasında da su içerisine aktarıldığı için ortam farklılığı yaşamaz. Buna bağlı olarak bebeğin doğum sonrasında ağlaması çok fazla olmaz.
Suda doğumun zararları nelerdir ?
Tüm doğum yöntemlerinde olduğu gibi suda doğumda da bazı tehlikeli durumlar mevcuttur fakat diğer doğum yöntemlerinden farklı bir risk söz konusu değildir. Her doğum yöntemi eşit riskleri barındırır.
Suda doğum yapılırken dikkat edilmesi gereken husus, suyun temiz ve hijyenik olmasıdır. Su sıcaklığı 37 derece olmalı ve su sıcaklığı doğum bitene kadar sürekli sabit ısı olarak kalmalıdır. Su temiz ve hijyenik değilse bebek enfeksiyon kapabilir, bünyesi güçlü olmayan bebek hastalıklara karşı koyamayacak yapıya sahip olduğu için bakteri olan su sebebiyle hasta olması hızlı gerçekleşebilir
Suda doğum yapan anneler
Suda doğum yapacak anne tüm doğumu tek başına gerçekleştirir. Doktor ve hemşireler sadece annenin kan basıncı, kalp atış ritmi ve tansiyon kontrolünü sağlarlar. Özel suda doğum kıyafeti giyen anne, su içerisinde bebeğin doğduğu ana kadar doktorun belirttiği talimatları uygular ve doğumu gerçekleştirir.
Suda doğum sonrası bebeğin göbek bağının kesilmesi sonrası kalp atışı, nefes alışı gibi kontrollerin yanı sıra standart tahliller yapılarak bebekte herhangi bir hastalık olup olmadığı kontrol edilir.
Anne doğumdan sonra sudan çıkar ve doğum sonrası kanama, tansiyon ve nabız gibi kontroller doktor tarafından gerçekleştirilir.
Suda doğum yapanlar ve yorumları
Suda doğum yapan kadınlar, doğumun daha kolay ve daha az sancılı olduğunu ifade etmektedirler. Ayrıca doğum sonrası vajina bölgesinde daha az ağrı ve acı olduğunu belirtmektedirler. Hem bebek açısından hemde anne açısından suda doğum hem pratik, hem ağrısız hemde sağlıklıdır. Suda doğum yapanlar yorumları belirtirken bu yöntem hakkında genellikle olumlu bahsetmişlerdir.
Aklınıza takılan soruları yorum yaparak sorabilirsiniz. Eğer suda doğum yapmışsanız deneyimlerinizi yine yorumlar kısmından diğer okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.