Bebekler en kıymetli varlıklarımızdır. Ancak çoğu zaman bebeklerde bazı rahatsızlıklar ister istemez görülebilir. Bu rahatsızlıklardan biri de sürekli kusmalarıdır. Kusma eylemi bebek ve çocuklarda sıklıkla rastlanan bir durumdur. Çok basit bir durum olabileceği gibi önemli rahatsızlıkların da belirtisi olabilmektedir. Peki sürekli kusan bebeklere neler yapılır? Doktora ne zaman başvurulmalıdır?
Bebekler neden kusar?
Kusmanın birçok sebebi olabilir. Yen doğan bebeklerde ilk haftalarda zorlanmadan kusma görülebilir. Hatta ağız dolusu kusabilirler. Eğer kilo alımları normalse bu durumun herhangi bir zararı yoktur. Çoğu zaman sindirim sistemine bulaşan bir virüs bebeğin kusmasına sebep olabilir. Aşırı beslenen bebekler kusabilir. Bu yüzden sık aralıklarla ama az az emzirilmesi tercih edilmelidir. Anne sütü bebeklerin daha az kusmalarına imkan tanır. Hızlı şekilde emen ya da olması gerekenden daha yavaş emen bebekler kusabilir. Ayrıca bebeklerin gazı çıkarılmadığında kusma meydana gelebilir.
Hangi durumlarda doktora başvurulmalıdır?
Anne babaların en önem vermesi gereken konu bebeğin kusmasının hangi tür olduğunu bilmeleri ve buna göre önlem almaları gerekir. Bebek ve çocuklarda çoğu kusma normal olarak ortaya çıkar.
- Bebeklerin kusması kanlı oluyorsa
- Kusma ile birlikte keskin ve şiddetli karın ağrısı varsa
- Karın bölgesinde şişkinlik ve bununla birlikte bebeğin ateşi yükselmişse acil olarak doktora başvurulmalıdır.
Bebeklerde ne tür kusma görülür?
Yeni doğan bebeklerde ilk kırk sekiz saat içinde şiddetli kusma görülebilir. Bu durum sindirim sistemiyle ilgili bir durumdur. Eğer bebek zorlanarak kusuyorsa, mide bulantıları ve bebekte öğürmeler de görülebilmektedir. Zorlanarak kusan bebeklerde fışkırarak kusma olasılığı da bulunabilir. Bunun nedeni midede oluşan darlık ve sindirim sistemindeki olumsuzluklardır.
Anne ve baba neler yapabilir?
Bebeklerin emzirildikten sonra hemen yatırılmaması ve olabildiğince dik tutularak kusmasının önüne geçilebilir. Annelerin burada dikkat etmesi gereken bebeğin gereğinden fazla beslenmemesidir. Çok fazla beslenmesi bebeğin kusmasına neden olacaktır. Özellikle bebeklerin ağlarken emzirilmemesi gerekir. Ağlarken emzirmek bebeğin hava yutmasına sebep olacaktır. Bu yüzden bebek ağlamayı kestikten sonra beslenmelidir.
Bebeklere kusmayı engelleyici ilaçlar asla verilmemelidir. İlaç kullanımı sadece doktor tarafından verilirse uygulanmalıdır.