X

Kürtaj Kaçıncı Haftaya (Aya) Kadar Yapılabilir

Hamile olduğunuzu geç farkettiniz ama anne olmak istemiyorum diyorsunuz ve kürtaj yaptırmak istiyorsunuz. Peki kürtaj gebeliğin kaçıncı haftasında yada kaçıncı ayında yapılır? Bu konumuzda bu sorularınızı yanıtlayacağız.

Hamile kalmak istemeyen ve anneliğe henüz hazır olmayan kadınlar için bebek aldırma işlemi alternatif bir çözüm olarak görülmektedir. Peki bebek aldırma yani kürtaj hakkında neler biliyorsunuz ? Kürtaj işlemi için hazır mısınız ? Aklınıza takılanları madde madde cevaplayarak sizlere bu konuda en ayrıntılı bilgileri vereceğiz.



Kürtaj nedir ?

Kısaca gebeliğin sonlandırılması veya bebeğin rahimden tıbbi yöntemlerle alınmasıdır. Aslında bu aşamada bebek tabiri yanlış olacaktır, cenin demek daha doğru bir ifade kabul edilebilir.

Kürtajı kimler yapar ?

Kürtaj yapan doktorlara jinekolog (jinekoloji uzmanı) yani Türkiye’deki adıyla Kadın doğum uzmanı denilmektedir. Kürtaj genellikle özel hastanelerde veya özel muayenehanelerde gerçekleştirilmektedir.

Kürtaj yaptırmak yasal mı ?

Kürtaj yaptırmak kaçıncı aya kadar yasal diye soracak olursanız hiç bir tıbbi gerekçe yoksa yani ebeveynlerin talebi üzerine yapılan kürtaj işlemi 10. hafta yani 2,5 ay içerisinde yasaldır. 10. hafta 1 gün sonra kürtaj yaptırmak isterseniz bu yasa dışı kabul edilmektedir.

Bebeğin sağlık sorunlarından kaynaklı kürtaj gerekiyorsa yani bebekte herhangi bir sakatlık mevcutsa ilaçla düşük yapma yöntemi yada kürtaj ile bebeğin alınması yapılabilmektedir.

Kürtaj kaç haftalıkken yapılır ?

Kürtaj yaptırmak için en uygun zaman gebeliğin ilk ayı yada maksimum gebeliğin 5. – 6. haftasıdır. Kürtaj ne zaman yapılır diye düşünüyorsanız en net cevap : ne kadar erken yaptırırsanız o kadar kolay ve risksiz olur. Hamileliğin her haftasında her ayında kürtaj yapılabilir fakat bunun için uzman doktorların gerekli tıbbi malzemelerle müdahale etmesi gerekir. 3. ayda yada 4. ayda kürtaj yapılır mı elbette ki yapılır ama bu yasal süreç içerisinde olmadığı için kürtaj için geçerli bir sebebinizin olması gerekiyor.

Kürtaj sonrasında kanama, ağrı ve enfeksiyon varsa ne yapılmalı ?

Kürtaj sonrasında meydana gelecek sağlık sorunları, kanama, ağrı ve enfeksiyonlar için mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz. Doktorunuz gerekli inceleme sonrasında kanamanın sebebini, ağrıların nedenini ve enfeksiyonlara karşı alınması gereken önlemleri belirleyecektir.

Kürtaj sonrası adet görme ve adet gecikmesi

Kürtaj sonrası adet görme ortalama 20-40 gün içerisinde olmaktadır. Bazen bu süre uzayabilmektedir fakat 6 hafta sonrasında hala adet görmemişseniz doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Kürtaj sonrasında adet düzensizliği meydana gelebilir bunun için strese girmenize gerek yoktur. Doktorunuz kürtaj sonrasında aralıklarla sizi kontrol ederek herhangi bir sorun olup olmadığını araştıracaktır. Herhangi bir sorun olması halinde gerekli müdahaleyi doktorunuz yapacaktır.

Daha önce bebek aldırmışsanız yani kürtaj yaptırmışsanız yorumlar kısmından tecrübelerinizi diğer okuyucularımız ile paylaşabilir onlara yaşadığınız deneyim hakkında gizlilik içerisinde bilgi verebilirsiniz. Kürtaj yaptıranlar ve kürtaj yaptıranların yorumları sayesinden tüm okuyucularımız birinci kaynaktan tecrübeniz çerçevesinde en doğru bilgiye ulaşacaklardır.

Pembeoje.com :