Gerek ruhen gerek bedenen dinlenmeye ihtiyacı olan kişiler için aranan rahatlık ve huzur, iyi dekore edilmiş ve kullanışlı olan mobilyalarla elde edilebilmektedir. Kötü seçilen bir mobilya sırt, bel, kas ve ayak ağrılarına neden olabileceği gibi psikolojik olarak da huzursuzluk ve rahatsızlık yaratmaktadır. Bununla birlikte bu mobilyalar vaktinden çok daha önce bozulmakta, eskimekte ve kısa bir süre sonra da onarılmaları ve yenilenmeleri zorunluluk haline gelmektedir. Bu sebeple mobilya seçimleri iyi yapılmalı ve bilinçli seçimler yapılmalıdır.
Mobilyaları almadan önce ilk olarak aile bütçesi düşünülmelidir. Bütçen ön planda tutularak alınacak mobilyanın kullanım amacı, dekorasyon için yer ve önemi dikkate alınarak ihtiyaç durumunun ortaya çıkarılması gerekmektedir. Bu durum için sadece yeni alınacak mobilyalar değil eski eşyalarda dikkate alınmalı ve düşünülmelidir. Mobilya seçimler için ekonomik durum, ihtiyaçlar ve sahip olunan zevk anlayışı büyük bir öneme sahiptir. Bunun yanı sıra kullanışlı olması, dayanıklı, sağlam ve uzun ömürlü olması da mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.
Rahatlık, fiyat, birden çok amaca hizmet edebilmesi, kapladığı alan, dayanma süresi ve bakım masrafları göz önünde bulundurularak bir tercih yapılmalıdır. Yasal bir zorunluluk olsa da mobilya özelliklerini içeren kullanma kılavuzları çoğu zaman için tüketiciye verilmemektedir. Bu durumda ise öncelikle o ürüne ait olan kullanma kılavuzu istenerek kılavuzun verilmemesi halinde mobilyalar dikkatle incelenmelidir. Ayrıca satıcıdan ilgili mobilya için gerekli tüm bilgiler toplanmalıdır.
Ayrıca mobilya seçiminde mobilyaların yapımı sırasında kullanılan ağaç cinsi, birleştirme yerlerinin sağlamlığı, düzgün bir cilaya sahip olması gibi durumlara da dikkat edilmelidir. Satın alınacak mobilya için döşemeli malzemenin terletmeyen, kolay yanmayan ve kolay temizlenebilen özellikle olması tercih sebepleri arasında yer almalıdır. Ev ya da büroya teslim masraflarının ilgili fiyata dahil olup olmadığı da mobilya satın alınmadan önce öğrenilmelidir.