Orkideler oldukça naziktir ve geçmişte yaşanan üretme güçlüğü nedeniyle çok pahalı çiçekler arasında yer almaktadır. Ancak günümüzde göreceli olara ucuzlamış ve pek çok kişinin evlerini süslemeye başlamıştır. Orkide seven biriyseniz bu çiçeklerin bakımlarını nasıl yapacağınızı, çiçek açtırıp nasıl üretmeniz gerektiğini bilmeniz faydalı olacaktır.
Orkideler oldukça nazlı bir çiçek türü olup yetiştirilmesi biraz zordur. Ancak bu konuda orkide türleri size yardımcı olacaktır. Tropikler yetişen binlerce türde orkide bulunmakla birlikte iri çiçekleri nedeniyle en çok üretilmekte olan tür Phalaenopsistir. Kalın yapraklı olan bu orkide türünün çiçekleri uzun süre dayanmaktadır.
Bakımları: Çiçekçilerden alınan orkide aydınlık ancak direkt güneş ışığı vurmayacak oda sıcaklığındaki bir ortamda tutulmalıdır. Suyu ölçülü verilmeli, kökleri çürütülmemelidir. Arada bir spreyle nemlendirilmesi gerekmektedir. Çiçeklerinin dökülmesiyle dal şeklindeki çiçek sapı olduğu gibi bırakılır. En uçta kurumuş ince bir kısım varsa sadece bu uç kısım boğumun üzerinden kesilebilir.
Orkidelerin bakımlarına çiçekli dönemlerindeki özen gösterilerek devam edilmelidir. Ayda 1 kez yakmadan suda eritilmiş olan gübreli suyla ölçülü bir gübreleme yapılmaktadır. Ayrıca varsa orkideler için hazırlanan gübre karışımının kullanılması tercih edilmektedir. Sabırlı bir bekleyişten sonra orkidelerinizin 6- 8 ay sonra aynı dal üzerinden tekrar çiçek açtığını görebilirsiniz.
Üretilmesi: Çiçekli dönemi geçiren orkidelerin bir süre sonra dibine bakılır. Ana bitki kadar güçlü görünen ikiz ya da üçüz rozetlerin olması durumunda çoğaltmaya hazır hale gelmiş demektir. Aynı büyüklükteki boş saksı ve yumuşak hazır bitki toprağı hazırlanarak bitki yavaşça saksısından çıkarılır. Kökleri koparılmadan hafifçe sarsılarak üretilecek olan parça kökleriyle ana parçadan ayrılır. Ana bitkinin dibin malzeme kaybı kadar toprak eklenerek saksısına yerleştirilir. Dikilecek yeni orkide ise saksı dibine havalandırma ve bitkinin tutunması için lifler yerleştirdikten sonra toprağı konulur. Topraktan çıkan kökleri kırmadan içine yerleştirilir. Boşluklara avuçla toprak dökülerek kökleri kırmamaya dikkat ederek hafifçe parmakla sıkıştırılır.