Diyet yapanlarda 6 ay-1 yıl içinde ağırlığın %10’unun kaybedilmesi ya da ayda 2-4 kilo verilmesi idealdir. Kilo vermenin başarısızlıkla sonuçlanması ya da kilo kaybının durma noktasına gelmesinin farklı nedenleri bulunmaktadır.
- Fazla kiloya neden olabilecek hastalıklar: Kilolu kişilerde en sık yapılan hatalardan biridir. Doktora danışılmadan, muayene olmadan ve tetkikler yapılmadan kendi kendilerine diyetler yapmaları belirli süreler sonunda başarısızlıkla sonuçlanmaktadır. Bu süreçte farkın olunmayan tiroid hastalıkları, gizli şeker ya da insülin direnci, böbreküstü bezlerinde fazla çalışma, polikistik over sendromu gibi farklı durumlar nedeniyle kilo verilemeyebilmektedir. Bu tür hastalıklar her yaşta ortaya çıkabileceğinden kilo vermekte zorlanılması ya da kilo vermenin durması halinde bu hastalıklar uzman bir doktor tarafından araştırılmalıdır. Kilo verilememesinde altta yatan sebebin bulunması ile kilo vermek daha kolay olacaktır.
- Yanlış beslenme: Uygulanan diyetlerin kişileri aç bırakması gibi bir durum söz konusu ise bu diyet doğru değildir. Çok düşük kalorili olan diyetler vücutta yağ dokusuyla birlikte fazla miktarda kas dokusu kaybına yol açmaktadır. Gün içerisinde enerji en çok kaslarda harcanmaktadır. Kas kaybıyla birlikte metabolizma hızı yavaşlamakta ve kilo kaybına karşı direnç oluşturulmaktadır.
- Psikolojik etkiler: Yaşanan psikolojik problemler, aşırı stres kilo verilmesi konusunda başarısızlığa neden olabilmektedir. Kullanılan bazı ilaçlar da yan etki olarak kilo artmasına neden olabilmektedir. Sorunların olması halinde zayıflama tedavisine başlanırken psikiyatri uzmanları ya da psikologlardan yardım alınabilir.
- Düzenli egzersiz: Kilo kayıpları günlük alınan kaloriden daha fazla kalori yakılmasıyla mümkün olmaktadır. Bu durum ise uygun bir beslenme programı ve ilave egzersizlerle daha kolay gerçekleşmektedir. En basit anlamda günde 45 dakika hızlı tempolu ve düzenli yürüyüş yapılması 200 kcal enerji yakımı sağlamakta ve metabolizma hızına göre 200-300 kcal daha düşük diyet verilmesi ile ayda en az 4 kilo verilmesine yardımcı olmaktadır.