Kuşlar, özgürlüğün simgesi hayvanlardır. Kuşlar özgür olmayı seven hayvanlardır. Ancak insanların kuş besleme isteği onları kafeslere mahkum etmektedir. Sabahları kuş sesleriyle uyanmak, baharın geldiğini kuşlar sayesinde anlamak ya da yalnızlığımıza ortak olmalarını sağlamak insanoğlunun en büyük zevklerinden biridir.
Kuşlar, gerek renkleri, gerek ötüşleri gerek cinsleri bakımından dünyamıza renk katan canlılardır. Ancak her kuşun beslenmesi, bakımı farklı farklıdır. Kimi kuşlar çok eski çağlardan beri ulak olarak kullanılmış, insanlar arasında iletişimi sağlamıştır. Bu iş için güvercinler en uygun kuşlar sınıfına girer. Kimi kuşlar vardır vahşi doğaya aittir. O tür kuşları yetiştirmek biraz cesaret ve biraz daha fazla ilgi gerektirir.
Kuş bakımı nasıl olmalıdır?
Evde kuş bakımı hem zahmetli ama sonunda mutluluk verici bir iştir. Evde kuş besleyenlerin birçok noktaya dikkat etmeleri gerekir. İlk yapılacak şey geniş kafesler içinde kuşları beslemektir. Küçücük kafes içindeki kuşlar, zaten özgürlükleri ellerinden alınmıştır. Daha geniş kafeslerde beslenirse bir nebze olsun rahat edebilirler.
Kuş kafesleri oda sıcaklığında bulunmalı, kış mevsiminde soba gibi materyallerden uzak tutulmalı, ışık gören ve hava alan bir yerde bulunmalıdır. Kuş kafesleri çok sıcak ya da çok soğuk ortamlarda tutulmamalıdır. Özellikle kedilerin bulunduğu yerlerde kedilerin ulaşamayacakları yerlerde olmasına dikkat edilmelidir. Kuşlar uykuya daldıkları zaman uyandırılmamalı ve kafesin üzerine koyu renk bir örtüyle örtülmelidir.
Kafeslerin içi her gün sodalı su ile temizlenir. Kuşun bulunduğu oda çok sıcak olursa bu kuşa zarar verebilir. Böyle durumlarda kuş fenalaşırsa hemen yeri değiştirilmeli mümkünse belli bir müddet soğuk ortamda tutulmalıdır. Kuş normale döndüğü zaman birkaç gün zarfında ekmek kırıntılarıyla ve sütle beslenmeli ve sonrasında belli süre ıslatılmış tohum ile beslenmelidir.
Yumurtlama zamanı
Kuşların yumurtlama zamanı geldiği zaman kafeslerinin nem ve rutubetten uzak tutulması gerekir. Beslenmelerine biraz daha ilgi gösterilir. Daha önceki yemek miktarı biraz daha artırılır. Yedikleri yemlere balık yağı da konulursa kuşların yumurtlaması daha da kolaylaşacaktır.
Tırnak bakımları ve yaralanma
Kuşların tırnakları uzadığı zaman kesilmelidir. Ancak bunu tecrübeli birinin yapması doğru olacaktır. Kuşların tırnaklarını genelde baytarın kesmesi en doğrusu olacaktır.
Eğer kuşunuz bir nedenden dolayı yaralanmış ve kan kaybediyorsa yaranın üzerine temiz bir bezle sıkılır. Tentürdiyot sulandırılır ve yararın etrafına sürülür. Daha sonra bir baytara götürülür.