X

Kurban Bayramında Neler Yapılır, Bayram Nasıl Kutlanır?

Kurban, Allah’ın rızasını almak ve Allah’a daha yakın olmak amacıyla niyet edilerek kurbanlık hayvan kesmektir. Kurban kesilerek Allah’a daha yakın olunmak umulur ve bunun için kurban edilecek hayvan belli kurallara göre kesilerek eti kesen kişi dahil olmak üzere çevredeki fakir fukaraya etler belli oranlarda paylaştırılır. Amaç hem et yiyemeyenlerin evine et girmesini sağlamak ve böylece Allah’ın rızasını almaktır.

Kurban Bayramı ise kurban edilecek hayvanın kesildiği günün coşkuyla kutlanması ve insanların birbirlerine daha yakınlaşarak daha fazla sevgi ortamı yaratmak ve Allah’a yakınlaşarak rızasını almaktır.



Kurban kesmenin amacı Kuran-ı Kerim’de de belirtilmiştir

Allah’ın rızasını almak ve yakınlaşmak arzusudur. Kesilen kurban sayesinde Allah’a daha yakınlaşılacağı umulur ve hoşnutluğu kazanılmış olur. Aynı zamanda evine kurbanlık alıp kesemeyen kimseleri bularak sosyal dayanışma ve yardımlaşma amaçlı kesilen kurbanların dağıtımı ile çevredeki insanlar da memnun edilir. Kurban, bayramın ilk üç günün birinde kesilebilir. Kurban, bayramın son günü güneş batana kadar kesilebilir.

Kurban olarak koyun, keçi, sığır, manda ve deve kurbanlık olarak kesilebilir. Bunların dışındaki hayvanlar Allah’ın haram kıldığı hayvanlardır. Kurbanlık kesilecek hayvanlar, sağlıklı, besili ve tüm uzuvları ve organları tam olmalıdır.

Kurban bayramı kutlamaları

Dini bayramlarımızdan olan Kurban Bayramı, Hz. İbrahim Peygamber’in oğlunu Allah yolunda kurban vermesi gerekirken gökten inen kurbanlık koç sayesinde oğlu yerine kurbanlık koçun kesilmesini emretmesiyle başlar. O günden sonra da Kurban bayramları kutlanmaya başlamıştır. Kurban bayramında gücü yeten aileler kurban keserek eşi, dostu ve komşularıyla beraber ve ihtiyaç sahibi kişilere dağıtılarak tüm Müslümanlar Kurban Bayramını kutlarlar.

Kurban Bayramı, bayram namazının kılınmasının ardından ister kurbanlık hemen kesilir ister bayram süresince herhangi bir günde kesilerek eşe dosta dağıtılır. Daha sonra kesilen kurbanlık etler paylaşıldıktan sonra aileler arasında gezmeler ve birbirini ziyaretler başlar. Bunun amacı ise insanların birbirlerine daha çok yakınlaşmalarını sağlamak ve yardımlaşmanın anlamını daha iyi kavramaktır.

Günümüzde artık kurban kesildikten sonra Mehmetçik Vakfı’na, Lösev’e, Çocuk Esirgeme Kurumu’na, Türk Hava Kurumu’na da derileri de bağışlanarak dağıtılabilir. Bunun için devlet gezici ekipler kurarak kurban kesenlerden bu derileri toplarlar ve gerekli yerlere iletirler.

Pembeoje.com :