Türk Vatandaşı ile evli olanların ikamet izni için gerekli belgeler 2015

Konusu 'Hayatın içinden' forumundadır ve Victoria tarafından 6 Mart 2015 başlatılmıştır.

  1. Victoria

    Victoria ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ Yönetici Genel Yönetici www.pembeoje.com

    Türk vatandaşı eşi olanların Türkiyede ikamet tezkeresi alabilmesi için gerekli evrakların listesi ve Oturma izni için gerekli şartlar hakkında merak ettiklerinizi paylaşacağız.

    Aile ikamet izni için 180 gün içerisinde 90 gün kalış kuralına göre vize süresini en fazla 10 güne kadar aşmış olanların müracaatları alınmakta olup, ikamet izin süresini uzatturacakların ise her halükarda ikamet izin süreleri sona ermeden müracaat etmiş olmaları ve son bir yıl içerisinde 180 günden fazla yurt dışında kalmamış olmaları gerekmektedir.

    ikamet izin belgesi açık adresinize PTT aracılığı ile gönderileceği için adres bilgilerinizi eksiksiz olarak yazmanız gerekiyor. İkamet istek formunda adres bilgileri: mahalle, cadde, bulvar, sokak, bina numarası, bina adı, site adı, blok numarası, kat ve kapı numarası şekliyle eksiksiz olmalıdır. ikamet izniniz için bilgilendirme mesajı geleceğinden dolayı güncel telefon numarasını yazmanız gerekmektedir.

    ikamet izni harcı görevlilerce hesaplanıp size bildirildikten sonra Emniyet Müdürlüğü içerisinde bulunan maliye veznesine ödenilebilmektedir.

    ikamet tezkeresi uzatmak için başvuru yapacaklar son bir yıl içerisinde ikametli olduğu günlerden 180 günden fazlasını yurtdışında geçirmemiş olması gerekmektedir.

    [​IMG]

    Aile ikamet izni için gereken ve istenilen belgeler :

    1- İkamet izni başvuru formu ( Göç idaresinin resmi internet sitesinden temin edebilirsiniz. Formu bilgisayar ortamında doldurarak yazıcıdan çıktısını alacaksınız. Resim yapıştırılacak ve ilgili alan başvuru sahibi tarafından imzalanacaktır.)

    2 - İkamet izni başvuru sahibinin pasaportunun geçerlilik süresinin ve kimlik bilgilerinin olduğu alan, Türkiye'ye giriş yaptığı hudut kapısının kaşesinin bulunduğu alan ve konsolosluk vizeli ise vizenin net okunabilir şekilde fotokopileri çekilecektir.

    3- Evlilik Cüzdanı aslı ile ilk 3 sayfasının fotokopisi

    4- Destekleyiciden yani Türk vatandaşı olan eşten 2 adet ve ikamet izni alacak olan kişiden 4 adet fotoğraf gerekmektedir.

    5- Destekleyiciden yani Türk Vatandaşı eşin kimlik fotokopisi veya destekleyici yabancı uyruklu ise kişinin ikamet izninin aslı ve fotokopisi gerekmektedir.

    6- Vergi numarası (Herhangi bir vergi dairesinden vergi numarası alabilirsiniz. En az 6 aylık ikamet izni olanların vergi numarası çıkartmasına gerek yoktur.)

    7- Gelir belgesi. Toplam Geliri asgari ücretten az olmamak kaydı ile ailedeki fert başına asgari ücretin üçte birinden az olmamak şartıyla aylık geliri gösteren belge

    8 - Adres kayıt sistemine kaydının olduğuna dair belge (Nüfus Müdürlüğünden Alınır)

    9- Destekleyicinin ( T.C. Vatandaşı eşin ) Adli Sabıka Kaydı (Adliyeden alınır)

    10- Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi Sorgulama Belgesi : Sağlık Sigortası Sosyal Güvenlik Kurumuna genel sağlık sigortalısı olmak üzere başvuru yapıldığına dair veya Sosyal güvenlik kurumuna başvurmayanlardan özel sağlık sigortası yapılması gerekmektedir. Yaptırılacak olan özel sağlık sigortasında, '' işbu poliçe 6/6/2014 tarih ve 9 sayılı ikamet izni taleplerinde yaptırılacak özel sağlık sigortalarına ilişkin genelge de belirlenen asgari teminat yapısını kapsamaktadır. '' ibaresinin bulunması gerekmektedir. ( 14/06/2007 tarih ve 26552 sayılı resmi gazetede yayımlanan 5684 sayılı sigortacılık kanununun '' Yurt Dışında Yaptırılacak Sigortalar '' başlıklı 15. maddesinin birinci fıkrası; '' Türkiye'de yerleşik kişiler, Türkiye'deki sigortalanabilir menfaatlerini, Türkiye'de faaliyette bulunan sigorta şirketlerine ve Türkiye'de yaptırmak zorundadır '' hükmünü amirdir. Bu nedenle ikamet izni başvurusunda bulunan ve ikamet izni alan yabancılar tarafından yaptırılacak olan özel sağlık sigortalarının 5484 sayılı sigortacılık kanunu uyarınca, ilgili branşta faaliyet izni bulunan sigorta şirketleri ile yurtdışında kurulmuş sigorta şirketlerinin ülkemizdeki teşkilatları tarafından yapılması gerekmektedir.

    11- SGK Hizmet Dökümü


    Bu Belgeleri tamamladığınızda ikamet izni tezkereniz posta yoluyla adresinize gönderilmektedir. Başvuruları bağlı bulunduğunuz Emniyet müdürlüklerindeki Yabancılar Şube Amirliğine Yapmanız gerekiyor.

    [​IMG]


    Kısa dönem ikamet izni için gerekli belgeleri öğrenmek için TIKLAYINIZ


    2015 Yılı ikamet izni belgesi için Harç Tutarları ve Defter Ücreti Hakkında Bilgi Almak için TIKLAYINIZ.
     
  2. Pembe

    Pembe Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Bilgiler için teşekkürler, çok faydalı bir konu olmuş
     
  3. Victoria

    Victoria ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ Yönetici Genel Yönetici www.pembeoje.com

    ikamet izni ile ilgili merak ettiklerinizi konu altında sorarsanız bilgi vermeye çalışabilirim arkadaşlar
     
  4. Erkan Özel

    Erkan Özel Yeni Üye www.pembeoje.com

    Merhaba;
    Verdiğiniz bu bilgilere teşekkür ederiz. Ancak bazı şeyler deyiştimi, bilemiyorum.Geçen yıl biz bu işlemleri yaparken(yeni göç işleri başkanlığı oturma müsaadesi için) presedür,aşağıdaki gibiydi;
    Savcılık adli sicil kaydı,Türk vatandaşı eşinden değil,Türk vatandaşıyla evli yabancı kişiden isteniyor.
    Oturma müsadesi istenen kişinin de, belli bir miktar bankada parasının olduğunu gösteren hesap cüzdanı ve bankanın vereceği bir yazı gerekliydi.
    Ayrıca istenmesine rağmen,63 yaş üstü ebeveynler,Türkiye de sağlık sigortası yaptıramıyor.
    Emekli olan ebeveynlerden de,sağlık sigortası istenmiyor.
    Bir de eğer yanlış hatırlamıyorsam,bir yıllık oturma alan,yakınlar (ebeveynler) 160 gün değil, 121 gün Türkiye dışında kalırlarsa bir daha oturma alamıyorlar.
    Saygılarımla..
     
  5. Victoria

    Victoria ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ Yönetici Genel Yönetici www.pembeoje.com

    • Savcılık adli sicil kaydı,Türk vatandaşı eşinden değil,Türk vatandaşıyla evli yabancı kişiden isteniyor.

    ikamet izni bulunmayan yeni alacak yabancı uyruklu kişilerin Türkiye hudutlarında adli sicil kaydı sorgulanamaz. Evli olunan T.C. vatandaşı eşin veya destekçinin adli sicil kaydını talep ediyorlar. Bu konuda yanılıyorsunuz.

    • Oturma müsadesi istenen kişinin de, belli bir miktar bankada parasının olduğunu gösteren hesap cüzdanı ve bankanın vereceği bir yazı gerekliydi.

    Bu belirttiğiniz Turistik amaçlı ikamet izni alacak kişiler için geçerli olabilir, evli kişilerde T.C. Vatandaşı eşin gelir belgesi, sigorta durumu gibi belgeler isteniyor. Yabancı eşin banka hesabına dair bir belge istenilmiyor.

    • Ayrıca istenmesine rağmen,63 yaş üstü ebeveynler,Türkiye de sağlık sigortası yaptıramıyor.
    Bu tür problemleri özel sağlık sigortası yapan şirketlerle görüştüğünüzde çözebiliyorsunuz.

    • Emekli olan ebeveynlerden de,sağlık sigortası istenmiyor.

    Türk vatandaşı eşin emeklilik durumu varsa provizyon sorgusunda çıkıyor, bu sebeple provizyon sorgu sonuç belgesi talep ediyorlar.

    • Bir de eğer yanlış hatırlamıyorsam,bir yıllık oturma alan,yakınlar (ebeveynler) 160 gün değil, 121 gün Türkiye dışında kalırlarsa bir daha oturma alamıyorlar.

    ikamet tezkeresi uzatmak için başvuru yapacaklar son bir yıl içerisinde ikametli olduğu günlerden 180 günden fazlasını yurtdışında geçirmemiş olması gerekmektedir.


    2 yıl önce istenilen başvuru belgeleri ile şu an ki istenilen belgeler çok değişmiş, hatta başvuru formunu bile değiştirmişler.
     
  6. Burak reis

    Burak reis Yeni Üye www.pembeoje.com

    Selamlar, aile ikamet izni icin ilk başvurularda, ikamet izni harcı ve belge bedeli dışında herhangi bir ücret yatırılması gerekiyor mu? Örneğin vize harcı ücreti gibi..
     
  7. Guven

    Guven ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ Teknik Sorumlu www.pembeoje.com

    Hayir baska ucret gerekmiyor
     
  8. Burak reis

    Burak reis Yeni Üye www.pembeoje.com

    Bilgi için teşekkürler.
     

Sayfayı Paylaş