Göz Alerjisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler.

Konusu 'Sağlık Sözlüğü' forumundadır ve Arzen tarafından 29 Mayıs 2015 başlatılmıştır.

  1. Arzen

    Arzen Yeni Üye www.pembeoje.com

    Göz sağlığı ve görme kalitenizi korumak adına bilmeniz gereken göz sağlığı adına önemli bilgiler mevsim geçişlerinde oluşan göz alerjisi nedenleri belirtileri ve göz alerjisi hakkında bilmeniz gerekenler.

    [​IMG] [​IMG] [​IMG]

    Göz alerjisinde gözün beyaz kısmında veya göz kapağının içinde kızarıklık olur. Gözlerde kaşıntı, sulanma, buğulu görme, yanma hissi, göz kapağında şişme ve ışığa hassasiyet göz alerjisinin diğer belirtileri arasındadır. Göz alerjisi yalnız veya burun alerjisi ile birlikte de oluşabilir. Bunun yanında alerjik cilt durumu egzama da görülebilir. Yapılması gereken ilk şey bu sorunun göz alerjisi olup olmadığını tespit için hekime görünmektir.



    Göz alerjileri gözde neden kızarıklığa yol açar?


    Göz alerjileri gözler belirli bir alerjene maruz kaldığında ortaya çıkar. Evcil hayvan tüyü veya polen gibi alerjenler bunda etkili olabilir. Gözlerdeki hücreler mast hücreleri olarak adlandırılır. Mast hücrelerinin salgıladığı histamin ve diğer kimyasallar gözlerde iltihaplanmaya neden olur. Sonuç olarak da gözlerde kaşıntı, kızarıklık, sulanma gibi alerjik belirtiler görülür.



    Göz alerjilerinde gözler ovulmamalıdır


    Göz alerjilerinde gözleri ovmak mevcut alerjik durumu daha da kötüleştirebilir. Gözleri ovmak mast hücrelerinin daha fazla histamin ve diğer kimyasallardan salgılamasına neden olur. Bu gözlerde daha fazla kaşıntıya yol açar. Bu gibi durumlarda eğer kişi kontakt lens kullanıyorsa bu lensleri çıkarmalıdır. Göz makyajı yapmaktan kaçınmak gerekir. Ayrıca gözlere soğuk kompres uygulamak rahatlatıcı bir etki yapar. Eller sık sık yıkanmalıdır.



    Gözaltındaki koyu halkaları kapatmak için


    Gözaltlarındaki koyu halkaların kapatılması için hipoalerjenik bir kapatıcı uygulanabilir. Bu bölgeyi kapatmak için ağır bir makyaj uygulamasından kaçınmak gerekir. Makyaj olarak sadece güzel bir ruj sürmek yeterli olur.



    Polenler göz alerjilerini tetikliyor


    Bazı göz alerjileri sadece mevsimsel alerjik konjunktivit olabilir. Yani mevsimsel bir durum olabilir. Çimen, ağaç ve ot polenleri tetikleyici etkenlerdir. Dışarıdaki polen miktarı yüksek olduğu zaman mümkün olduğunca içerde kalmaya özen göstermeli ve pencereleri kapalı tutmalıdır. Polenleri gözden uzak tutmak için güneş gözlüğü takmak faydalıdır.



    Evdeki göz alerjisi tetikleyicileri


    Evde beslenen evcil hayvan tüyü, toz akarları ve küfler evdeki göz alerjisi tetikleyicilerinde en yaygın olanlarıdır. Bu alerjenler bütün yıl boyunca göz alerjisi belirtilerin daha da kötüleştirebilir. Hayvan tüyü alerjisine karşı bunları yatak odasından uzak tutmak iyi bir önlemdir. Yatak odasında ne bir köpek ne bir kedi bulunmamalıdır. Evdeki hayvanlarla oynadıktan sonra veya dokunduktan sona eller hemen yıkanmalıdır. Bu alerjenin etkisini sınırlandırır. Polenlere karşı dışarıdan eve girildiğinde elbiseler değiştirilmelidir.



    Evdeki toz akarları için


    Evdeki toz akarları göz alerjisi tetikleyicilerindendir. Toz akarları yatak örtülerinde, yastık kılıflarında, çarşaflarda bolca bulunabilir. Bundan dolayı bu örtüler sık sık değiştirilmeli ve sıcak suda yıkanmalıdır. Toz akarları gözlerde sulanma ve kalıntı yapar. Yatak odasındaki nem düzeyi de %30 – %50 arasında tutulmalıdır. Nemli bir bezle evdeki zeminler silinmelidir.



    Evdeki küfler göz alerjisi tetikleyicisi


    Evdeki küflü ortamlar göz alerjisi belirtilerini tetikleyebilir. Bu nedenle küf oluşumunu engellemek için banyo, mutfak, bodrum gibi küf oluşabilecek nemli bölgeler düzenli olarak temizlenmelidir. Buradaki aşırı nemi kurutmak için nem alıcı bir cihaz kullanılabilir. Bu cihazı da temizliğine dikkat edilmelidir.



    Göz alerjisi tedavisi


    Göz alerjileri tedavisinde antihistaminler, dekongestanlar ve mast hücre stabilizatörleri kullanılmaktadır. Antihistaminler histaminlerin etkisini bloke ederek göz alerjisi belirtilerini yok ederler. Mast hücre stabilizatörü ise histamin gibi kimyasalların açığa çıkmasını önleyerek iltihaplanmayı azaltırlar. Göz alerjisi tedavisinde hekimin önereceği göz damaları da kullanılmaktadır. Antihistamin göz damlaları gözlerdeki şişkinlik, kızarıklık ve kaşıntıyı azaltır. Bu göz damlalarının hem reçeteli hem de otc olanları vardır.



    Göz alerjilerinde ağızdan alınan antihistaminler ve dekongestanlar alerji belirtilerini kontrol etmeye yardımcı olurlar. Fakat bu tür ilaçların olası yan etkilerine ( baş dönmesi, heyecanlanma, uyuşukluk, gözlerde kuruluk ) karşı bu ilaçları kullanmadan önce mutlaka hekime danışarak onayını almak gerekir. Ya da hekimin önereceği ilaçlar kullanılmalıdır.



    Göz alerjisi için alerji iğneleri


    Alerji iğneleri göz alerjilerinde kullanılmaktadır. Alerji iğneleri bağışıklık sistemine yardımcı olarak alerji belirtilerini azaltmaya yardımcı olur. Bu iğneler genelde şiddetli alerji belirtilerinde bir seçenek olarak kullanılır.
     
  2. Tanem

    Tanem Yeni Üye www.pembeoje.com

    Bu tarz göz alerjileri dikkate alınmazsa önemli sağlık problemleri oluşa bilir.
     
  3. Sema

    Sema Tecrübeli Üye www.pembeoje.com

    Her yıl polenlerle verdiğim mücadeleyi ben biliyorum hiç kolay değil.
     
  4. Bennur

    Bennur Yeni Üye www.pembeoje.com

    Mevsim geçişlerinde faydalı olacak bir paylaşım.
     
  5. Yasemin

    Yasemin Yeni Üye www.pembeoje.com

    Bende çocukken vardı polenlere karşı bir duyarlılık ama şimdi hiç etkilenmiyorum :rolleyes:
     
  6. Bennur

    Bennur Yeni Üye www.pembeoje.com

    Çok şanslısın herkez senin kadar şanslı olmuyor göz alerjisini ömür boyu çeken insanlar var.
     

Sayfayı Paylaş