Ey Tavuk ve Balık nasıl pişirilmeli.

Konusu 'Pratik Bilgiler & Püf Noktaları' forumundadır ve Sevcan veda tarafından 10 Kasım 2015 başlatılmıştır.

  1. Sevcan veda

    Sevcan veda Yeni Üye www.pembeoje.com

    Her konuda olduğu gibi et tavuk ve balık pişirirken bazı detaylara dikkat edilirse daha sağlıklı ve lezzetli olur pratik bilgiler püf noktalar.

    Tavuk haşlarken, kokusu rahatsız ediyorsa
    Tavuğu haşlamadan önce, etini limon, ya da limon suyuyla ovabilirsiniz, suya orta boy soğanı 4'e bölüp atabilirsiniz, böylece koku azaldığı gibi, haşlamanın lezzeti de artar.

    Tavuk etini lezzetlendirin
    [​IMG]
    Tavuk etinin daha yumuşak, güzel kokulu ve lezzetli olması için pişirmeden önce, tavuğu yarım limon ile iyice ovalayın, tavuğun üzerine ve içine rendelenmiş limon kabuğu koyun ve pişirmeden önce bu şekilde bir müddet bekletin! Bunun dışında çeşitli baharatlarda kullanabilirsiniz. Taze biberiye, kekik ve kişniş gibi.

    Eti pişirmeden önce
    Etin yumuşacık olmasını istiyorsanız eti pişirmeden önce, limon suyuna bulayıp bekletin. Veya pişirirken bir kaç damla limon suyu ekleyin, et daha yumuşak ve lezzetli olur.

    Etlerinizi kızartmadan önce
    Etinizi kızartmadan önce, tavadaki yağın kızgın, (ideal ısı, 175-195°C) ve et'in oda sıcaklığında olmasından emin olun. Et'leri kızartırken, sürekli çevirmeyin ki kurumasın.

    Mangal
    Mangal yapmayı severiz, ancak mangal yaparken kullanılan kömür kansorejendir, bu eti de etkiler. Mangal tadında et pişirmek için, ocak üzerinde dökme demir tavalar kullanabilirsiniz.

    Etleri daha lezzetli yapın
    Biftek, pirzola gibi etlere farklı bir tat katmak için, pişirmeden önce 1 kahve fincanı süt, 1 kahve fincanı soğan suyu, 1 kahve fincanı zeytinyağı karışımında marine edip, üzerini kapatıp 3-4 saat buzdolabında bekletin. Veya etin taze ot ve baharatlı bir sıvı (marinat) içinde bekletilerek, yumuşatılması ve tatlandırılma metodunu deneyebilirsiniz.

    Kolayca hazırlanabilecek bir marinat tarifi:
    Bir miktar soğanı (ör.1 kg. et için 3 orta boy soğan) çok küçük parçalar halinde kestikten sonra, bir tülbentin içine koyun ve suyunu bir kabın içine çıkartın. Aynı kabın içine bir miktar zeytinyağıyla birlikte, kekik ve defne yaprağı koyun. Eti bu karışımın içine yatırın, 24 saat bekletin. Etinizin yumuşak ve lezzetli olacağını göreceksiniz. Etler ızgara yaptıktan sonra bekleyecekse, saklama kabını önceden ısıtıp, ağzını sıkıca kapatmak, yiyeceklerinizin daha geç soğumasını sağlayacaktır.

    Orta yağlı kıyma kullanın
    Kıymalı yemeklerinizde, orta yağlı kıyma kullanın. Yemeğinize zaten ekleyeceğiniz sıvı, veya katı yağı böylece az tutabilirsiniz. Kıymadaki yağ, yemeğinize lezzet katar.

    Balığın tazeliği nasıl anlaşılır?
    [​IMG]
    Su ürünleri; bağ dokusunun az, yağ asitlerinin yüksek olması nedeniyle çabuk bozulan bir besin maddesidir. Bu nedenle balık alırken, tazeliğini çok iyi kontrol etmek gerekir. Genelde bir çok hile ile bayat balıkları anlayanlara dahi taze balık diye yutturulabiliyorlar. Ancak bayat balıkların bazı özellikleri varki, bunları kamufle etmek mümkün değildir. En başta gözler ve katılık durumu. Çok taze balıklarda, gözler parlak ve dışa doğru bombeli olup, göz bebeği genelde büyüktür. Ancak gözlerin bu anlattığım şekilde olmaması, balığın yenmeyecek derecede bayat olduğu anlamına da gelmez, sadece tercih edilmeme kriterini oluşturur.
    Balık tazeliğini yitirmeye başlayınca gözleri buğunlanır ve içeri çöker. Taze balığın solungaçları canlı kırmızı olur. Taze balığın derisi gergin ve parlak olur. Pulsuz balıklar bayatlamaya başladıkça derisinin parlaklığı azalır, karın tarafında buruşmalar oluşur. Pullu balıkların pulları tazeyken gövdeye sıkıca yapışıktır. Elimize pulların gelmemesi gerekir. Taze balığın eti sıkı ve elastiki olup, parmakla bastırıldığında meydana gelen çukurluk anında düzelir. Bayatlamış balıklarda iz kalır.

    Balığınız daha lezzetli olsun
    Balığı kızartacağınız yağın içine kırmızıbiber serperseniz, hem balığa değişik bir lezzet vermiş, hem de balığın rengini parlak yapmış olursunuz.

    Kalamar yumuşak olsun
    Kalamar süte batırılırsa daha yumuşak olur.

    Balık nasıl saklanmalı?
    Saklama süresi 20 saati geçecekse, temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik yerinde 2 gün saklanabilir. Daha uzun süre saklamalar, -18 derecelik derin dondurucularda, veya bağımsız derin dondurucularda yapılmalıdır. Balık dondurulmadan önce, porsiyonlara bölünüp, alüminyum folyo veya asetat ile ambalajlanmalıdır. Ambalajlar önce buzdolabının 0 ile +5 derecelik bölümünde birkaç saat soğutmalı, sonra derin dondurucuya konulmalıdır. Bu işlem sırasında derin dondurucu şoklama konumuna getirilmelidir.
    Balıklar dondurulmadan önce hafif tuzlanırve limon sıkılır, böylece diriliğini korur. Dondurulan balıklar çözüldüğünde, tekrar dondurulmamalıdır. İri balıklar buzdolabının normal kısmına alınarak bir gün dinlenerek çözülmelidir. Paket karidesler ise hemen sıcak suya atılabilir.

    Ciğeri kızartmadan önce
    Hazırlayacağınız ciğer tavayı daha da lezzetli yapmak istiyorsanız, kızartma ununun içine bir tatlı kaşığı kadar karbonat koyun. Ayrıca yağı iyice kızdırın, Arnavut ciğerinin tadı çok daha lezzetli olur. Ciğerleri yarım saat kadar süt içinde de bekletebilirsiniz.

    Kızartmalar
    [​IMG]
    Kızartmalarınızda çicek yağı yerine, zeytinyağı kullanırsanız daha sağlıklı olur. Şimdiye kadar Zeytinyağı için yanlış anlatılan bir husus, sözde çabuk yanması nedeniyle kızartma yağı olarak kullanılmaması idi. Oysa yağların kimyasal yapısının bozulmaya başladığı, sıcaklık derecesine göre sıraladığımızda, en iyi kızartma yağının palmiye yağı, bunu yerfıstığı yağı ve zeytinyağının takip ettiğini görmekteyiz.
    Zeytinyağının kızartmaya en uygun yağ olduğu bilimsel araştırmalarla doğrulanıyor. "Yanma derecesi" yüksek olan zeytinyağı, kızartma yağı olarak, diğer yağlara oranla yüksek ısıya daha dayanıklı, bu yüzden daha sağlıklı. Kızartmalar genellikle 180 derece civarında yapılır. Zeytinyağının özelliklerinin değişmeye başladığı dumanlanma noktası ise, 210-230 gibi çok yüksek bir derecede gerçekleşir
     
  2. Özlem

    Özlem Yeni Üye www.pembeoje.com

    Tavuk haşlarken, kokusu rahatsız ediyorsa
    Tavuğu haşlamadan önce, etini limon, ya da limon suyuyla ovabilirsiniz, suya orta boy soğanı 4'e bölüp atabilirsiniz, böylece koku azaldığı gibi, haşlamanın lezzeti de artar.


    tavuk severim ama kokusu beni çok rahatsız eder bunu öğrenmem iyi oldu;)
     
  3. jasmin

    jasmin Yeni Üye www.pembeoje.com

    itiraf edeyim balık pişirmede çok başarılı değilim ama fırında tavuğu çok güzel yaparım.
     
  4. Sevcan veda

    Sevcan veda Yeni Üye www.pembeoje.com

    Her kez her şeyi çok güzel yapacak diye bir kural yok diymiii amaa
     
  5. Özlem

    Özlem Yeni Üye www.pembeoje.com

    limon suyu kokuyu bastırmada gerçekten işe yarıyor kızlar ben denedim tavsiye ederim.
     
  6. Sevcan veda

    Sevcan veda Yeni Üye www.pembeoje.com

    tavsiyelerinin devamını her zaman bekleriz canım.
     

Sayfayı Paylaş