Afyon Bükmesi

Konusu 'Yemek Tarifleri' forumundadır ve Semacaa tarafından 28 Aralık 2014 başlatılmıştır.

  1. Semacaa

    Semacaa Tecrübeli Üye www.pembeoje.com

    Afyonkarahisar'ın ünlü ve bir o kadar da lezzetli haşhaşlı böreği. biraz zahmetli ama o zahmete değiyor gerçekten. bu tarifi afyonyemekleri.com sitesinden seçtim. tabii kendi yaptığımız şekilde anlattım.

    unu eleyelim. yeşil mercimeği haşlayalım. soğanı yemeklik doğrayıp,tuz,karabiberle kavuralım. margarin ya da katıyağı bir tavada eritelim. haşhaş kavrulmuş ve ezilmiş olsun ya da havanda az sıvıyağla ezilebilir.

    haşlanmış mercimeği yarı ezip, kavrulmuş soğanla karıştıralım.

    fırını yakalım.

    1 kg. un
    1 çay bardağı sıvı yağ
    1 yemek kaşığı don yağı (iç yağ) ve ya margarin
    1 su bardağı yeşil mercimek veya patates
    100 gr. Haşhaş
    1 baş soğan
    Tuz, karabiber

    Unu, tuzu ve ılık suyu katarak hamuru yoğururuz. yoğurduktan sonra biraz dinlendirmek süper sonuç verir.

    daha sonra hamurdan büyük yufkalar hazırlarız. içine erimiş yağ ve ezilmiş haşhaş sürüp dörde katlarız(her katladıktan sonra tekrar yağlıyoruz tabi.). bir tepsiye koyup, buzdolabında dinlendirilir. bir yufka dinlenirken diğer yufkalar da aynı şekilde hazırlanır.

    buzdolabı ya da serin yerde dinlenmiş katlı-yağlı hamurlar tekrar merdane yardımıyla açılır. tekrar eritilmiş katıyağ ve haşhaş sürülür. rulo halinde dürülür.

    hazırlanan rulo hamuru, pasta dilimler gibi dilimleriz. her bir dilimi el büyüklüğünde açıp iç harç olarak hazırladığımız mercimekli karışımdan bir yemek kaşığı TAM ORTASINA yerleştirelim. iki seref sararak uzun dikdörtgen börekleri oluşturalım

    en üstlerine de azar azar haşhaşlı yağdan fırçayla sürelim.

    yağlanmış tepsiye sıralayıp, 180- 200 derecedeki fırına sürelim (fırına verelim). üzerleri kızarıncaya kadar pişirelim.

    afiyetle yiyelim.

    yanında vişne hoşafını tavsiye ederim. hazır vişne suyu da aynı lezzeti verir.

    (patatesli harç hazırlamak içinse; patatesler haşlanır, aşırı olmayacak şekilde ezilir, tercihe göre biraz beyaz peynir de serpilir, kırmızı pul biberle acılık çok yakışır. yine soğan kavrulup karıştırılır. )
     
  2. Sarısaçlım

    Sarısaçlım Saygın Üye www.pembeoje.com

    teşekkürler.
     

Sayfayı Paylaş