Anne Sütü Doğru Besinlerle Artar mı?

Konusu 'Bebek Sağlığı' forumundadır ve Hevin tarafından 11 Mayıs 2016 başlatılmıştır.

  1. Hevin

    Hevin Yeni Üye www.pembeoje.com

    Sağlıklı beslenme anne karnında başlar emzirmeyle devam eder yeni doğan bebekler için en sütü çok önemli her anne bebeğini ilk altı ay mutlaka emzirmeli altı aydan sonrada iki yıl emzirmeye devam etmeli anne olmak çok kutsal bir görev bebeğinizi ve büyüdükçe çocuğunuzu sağlıklı beslenme alışkanlığı ile yetiştirmek sizin elinizde sağlıklı beslenme konusunda en büyük görev annelere düşüyor.

    [​IMG]

    Emzirme dönemindeki anneler sütlerinin az olduğu ve bebeklerinin yeteri kadar beslenemediğine dair şikayet ederler. Aslında çok büyük bir oranda anne sütü bebekler için hep yeterlidir. Ancak kimi durumlarda süt kanallarındaki problemlerden ya da yeteri kadar beslenememekten ileri gelen süt azlığı problemi yaşanabilir. Böyle durumlarda yapılması gereken tek şey, dengeli ve sağlıklı bir şekilde anne sütünü artıran gıdalarla beslenmektir. Bu gıdaların özelliği süt artırıcı hormonları tetikleyici olması ve içeriklerindeki vitamin ve minerallerle süt içeriğini zenginleştirmesidir. Üstelik, her emzirmede enerji kaybeden annenin bu enerjiyi yerine koyması ve gücünü herdaim koruması gerekir.

    Anne sütünü artırmak için tüketilmesi gereken gıdalar özellikle bitkisel kökenli olmalıdır. Hayvansal ürünlerin bu dönemde aşırı tüketilmesi bu dönemde pek sağlıklı değildir. Bitkilerin yaprak, kök, gövde ve tohumları güvenle kullanılabilir.

    Süt yapan bitkisel besinler:

    • Dereotu: Oldukça iyi bir vitamin kaynağı olan ve salatalardan eksik edilmemesi gereken bu bitkinin içeriğindeki bir takım maddeler süt hormonu olan prolaktini harekete geçirerek süt üretimini teşvik eder.
    • Fesleğen: Daha çok süs bitkisi olarak kullandığımız fesleğen zengin bir K vitamini kaynağıdır. Sindirim sistemini düzenler ve kötü kokuları geçirir. Çayı demlenerek içildiğinde anne sütünü teşvik edicidir.
    • Susam: Kalsiyum bakımından zengindir. Ayrıca, içeriğinde bakır da bulunur. Sindirim sistemi için oldukça yararlı olan susam tıpkı dereotu gibi süt üretimini sağlayan hormonlar üzerinde etkilidir.
    • Kimyon: Demir içermesi nedeniyle kansızlığı giderir. Kimyon içeriğindeki demir anne sütüne katılır ve bebeğin ihtiyacı olan demir miktarını karşılar. Kimyon özellikle et yemeklerinde mutlaka kullanılmalıdır.
    • Sarımsak: Bağışıklık güçlendirici olarak baş tacı yapılması gereken sarımsak, kokusu her ne kadar rahatsız edici olsa da, emzirme döneminde mutlaka tüketilmelidir. Anne sütünü zenginleştirir, bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir.
    Yeşil Sebzeler: Tüm yeşil sebzelerin doğum sonrası beslenme düzeninde mutlaka tüketilmesi gerekir. Vitamin ve mineral açısından anneye olan yararı kadar, süt içeriklerine katılmaları bakımından bebeğe de oldukça faydalıdır. Anneyi dinç tutar ve sağlıklı protein sağlar.
     
  2. Blkdsnhklsn

    Blkdsnhklsn Yeni Üye www.pembeoje.com

    İnsanlar artık duyduğunu değil araştırarak doğru olanı uyguluyor kulaktan kulağa dolaşan yanlış bilgiler artık uygulanmıyor.
     

Sayfayı Paylaş