Bebeğin derisindeki pişiklere dikkat

Konusu 'Bebek Sağlığı' forumundadır ve JalefiR tarafından 30 Aralık 2014 başlatılmıştır.

  1. JalefiR

    JalefiR Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Her anne, bebeğinin lekesiz, pürüzsüz bir cilde sahip olmasını ister. Ama çoğunlukla poposunda, ya da başka yerlerinde kırmızı lekeler, yaralar, sivilceler oluşur. Böyle hallerde ne yapacağınızı bilin.

    Deri, süt çocuğu için koruyucu bir kılıf olmaktan başka, en önemli duyu organıdır da. Bebek, derisi sayesinde, anne-babasıyla ilk sevgi ilişkisini kurar. Ama çoğunun, derileriyle ilgili sorunları vardır. Örneğin gösterilen bütün itinaya rağmen, yine de pişikler yakasını bırakmaz. Bunun sebebi de, bebeğin derisinin, henüz bir yetişkinin derisi kadar koruyucu nitelik taşıyamaması, daha ince, dolayısıyle daha duyarlı olmasıdır.
    • Sıcak, soğuk ve rutubet, bebeğin cildini çok çabuk etkiler. Ayrıca, deri çok çabuk kurur.
    • Mantarlar, bakteriler ve virüsler, yetişkinler üzerinde herhangi bir tesir göstermeseler bile, bebekleri çok çabuk etkiler.
    • Kundak bezinin biraz sertçe sürtünmesi bile, kızarıklıklara yol açabilir.
    • Bazı "yabancı" maddeler (sabun, krem, bebeğin banyo suyuna konan kimyasal maddeler, mamalar), bebekte alerjiye neden olabilir.

    LEKELER VARSA...
    Bebeğin derisinde oluşan bir lekenin nedenini kesinlikle belirlemek,doktor için depek kolay değildir. Böyle bir durumda doktora danışmadan herhangi bir merhem ya da krem kullanılmamalıdır. Bazı merhemler, örneğin kortizonlu olanlar, bebeğe zarar verebilir.
    Bazen yeni doğan bebeklerin yüzünde, beyaz noktacıklar olur. Bunun anlamı, yağ bezlerindeki yağ oranının, gerekenden çok oluşudur. Enfeksiyona yol açabileceği için küçük sivilceleri sıkmak tehlikelidir. Zaten bir kaç hafta sonra bunlar kendiliğinden kaybolur.
    Bebeklerin çoğunda cilt, yaşamlarının ilk haftasında kirli bir görüntü alır, pul pul olur. Isı değişikliklerinde kızarır. Böyle hallerde derinin doktor tarafından muayene edilmesi gerekir. Soyaçekim yoluyle bebeğe geçmiş bir deri rahatsızlığı söz konusu olabilir.
    Durum, üçüncü ve dördüncü aylarda daha da kötüleşebilir. Bebeğin başında kabuklar meydana gelir. Bunun nedeni henüz anlaşılamamıştır, ama bebeği derhal doktora göstermek şarttır. Uzun vadeli bir tedavi gerekebilir.
    Cerahatli sivilceler ve ciltte sulanmalar olursa, yine doktora başvurmak yerinde olur. Bunlar ciltte enfeksiyon olduğunu gösterir. Enfeksiyona yol açan bakteriler ise, kana karışabilir. Bebeğin temizliğine çok dikkat edilmeli ve kardeşlerinden ayırılmalıdır.
    Bazı bebeklerin de, belirli maddelere karşı alerjileri vardır. Deride kırmızılıklar belirir. Bunların nedenini bulmak, bazen bir dedektif gibi araştırmayı gerektirebilir. Doktorun yardımını istemekte yarar vardır.
    Bazen de, bebeğin poposunda, büyük bir alana yayılmış, pul pul, kolayca kızaran pişikler görülür. Bunun nedeni, mantardır. Eğer, bebeğin poposu, idrar ya da sürtünmekten tahriş olmuşsa, mantar için ideal bir ortam yaratılmış demektir. Bebek, hemen doktora götürülmelidir. İyi ve özenli bir tedaviyle pişikler, kısa zamanda kaybolacaktır.
     

Sayfayı Paylaş