Çamaşırları Hızlı Kurutmanın En Etkili Yolları

Konusu 'Pratik Bilgiler' forumundadır ve Çilem tarafından 28 Aralık 2014 başlatılmıştır.

  1. Çilem

    Çilem Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Çamaşırları ev içinde kurutmayın
    Bilim adamları, ev içinde kurumaya bırakılan çamaşırlardan gelen nemin, küf ve böceklerin çoğalmasına, astım riskini artırmasına dikkati çekiyor.
    [​IMG]


    Bilim adamları, özellikle kış günlerinde çoğu kişinin çamaşırlarını kurutmak için tercih ettiği, ev içerisinde serilmesi yönteminin ”çok da iyi bir fikir olmadığı” uyarısında bulundu.

    İskoçya’nın Glasgow kentinde bulunan Mackintosh Çevre Mühendisliği Araştırma Merkezi’nin araştırmasına göre, kuruması için oda içinde asılan giysiler, evin içindeki nem oranının olması gerekenin üzerine çıkmasına neden oluyor ve bu durum da bazı hastalıklara davetiye çıkarıyor.

    Bilim adamları, artan nemin ev içindeki küf ve minik böcekler olarak tanımlanabilecek ”mike”lerin gelişimleri için daha uygun koşulları oluşturduğuna işaret ederek, başta astım olmak üzere solunum yolu hastalıklarını tetiklediğini belirtti.

    Kurutmadan tasarruf, ısıtma gideriyle cepten uçuyor
    Kurutma makinesi bulunan ailelerin bile elektrik faturasından tasarruf etmek için makinelerini kullanmadığı tespiti yapılan araştırmada, bununla istenen tasarrufun gerçekleşmediğini, çünkü bir yıkamada çıkan çamaşırın ortalama 2 litre suyu havaya nem şeklinde bıraktığı, bunun da oda ısısının düşmesine neden olduğu, odanın eski ısısına kavuşması için de çoğu kez daha fazla enerji harcandığına dikkat çekildi.

    İskoçya Mühendislik ve Fizik Bilimleri Araştırma Konseyi tarafından finanse edilen üç yıllık araştırmanın değerlendirme raporunda, ”Bu uygulama daha fazla enerji harcanmasına neden olmakla kalmıyor, aynı zamanda hızla üreyen sporlar ve bakteriler nedeniyle özellikle alerjileri olanları ve astım hastalarını ciddi anlamda sıkıntıya sokuyor” ifadelerine yer verildi.

    Ortalama bir makine dolusu giysinin, içinde bulundukları odanın nemini en az üçte bir oranında artırırken, kullanılan çamaşır yumuşatıcılarının da etkisiyle havada bulunan kanserojen kimyasalların artmasına neden olduğu bildirildi.

    Araştırmacılar, çamaşırların mümkün olduğu müddetçe dışarıda kurumaya bırakılmasını ya da enerji verimliliği yüksek kurutucular kullanılmasını önerdi.

    Uzmanlar, evin içinde başka bir kurutma imkanının olmadığı durumlarda ise çamaşırların pencerelerin yakınına serilmeleri tavsiyesinde bulundu.(milliyet)

    Çamaşır Kurutma Yöntemleri
    İşte sizlere çamaşırlarınızı en kısa sürede kurutmak için ipuçları…

    AÇIK ATMOSFER
    Çamaşırlarınıza istediğiniz kadar parfümlü yumuşatıcılar ekleyin, dış mekanlarda kuruyan çamaşırların kokusunun yerini herhalde hiçbir şey tutamaz. Çamaşırları bol oksijenli bir dış mekanda kurutmak her zaman için en iyi yöntemdir. Göz önünde bulundurulması gereken diğer noktalarsa:
    - Kurutma makinesi kullanmayarak doğaya katkıda bulunabilirsiniz. Çamaşırlarınızı balkonda kurutmayı deneyebilirsiniz.
    - Eğer balkonunuz çamaşır kurutmak için çok küçükse duvara monte edilebilir tarzda kurutma tellerini deneyebilirsiniz. Tantitoni firması bu konuda akıllı çözümler sunuyor.
    - Çamaşırlarınızı dış mekandaki çamaşır teline asmadan önce mutlaka silin. Aksi halde çamaşırlarınızda toz lekeleri olacaktır.
    - Mandalları asla balkondaki telin üzerinde bırakmayın. Nem ya da yağmur gibi etmenlerin etkisiyle paslanabilir ve çamaşırlarınızda kalıcı lekeler bırakabilirler.
    - Ayrıca güneş plastiği sertleştirdiğinden plastik mandallar kısa sürede esneme paylarını yitirip kırılacaktır.
    - Çamaşırları asmadan önce kırışıklıkları gidermek için mutlaka bir-iki kez silkeleyin.
    - Çamaşırları doğrudan gelen güneş ışığı altında değil gölgede kurutmayı tercih edin. Aksi halde çamaşırlar kısa sürede solacaktır.
    - Çamaşırları astığınız kurutma askıları metal ya da ahşap olduğunda askının çamaşır üzerindeki bıraktığı kırışıklığı engellemek için plastik kurutma askıları tercih edebilirsiniz.
    - T-shirt ve bluzları baş aşağı, etek ve pantolonları ise bel bölgelerinden asabilirsiniz.
    - Çok rüzgarlı günlerde çamaşır asmamaya çalışın. En sevdiğiniz çarşafın yırtılmış ya da astığınız yerde olmadığını görmek pek hoşunuza gitmeyecektir.
    - Pilili bir eteği bel bölgesinden astıktan sonra her bir piliyi mandalla sıkıştırın. Böylece pililerin bozulmasını engelleyebilirsiniz.

    İPUCU
    Kurutma makinesi kullanıyorsanız ufak bir mendile gül ya da limon esansı sürerek makinenin içine atabilir böylece çamaşırların mis gibi kokmasını sağlayabilirsiniz.

    NARİNLER İÇİN...
    Saf yün kazaklarınızı kuruturken özel bir yöntem uygulamanız gerekir. Elde yıkadığınız kıyafet ya da tekstilleri kesinlikle sıkmamanız gerekiyor. Suyunun süzülmesi için 2 havlu arasında bekletebilir, böylece suyu süzüldükten sonra asabilir, sarkmalarını engelleyebilirsiniz.

    KÖTÜ KOKULARI NASIL GİDERMELİ
    Çamaşırlar yıkanır yıkanmaz asın. Aksi halde kıyafetler kuruduktan sonra nem kokusu üzerlerine sinecektir. Ayrıca çamaşırları astığınız teller arasında hava sirkülasyonu için yeterince alan olduğundan emin olun. Yeterli alan bırakmadığınız taktirde hem kurumaları uzun sürecek hem de nem kokacaklardır. Nem kokusunu yok etmenin tek yoluysa çamaşırları yeniden yıkamaktır. Belki çamaşır deterjanının bulunduğu göze karbonat ya da renksiz sirke ekleyebilir, kokunun tamamen gitmesini sağlayabilirsiniz.

    MAKİNE BAKIMI İÇİN...
    Makinenizi uzun süre kullanmak istiyorsanız periyodik bakımlarını yapmalısınız. Bunu zaman zaman boş çalıştırarak, kireç sökücüler kullanarak ya da filtresini temizleyerek yapabilirsiniz. Filtre önünde yığılmalar makinenizin kendi kendine durmasına, hatta bazen yangın çıkmasına bile sebep olabilir. Filtreyi fırça ile temizleyerek makinenizin en önemli bakım adımını gerçekleştirmiş olursunuz.

    RÜZGARLI HAVALARDA
    - Dışarıda fırtına kopuyorsa ve yarı kapalı bir balkonunuz yoksa giysileri iç mekanda kurutmaktan başka çareniz yok demektir. Çamaşırları kuruttuğunuz odada bir camı açık bırakarak içeride hava sirkülasyonunu sağlayabilirsiniz.
    - Giysileri iç mekanda kurutuyorsanız mutlaka bir çamaşır teli edinin. Aksi halde radyatörlerde kuruttuğunuz çamaşırlar içeride nemlenmeye sebep olacaktır.
    - Petek üzerinde kuruyan giysiler yumuşaklığını yitirir.
    - Yeriniz darsa dilsiz uşak yerine katlanabilir türden bir çamaşır kurutma askısı edinebilirsiniz.
     

Sayfayı Paylaş