Ekmeklerinizi kendiniz hazırlayın işte tarifler

Konusu 'Pratik Bilgiler & Püf Noktaları' forumundadır ve Semacaa tarafından 29 Aralık 2014 başlatılmıştır.

  1. Semacaa

    Semacaa Tecrübeli Üye www.pembeoje.com

    [​IMG]

    Fırından yeni çıktı

    Mutfaktaki hünerlerinize yenilerini ekleyin, ekmeklerinizi kendiniz hazırlayın istedik...

    Tost ekmeği
    Gerekli malzeme: 1 paket instant maya/ 4 su bardağı un/ 270 ml ılık su/ 1 yemek kaşığı bal/ 40 gr tereyağı, eritilmiş/ 1 tatlı kaşığı tuz
    • Un ve mayayı yoğurma kabına alıp harmanlayın. Balı ılık suyun içine ekleyip karıştırın ve una ekleyin. Eritilmiş tereyağı ve tuz ekleyip 5 dakika kadar yoğurun. Üzerini örterek 1 saat mayalanmaya bırakın.
    • Hamuru tezgah üzerine alarak havasını çıkartarak tekrar yoğurun. Baton kalıbı yağlayıp hamuru kalıba yerleştirin. Üzerini örtün ve ılık bir ortamda 1 saat dinlendirin.
    • Hamurun üzerine un serpiştirip 220 dereceye ayarlanmış fırında kızarıncaya kadar yaklaşık 25 dakika pişirin. Soğuduktansonra kalıptan çıkartarak servis yapın.
    Keçiboynuzu pekmezli ekmek

    Gerekli malzemeler: 3.5 su bardağı un/ 1 paket instant maya/ yarım su bardağı ılık süt/ yarım su bardağı ılık su/ 1yemek kaşığı toz şeker/ yarım su bardağı eritilmiş tereyağı/ 1 yenmek kaşığı keçiboynuzu pekmezi/ 1 çay kaşığı tuz Üzeri için: 1 yemek kaşığı keçiboynuzu pekmezi/ yarım çay bardağı su/beyaz haşhaş tohumu
    • Un ve mayayı geniş bir kabın içinde harmanlayın. Su, süt, pekmez, tuz, şeker, tereyağını ekleyip 5 dakika yoğurun. Üzerini örtüp 1 saat mayalandırın.
    • Kabaran hamuru tezgaha alıp havasını çıkartarak yoğurun. Hamurdan küçük parçalar kopartıp yuvarlayın ve tepsiye çiçek ekmek şeklinde dizin. Üzerini temiz bir mutfak beziyle örterek 40 dakika ılık bir ortamda dinlendirin.
    • Pekmez ile suyu karıştırıp fırça ile hamurların üzerine sürün. Haşhaş tohumu serpiştirip 190 dereceye ayarlanmış fırında kızarıncaya kadar pişirin.
    Hamburger ekmeği

    Gerekli malzemeler: 240 ml ılık su/ 1 paket instant maya/ 30 gr tereyağı/ 1 yumurta/ 450 gr un/ 55 gr toz şeker/ 1 tatlı kaşığı tuzÜzeri için: 1 yumurta sarısı/susam
    • Un ve mayayı geniş bir kapta harmanlayın. Oda ısısında yumuşatılmış tereyağı, şeker, yumurta, tuz ve suyu ekleyip yoğurun. Gerekirse un veya az miktarda ılık su ilavesi yapın. Üzerini örterek 1 saat bekletin.
    • Kabaran hamuru tezgaha alarak havasını çıkararak yoğurun. Parçalar kopartıp elinizle yuvarlayın ve yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Üzerini örtüp ılık bir ortamda 50 dakika mayalandırın.
    • Hamurların üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpiştirdikten sonra 190 dereceye ayarlanmış fırında kızarıncaya kadar pişirin. Servis yapın.
    Sarımsaklı ve kekikli ekmek

    Gerekli malzemeler: 4 su bardağı un/1 paket instant maya/ yarım su bardağı ılık su/ yarım su bardağı ılık süt/ yarım çay bardağızeytinyağı/ 1 yumurta/ 1 tatlı kaşığı toz şeker/ 1 tatlı kaşığı tuz/ 1 diş sarımsak/ 2 yemek kaşığı kekik/ 2 yemek kaşığı zeytinyağı
    • Sarımsağı rendeleyip 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile kavurun ve soğumaya bırakın. Un ve mayayı harmanlayın. Su, süt, zeytinyağı, yumurta, şeker, tuz, kekik ve yağlı sarımsağı ekleyip birkaç dakika yoğurun. Üzerini örterek 1 saat mayalandırın.
    • Hamuru tezgaha alıp havasını çıkartarak yoğurun. Yuvarlak şekil vererek yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirin. Üzerini örterek 35 dakika ılık ortamda bekletin.
    • Tepsiyi 190 dereceye ayarlanmış fırına yerleştirip ekmek kızarıncaya kadar pişirin. Soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapın.
    Çavdar ekmeği

    Gerekli malzeme: 1 paket çavdar unu/115 ml süt/ 115 ml su/ 4 yemek kaşığı ayçiçeği yağı/1 tatlı kaşığı tuz/ 1 tatlı kaşığı toz şeker/ 1 paket instant maya Üzeri için: 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi
    • Su, süt ve ayçiçeği yağını pişirme makinesinin yoğurma haznesine alın. Üzerine un, şeker, maya, tuzu ekleyin. Beyaz ekmek pişirme programına ayarlayın.
    • Yoğurma işlemi tamamlanınca üzerine yulaf ezmesi serpiştirerek pişirmeye bırakın. Soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapın.
    Ev yapımı somun ekmek

    Gerekli malzeme: 1 kg un/ 500 ml sıcak süt/ 1 su bardağı ayçiçeği yağı/ 1 yemek kaşığı tuz/ 3 yemek kaşığı toz şeker/1 yaş mayaÜzeri için: 1 yemek kaşığı üzüm pekmezi/ yarım çay bardağı su/ çörek otu
    • Maya, tuz ve toz şekeri bir kapta karıştırın. Ayçiçeği yağını ekleyin. Sütü ilave edip iyice karıştırın. Unu ekleyip 10 dakika yoğurun. Üzerini bir bezle kapatıp mayalandırın.
    • Hamur kabarınca istediğiniz formu verin. Yağlı kağıt serili tepsiye aktarın. 20 dakika bekletin. Üzerine pekmezli su sürüp, çörek otu serptikten sonra 20 dereceye ayarlanmış fırında pişirin. Servis yapın.
    Lezzet, Ocak 2011
     

Sayfayı Paylaş