Evlilik ile ilgili mevcut gündemimize baktığımız zaman 1990 Yıllardan sonra evlilik yaşı hemen, hemen 30 ve 30 üstü yaşlara kadar gecikmeye başladı. Peki bu evliliğin geç yaşlara kadar tırmanmasındaki sebep Erkekler mi yoksa Kadınlar mıdır.? İmkansızlık mıdır yoksa herkes aradığı kadını yada erkeğimi bulamıyor.? Aslında gündemin ve insan yaşamının derin konularına girdiğimiz de işin içinde çok daha ilginç diyaloglar çıkmaya başlıyor. Bu konuyla ilgili aylardır araştırmalar ve tespitler üzerine uğraşan yazarımız Hasan Gökalp’in bir çok insanlarla yaptığı samimi ve itiraflı diyaloglar üzerine ortaya inanılmaz sebepler çıkmaya başlıyor.. Evlilik konusuyla ilgili halk arasında çeşitli mekanlarda, her sınıf insanlarla yaptığı sohbet ve araştırmalar üzerine geçerli ve akıl almaz tespitlerde bulunan Araştırmacı Yazar Hasan Gökalp’in makalesinden bir kısım ; Hasan Gökalp’in İnsanlarla Evlilik üzerine diyalogu ; İnsanlar neden evlenmiyor, neden evlenemiyor, evlenmemelerini gerektiren ve geciktiren şahsi etken ve sebepleri nelerdir.? Çok ilginç ama gerçek sebepleri okuyalım zaten metin içİnde gereken mesaja hepbirlikte varacağız.. Şimdi insan biraz genç olunca, yani genç dediğim 20 li 25 li yaşlar arasındayken hiç aklına gelmiyor insanların neden evlenmek istemediği ve neden evliliğin geç yaşlara kadar uzadığını.. Bir ara kendi kendime dert ettim ve ilk önce kendi çevremden eş dostları teker, teker düşünmeye başladım. Her neyse ki yüzlerce insanı o şekilde hatırlayacak değilim tabiî ki o an için.. Peki ben ne yaptım inanmayacaksınız ama, cep telefonumu açtım ve rehbere bakarak bekar olanlarını teker, teker döktüm.. Şimdi evli olanlarda var tabiî ki ama kimisi gereksiz konularla kafasını meşgul etmiş ve bekarlık hayatını özlediğini dile getirmekte. Fakat, çoğuna da bakıyorsunuz halinden çok memnun ve ailede arada sırada tatsızlıkları var olsada çok büyütmeyecek şekilde acısıyla, tatlısıyla kıvanımnda bırakarak evin huzurunu ayakta tutmaya çalışıyorlar.. Erkekler de Kızlar da bu konuya dikkat..! Çok hassas..! Ben kendi arkadaşlarıma bir baktım ki, yaşlar 28 ile 42 aralıklarında bir çok bekar var.. Şimdi herkesin ağzından bir sebepler ve gerekçeler var ama bir çoğu da haklılık payını bırakmak için çeşitli bahanelere başvuruyorlar.. Örneğin bahanelerin çoğu da "işler güçler, ev araba, büyük iş kurmalar veyahut maddi geçimsizlik.. Hani bahane dedim ya çoğu bu fikirlerle kendilerini kandırıyor veya avutuyor çoğunu da biraz zorladığınızda ağzındaki baklayı çıkararak gerçeğini dökmeye başlıyorlar.. Şimdi gerçekten de Maddi sıkıntıları nedeniyle evlilik düşünemeyenlere hak veriyorum, yani olmayınca olmuyor, fakat sözüm ona imkanları olup ta takıntılarla, akıntılara yılların akışına kapılıp gidenlere.. İnsanlar ilişkilerinde samimi ve dürüst olmadı mı maalesef ki dünya senin olursa tabiî ki olmuyor, olsa da bir yerde kopuyor. Yani bu anlattığım Erkekler için de geçerli, Bayanlar için de geçerli, fakat erkekler kızmasınlar mümkünse, çoğunluk ne yapmak istediğini ve neyin peşinde olduğunu bilmeyen nereye varacağını hesap etmeyen ve özellikle “Çapkınlık Kavramı” nı benimsemiş erkekler için şiddetle geçerli olan bir durum söz konusudur bu..! Hani var ya öyle kendini arkadaşlarına ispatlamak için kafeden kafeye koşup çapkınlık peşine düşüp bayanlara umut verip sonra gösterişini gerçekleştirip egosunu tatmin etikten sonra adeta yarışa girmiş gibi daha başka bayanların peşinden koşan “Saçlarında bir kilo jöle, gözlüklerin yapıştığı kafalar”.. Yani kimse kızmasın ama bu arkadaşlarınkötü niyetli olanlarına hitaben konuşuyorum..! Erkeklerin geneline sorduğun zaman “Annem köyden bakıyor” diyor, kimisi de "kız mı var evlenelim" diyor..! Şimdi bayanlarla konuştuğun zaman da “Adam Yok ki” cevabıyla karşı karşıya kalıyorsun... Ya arkadaşım sen ilk çıktığın kız ile samimi, dürüst ve ciddi ol, merak etme zaten O hanımefendi sendeki o dürüstlüğü gördüğü zaman ikinci bir kadınla tanışma şansını bırakmaz.. Ama sen "ya ben hayatımı yaşayayım ondan sonra evleneyim" deyip de hayatına 10 tane kız almaya çalışırsan ondan sonra kendi kendine şüphelere düşer evlenemezsin! Sonra beklersin ki bir tane kız büyüsün de onu alasın.. O da salak ya kartlaşmış erkek alsın..! Aynı diyalogları gerçekleştirdiğim arkadaşlardan sadece bir tanesi ile yaptığım kısa bir konuşmayı anlatayım ; Arkadaş çok pişman ama çok da dobra bir şekilde konuşup itiraf ediyor.. Dedi ki bana ; Abi ben okul çağında birkaç arkadaşın gazına geldim, önüme gelen kızla çıktım ve çoğunu zamanını yiyerek kandırdım. Sonra dedim ki ben "neden evleneyim, biraz hayatımı yaşayayım, zamanı gelince de evlenirim" diye.. Sonra bir baktım ki benim kandırdığım kızların çoğu bana bela okumuş ve çoğu da kendine yuva kurmuş. Bana o aklı veren erkek arkadaşlarımın çoğu da evlenmiş ve bir ben kalakaldım.! Şimdi ne bana güvenip kız isteyen var, ne ben kimseye güvenip ciddi bir evlilik yapabiliyorum, nede kimse güvenip beni ciddiye alıyor. Hangi kıza baksam sanki 20 kişiyle çıkmış bana kalmış gibi kendi kendime şüphelere giriyorum” diyor..! Şu işe bak... Yani konuştuğum arkadaş sadece yıllarını değil, aklını da kaybetmiş gibi.. Yani arkadaşım "su tesisi su yolunda kırılır.! Sende kırılmışsın ne yapacağız şimdi ? Eee sen Ahmet’in nasibi olan birilerini kandırırsan, Ahmet de senin nasibinde olan birilerini kandırırsa olacağı bu.. Önüne gelen temiz insanlara da şüpheyle bakmaya başlıyorsun.. Yani O kızlardan bir tanesini kızkardeşinin yerine koyup üzüntünü hisedersen veya kendini birisinin abisi yerine koy ve öfkeni test edersen o zaman bu dram dolu hikayeler yaşanmaz..! Aslında hiç düşünüldüğü gibi değil.. Bunlar sadece kalıtsal kalmış şüpheler ve hastalıklar haline gelmiş bir takım duygu durum bozukluğu. Oysaki ne hanımefendiler, ne sadık bayanlar var, yeter ki sen ciddi ol ve gönül eğlendireceğin değil, evleneceğin insanı ara..! Yani sözüm şu ki “Nasıl bulmak istiyorsan öyle bırak”..! Önüne gelene çapkınlık yapacağım deyip de kızların vaktini çalmazsan, günahına girmezsen kalbine girersin..!Sonra 30 yaşından sonra şansını halalara, teyzelere, komşulara,gazete ilanlarınaveEvlendirme Programlarınabırakmamış olursun..! Herkese samimi ve dürüst çiftler olması dileğiyle mutlu ve mesud evlilikler diliyorum..