Estetik Burun Operasyonu (Rhinoplasti)

Konusu 'Burun Estetiği' forumundadır ve Turşucuk tarafından 8 Ocak 2015 başlatılmıştır.

  1. Turşucuk

    Turşucuk Tecrübeli Üye www.pembeoje.com


    Estetik Burun Operasyonu (Rhinoplasti)

    Rhinoplasti nedir,

    Rhinoplasti,estetik amaçlı olarak burun şeklinin düzeltilmesi için yapılan operasyondur.

    Ameliyat yaşı,

    Estetik burun operasyonu yaptırmak için hem anatominin hem de ruhsal yapının olgunlaştığı ortalama 18 yaş alt sınırdır.

    Ameliyat öncesi görüşme,

    Ameliyat öncesi görüşmede;nefes alma durumunu ve burun iç yapılarını değerlendirmek için endoskopik muayene yapılır.Hastanın burun fotografları çekilip bilgisayar üzerinde ameliyat sonrası oluşacak muhtemel şekil görülür.

    Ameliyat tekniği,

    Ameliyatta burun kemikleri zarif kesiciler ve mikromotor ile kesilip-törpülenerek şekillendirilecek,kapalı tenik özelliği olarakta burun dışınızda iz kalmayacaktır.

    Burundan nefes alma zorluğu, septum deviasyonu denen burun orta duvar eğriliği ile yaşanmaktadır. Bu durumlar tespit edilirse ameliyat sırasında düzeltilecektir.(Septorhinoplasti operasyonu olarak adlandırılır)

    Ameliyatta ihtiyaca göre,hump dediğimiz burun üstündeki çıkıntı çıkarılır,burundaki eğrikik düzeltilir,burun sırtı, burun ucu, burun delikleri şekillendirilir, burun içindeki kesiler kendiliğinden eriyen iplerle kapatılıp burun dışına özel bantlar yapıştırılır ve bir hafta kalacak plastik atel yerleştirilir.

    Ameliyat sonrası verdiği rahatsızlıklar nedeniyle tampon kullanılmaz.

    Anestezi türü ve ameliyat süresi,

    Ameliyat genel anestezi altında yapılır,ortalama 2-2,5 saat sürer.

    İyileşme süreci,

    Ameliyat sonrası ilk gün yüze soğuk uygulama ve basit ağrı kesici ilaçlar hastayı rahatlatır.Hasta 1 gece hastanede kalıp ertesi gün eve döner.

    Ameliyattan 2-3 gün sonra en fazla olmak üzere hafif bir ödem (şişlik) ve morluk oluşabilir ki,bu da sonraki günlerde hızla geriler.

    Ameliyattan ortalama 5.-7. gün sonra burun üzerindeki plastik atel ve bantlar çıkarılır.

    Ameliyattan yaklaşık 5-7 gün sonra normal hayata geri döner,yolculuk yapabilir ve işinize başlayabilirsiniz.

    10-15.günlerde yürüyüş şeklinde sizi fazla yormayacak aktiviteler yapmanızda fayda vardır.Ancak,tempolu egzersiz ve yüzmeye başlama zamanı ameliyat sonrası 3.ya da 4.hafta olmalıdır.

    Gözlük kullanımı ortalama 1.ayda hafif çerçeveli bir gözlükle başlanabilir.(Lens kullanan hastalar,ameliyat sonrası 2-3.gün lenslerini kullanmaya başlayabiliyorlar.)

    Burnunuza travma alabileceğiniz sporlara ve dalmaya 2.aydan önce başlamamalısınız.

    Burun şeklinin tam olarak oturması ortalama 3-6 ay olacaktır.

    Ameliyatın komplikasyonları,

    Ameliyat sırasında; septum delinmesi olabilir ki,bunun o anda tamir edilmesi faydalıdır.İleride burundan nefes almada ses gelmesine sebeb olabilmektedir.

    Burun kemik ya da kıkırdaklarından fazla çıkarılması ya da burunun fazla küçültülmesi veya büyütülmesi olabilir.

    Ameliyattan hemen sonra kanama olabilir ki,kanamanın türüne göre hekiminiz işlem yapar.

    İyileşme döneminizde,yüzünüzde özellikle üst dudakta,burun ucunda şişlikler ve uyuşukluklar olabilir ki, bunlar zaman içinde gerileyecektir.

    İlerki dönemlerde burun içi mukoza yapılarında yapışıklık meydana gelebilir ki, nefes almada yarattığı problem nedeniyle bir cerrahi işlemle düzeltilmesi gerekebilir.

    Tıbbi kaynaklar %10 oranında ameliyat sonrası revizyon dediğimiz cerrahi işlemler gerekebileceğini, revizyon cerrahisi için ideal sürenin ameliyattan 1 yıl sonra olması gerektiğini bildirir.

    Burun ameliyatlarında başarı,

    Kişiye bağlı değiştirilemez etkenler olarak; kişinin yaşı,anatomik yapısı ve yara iyileşmesine vucudun verdiği reaksiyon başarıyı olumlu ya da olumsuz yönde etkiler.Burun cildinin ince olması,burun kıkırdak yapısının kalın olması,burun büyüklüğü yüzüyle fazla orantısız olmaması ve tüm yüz hatları orantılı olan kişilerde başarı oranı artarken,burun cildinin yağlı ve kalın olduğu,burun kıkırdaklarının ince olduğu,yüze göre çok büyük ya da çok küçük bir burun ve yüzün totalindeki orantısızlık ya da asimetri başarı şansını azaltabir.Kişiye bağlı olarak;daha önce operasyon ya da travma geçirmiş olmak,iyileşme döneminde gerekli özeni göstermemiş olmakta başarı şansını etkileyebilir.

    Kişinin yüzü ile orantılı büyüklükte,simetrisi tam,bakıldığı zaman güzel gözüken ancak ameliyat yapılmış olduğu fark edilmeyecek kadar doğal duran ve nefes alma problemi olmayan burun ideal burun olarak tanımlanabilir.



    ALINTIDIR!
     
  2. Turşucuk

    Turşucuk Tecrübeli Üye www.pembeoje.com

    ● Rinoplasti düşünen kişinin atması gereken ilk adım bir plastik cerraha danışmaktır.

    ● Kişi arzulanan sonucun kusursuzluk değil düzeltme olduğunu akılda tutarak cerrahi sonrası daha iyi görünme ve daha iyi hissetme konusundaki beklentilerini açık yüreklilikle tartışmalıdır.

    ● Rinoplasti, burnunuza yeni bir şekil verebilir ama hayatınızın akışına yön veremez. Burunu muayene ettikten sonra cerrah, yöntemle ilgili kararı etkileyen diğer değişkenleri kişiyle tartışacaktır.

    ● Birçok durumda rinoplasti için önerilen en erken yaş burun büyümesinin %90'ının tamamlandığı, 16,17 yaşlarıdır.

    ● Her yıl yüzlerce rinoplasti başarı ile uygulanmaktadır. Yinede cerrahinin muhtemel tehlikeleri ve rinoplasti ile ilgili özel riskler hakkında bilgilendirilmiş olmanız gerekir. Görünümü düzeltmek amacıyla ilk uygulandığında ameliyat sonrası komplikasyonlar (enfeksiyon v.s gibi.) nadirdir. Kötü iyileşme ikinci ameliyatı gerektirebilir. Komplikasyon riski iyileşme dönemindeki takip bakımından cerrahın önerilerini dikkatle takip ederek azaltılır.

    ● Estetik rinoplasti burnun boyutlarını küçültmek veya büyültmek, ucunu yeniden şekillendirmek, burnun tümseğini uzaklaştırmak, üst dudak ile burun arasındaki kötü açıyı düzeltmek amacıyla uygulanır. Bazı vakalarda konturu düzeltmek amacıyla doku ilave etmek gerekir. Bu değişikliklerin biri veya hepsi tek ameliyatla gerçekleştirilir. Yöntemin kapsamı ne gibi değişikliklerin arzulandığı ve cerrahın neyi uygun bulduğuna dayanır.

    ● Çoğu burun ameliyatındaki kesiler burun kanatlarının içine yapılır ve oradan çalışılır. Kesi, cerraha kemik ve kıkırdakları kesmesi, tıraşlaması, yeniden şekillendirilmesi ve dış görünüşünü değiştirmek amacıyla manevra yapması için giriş kapısı sağlar.

    ● Ameliyata takiben kemik ve kıkırdakları yeni pozisyonda korumak için burna alçıdan bir atel uygulanır.

    ● Sıklıkla burun orta kıkırdağını korumak için özellikle de orta kıkırdakta cerrahi uygulandıysa burun tamponları yerleştirilir.

    ● Yöntem genellikle bir buçuk - iki saat arasında sürer, fakat ameliyatın kapsamına bağlı olarak daha uzayabilir.

    ● Ameliyat sonrası ilaçlarla kolayca geçen hafif bir ağrı olabilir. Morarma ve şişmeyi azaltmak için sizden başınız hafif yukarda yatmanız ve gözlerinize soğuk kompres uygulamanız istenecektir.

    ● Burun alçısı sıklıkla ameliyatın birinci haftasında uzaklaştırılacaktır, fakat on güne kadar yerinde tutulabilir. Burun tamponları birkaç gün kalır. Göz çevresindeki morarmalar ameliyatı takiben birkaç gün içinde solmaya başlar ve genellikle ikinci, üçüncü haftada kaybolur. Burundaki hafif şişlik yavaşça geriler, bazıları birkaç ay sürer.

    ● Estetik rinoplastilerin çoğu burun içinden yapıldığından görülebilir yara izi yoktur. Sadece yöntem geniş burun kanatlarını daraltmayı gerektiriyorsa her iki burun kanadı kıvrımında zor fark edilir bir iz bırakacak kesi yapılır.

    ● Kişinin ameliyat sonrası ani dönüşüm umması gerçekçi değildir. Normal iyileşme, kesin sonucun fark edilmesi için zaman gerektiren yavaş bir süreçtir. Burnun son görünümünü alması, haftalar, aylar hatta bazı vakalarda bir yıl sürebilir.

    ● Düzelmenin derecesi, uygulanan düzeltici uğraşın kapsamına ve burnunuzun, kıkırdaklarınızın ve derinizin temel yapısına bağlıdır.

    ● Amaç dikkat çeken yeni burun yaratmaktan ziyade yüzün genel özelliklerine yakışan orantıda ustaca harmanlanmış bir burun yaratmaktır.

    ● Küçük düzeltmeler ve revizyonlar bazen istenebilir ve ilave bir ameliyat gerektirebilir.

    ● Her ne kadar ameliyatı takiben bir, iki günde ayağa kalkacaksanız da plastik cerrahınız normal rutininize yeniden başlamanız için uygun bir program önerecektir.

    ● Uygun iyileşmeye müsaade etmek için koşmak, yüzme ve hatta öne eğilme gibi kan basıncını arttıran aktiviteler ilk bir kaç hafta kısıtlanmalıdır. İşe geri dönme kararı kişinin şişlik ve rahatsızlık derecesine dayanır.

    ● Burun alçısı uzaklaştırıldıktan sonra çürükleri örtmek için kozmetik malzemelerin kullanımına müsaade edilir.

    ● Morluklar geçinceye kadar güneş koruyucu kremler önerilir.

    ● Bu broşür rinoplasti ile tanışmanızı amaçlamaktadır. Plastik cerrahi ameliyatı düşünüyorsanız size gerekecek daha ileri bilgileri cerrahınıza rahatlıkla danışabilirsiniz.

    ● Geçerli bir bilimsel teknik uygulanarak estetik burun ameliyatı yapılmış hastalarda sonuçları olumlu yada olumsuz etkileyen faktörler aşağıda sıralanmıştır.

    Olumlu etkileyen faktörler

    - Hastanın sorunsuz yara iyileşmesi,
    - Daha önce ameliyat geçirmemiş olması,
    - Burun derisinin inceliği,
    - Kıkırdaklarının güçlü, burun ucunun ince olması,
    - Burun ile yüz arasında büyük oransızlıklar olmaması
    - Ameliyat sonrasında doktor tavsiyelerine ve bakıma iyi uyulması


    Olumsuz etkileyen faktörler

    - Hastanın kötü yara iyileşmesi
    - Evvelce ameliyat geçirmiş olması
    - Burun derisinin kalın, seboreik olması
    - Kıkırdakların zayıf olması
    - Burun ucunun kalın olması
    - Hastanın ameliyat sonrası bakıma iyi uymaması,
    - Burun ile yüz arasında büyük uyumsuzluklar olması (Bunlardan en sık olanı çenenin burun ve alına göre çok küçük ve geride olmasıdır. İstatistiklerde bu oran %25'dir. Doktorunuz sizde böyle bir durum tespit ederse profilinizi daha orantılı yapabilmek ve estetik burun ameliyatından elde edilecek olumlu sonucu daha da arttırmak için size çene büyütme ameliyatı önerebilir.)
     

Sayfayı Paylaş