İnançlı Aileler ,İnatcı Doktorlar,Mucize Bebekler(3)

Konusu 'Tüp Bebek' forumundadır ve Paprika tarafından 8 Ocak 2015 başlatılmıştır.

  1. Paprika

    Paprika Tecrübeli Üye www.pembeoje.com

    Tek ama sağlıklı bebekle evinize dönün
    Tüp bebek tedavisinde çoğul gebeliklere sık rastlanıyor. Bir isterken iki ya da üç çocuğa sahip olmak sevimli gözükse de hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından sakıncalı olabiliyor. Şimdi hedef tek ve sağlıklı bebek

    Aileler, özellikle kadınlar tüp bebek tedavisi boyunca maddi ve manevi anlamda sıkıntı çekiyor. Tüm bu çabaların hayal kırıklığıyla sonuçlanması büyük bir yıkım oluyor. Bu noktada doğru tedavi merkezi seçimi en önemli ayrıntı.

    Türk Jinekoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, Türkiye’de 84 tüp bebek merkezinin olduğuna dikkat çekiyor. Tıraş, bir merkezin başarısını bir cümleyle özetliyor: “Bir çifti sağlıklı ve tek bebekle eve göndermek.”

    Prof. Dr. Tıraş, “Anne baba adayları bir merkez seçerken sadece hamile kalma oranlarını değil, sağlıklı doğum oranlarını da dikkate almalı. Bunun için uzman hekim kadar, uzman embriyolog da çok önemli” diye konuştu. Tıraş sorularımızı yanıtladı...

    RUHSATSIZ MERKEZDEN UZAK DURUN



    Doğru merkez seçiminde çiftler neye dikkat etmeli?

    Merkez, Sağlık Bakanlığı’ndan mutlaka ruhsatlandırılmış olmalı. Merkezi yöneten hekimlerin tüp bebek ve kadın sağlığı konusunda sahip oldukları deneyim ve başarı grafiği, merkezde görevli embriyologların Sağlık Bakanlığı’ndan sertifikalı olmalarına da dikkat edilmeli.

    Merkezin iyi bir donma çözme programının bulunması, çoğul gebelik oranlarının düşük, eve canlı tek bebek gönderme oranlarının yüksekliği başarı ve kalite göstergeleridir.

    Doğru tüp bebek merkezi, bebek bekleyen aileyi ‘tek ve sağlıklı bebek’ ile evine uğurlayan merkezdir.


    Yanlış merkez seçimi, hangi riskleri de beraberinde getiriyor?

    Tüp bebek yöntemiyle meydana gelen çoğul gebelikler ciddi riskler taşıyor. Birden fazla sayıda bebeğe gebe kalmak, anne ve çocuğun yaşamını ciddi sağlık sorunlarıyla tehdit edebiliyor.

    Özellikle tüp bebek yöntemiyle meydana gelen çoğul gebelikler; erken doğum, zeka geriliği, körlük veya felç gibi olumsuz sonuçlara yol açabiliyor. Tüp bebekte çoğul gebeliklerin, toplumumuza bir başarı gibi sunulması, halkı yanlış yönlendiriyor ve meydana gelecek sağlık sorunlarının gözden kaçmasına sebep oluyor.


    Türkiye’de yılda kaç tüp bebek uygulaması yapılıyor?

    18-20 bin tüp bebek uygulaması yapılıyor. Bu sayı çok yetersiz. Çarpıcı bir örnek vermek gerekirse, Avrupa Birliği ülkelerinde doğan her 16 bebekten biri tüp bebekken ülkemizde ise doğan her 40 bin bebekten biri tüp bebek.

    GÖZLÜĞE DAHA ÇOK HARCANIYOR


    Artık tüp bebek tedavisinin masrafları devlet güvencesinde. Yeterli mi peki?

    Sağlık Bakanlığı’nın girişimiyle doğal yoldan bebek sahibi olamayacaklarına dair sağlık kurulu raporu alan çiftler, istedikleri merkezde tüp bebek tedavisine başlayabilmekte.

    Yeşil Kartlı, Bağ- Kur ve Emekli Sandığı’na bağlı çiftlerin 3 denemeye kadar olan masrafları ödeniyor. Bundan sonraki denemeler karşılanmıyor.

    Devletin tüp bebek tedavisinde, katkı payı ödemesini çok olumlu buluyorum ancak artırılması gerektiğine inanıyorum. Devletimiz tüp bebek tedavisi için vatandaşa ödediği katkı payını yüzde 20’lerden yüzde 100’e çıkarsa bile, gözlük harcamalarına ödediği paradan daha az bir para harcayacak. SSK’lı çiftler ise üniversite ya da Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde tüp bebek tedavilerini yine 3 denemeye kadar yapabiliyorlar.
     

Sayfayı Paylaş