Karadenizin şifa kaynağı karayemiş.

Konusu 'Alternatif Tıp' forumundadır ve Mehtap tarafından 3 Şubat 2015 başlatılmıştır.

  1. Mehtap

    Mehtap Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Ben ilk kez gördüm araştırdım ve sizlerlede paylaşmak istedim hanımlar.

    Karayemiş dediğimde aklınıza İzmir’de İncir diye tabir edilen bildiğimiz Kara İncir gelebilir. Fakat benim bahsettiğim Karadeniz bölgesinde yetişen bir çeşit meyve olan siyah ve kırmızı tonlarında rengi olan Karadeniz’e has bir şifa kaynağı Meyve. Özellikle şeker hastalığı olan ve şekeri yükselen hastalara şifa getiren bitkiler meyveler arasında en faydalı olan meyve olduğu bilinir. Sadık okuyucularım bilirler benim eşim Karadeniz’li Rize/ Ardeşen’li olduğu için her yıl yaz aylarında okullar tatil olduğunda 1 ay kadar Rize’de köyde kalırız. Karayemiş’in ilk tadına baktığımda bana ilginç gelmişti insanın ağzında buruk bir tad bırakan bu meyveyi çok seveceğimi her yaz tatilini sabırsızlıkla bekleyeceğimi o zaman anlamıştım. Karayemiş siyahlaşmaya başladığı zaman en olgunlaştığı ve tadını aldığı zamandır fakat ben henüz daha tam olmadan kırmızı iken yemeyide çok seviyorum tadı o zaman biraz daha ekşimsi farklı oluyor.

    Tabi bu meyvenin çok farklı kullanım şekilleri var. İsterseniz dalından koparıp yiyebileceğiniz gibi kuruttuğunuz taktirde hem keyif hem Şifa olarak tüketebiliyorsunuz. Görüntü olarak Kiraz gibi fakat tadı çok farklı. Karadeniz bölgesinde Halkın Laz Kirazı , Laz Üzümü diye adlandırdığı bazı kesimlerde Taflan, Karamış, Kattak, Tahnal, ve Gürcü Kirazı diyede bilinir ama asıl adı Kara yemiştir. Karayemiş’in çekirdeklerini öğütütüp suyunu içen Şeker hastalarının Şekerlerinin büyük ölçüde düştüğü ve şekerlerini düzene soktuğunu açıklayan Prof. Dr. Turan bu sağlık getiren meyveyi şeker hastaları için özel olarak öneriyor. Tabiki her bitki ve meyve tüketiminde olduğu gibi Karayemişide çok fazla tüketmemelisiniz

    Meyvesi yenilen çekirdekleri ezilerek suyu içilen bu yararlı meyvenin yapraklarını ezip suyunu içtiğinizde Mide Ülserine,Sindirim sistemi hastalıklarına, Bronşit,Egzama, hemoroid ve Bağırsak rahatsızlıklarına çok iyi geliyor. Karayemiş meyvesinin yapraklarını Tp’ta aynı zamanda öksürük şurubu ve bazı ilaçlarda glikozitlerin içerdiği için kullandkları bilinir. Antioksidan İçerdiği için Kanser hastalarına çok faydası olan meyvelerdendir. Olgunlaşmış meyveler kaynatılarak içildiğinde idrar rahatsızlıklarına ve Prostat hastalarına dermandır. Karayemişten neler yapılır şöyle bir baktığımızda Rize ve Trabzonda genelde çiğ olarak meyve gibi ya da kurutularak tüketilsede Turşusu,salamurası,reçeli,marmelat, ve Pekmezi yapılıyor.
     
    Ahu@ bunu beğendi.
  2. Ahu@

    Ahu@ Saygın Üye www.pembeoje.com

    Her insan kendi memleketinin şifa kaynaklarını iyi bilir ama kimiside araştırır veya tesadüfen ülkemizin şifa kaynakları hakkında bilgi sahibi olur. bu formda öğrenmek ve paylaşmak çok güzel.:)
     
  3. Tuana

    Tuana Yeni Üye www.pembeoje.com

    Doğa tamamen doğal ecza deposu neyi nezaman kullanmamız gerektiğini bilelim yeter
     
  4. tuğba

    tuğba Yeni Üye www.pembeoje.com

    meyvenin kendisi çekirdeği ve yapraklarıda çok faydalıymış bir çok rahatsızlığa faydası var ve biz bu güzel nimetlerden habersiz yaşıyorduk ama şimdi öğrenmiş oldum teşekkürler.
     

Sayfayı Paylaş