Makarna Aklandı

Konusu 'Sağlıklı Beslenme' forumundadır ve arzu92 tarafından 27 Aralık 2014 başlatılmıştır.

  1. arzu92

    arzu92 Tecrübeli Üye www.pembeoje.com

    [​IMG]Günün her anı tüketilebilecek pratik bir yemek olan makarna, bugün artık uzmanlar tarafından sağlıklı ve kilo yapmayan bir besin olarak öne çıkarılıyor. Kan şekerini hızla yükseltmediği için diyetlerde de kalori değeri hesaplanılarak tüketimine belirli miktarlarda izin verilen makarna, bilinenin aksine şişmanlatmaz…

    Diyetisyen Seçil Kenar

    Türk mutfağının en eski yemekleri arasında yer alan karbonhidrat zengini makarnanın dengeli ve sağlıklı beslenmede büyük önem taşıdığı beslenme uzmanlarınca da kabul ediliyor.

    Türkiye’de yıllar itibariyle makarna tüketimi artış gösterdi. Kişi başına yıllık makarna tüketiminin 1962 yılında 1.2 kg, 1978 yılında 3.9 kg, 1985 yılında 4,1 kg, 1991 yılında 4.38 kg, 1999 yılında ise 5.5 kg olarak gerçekleşti. Bugün ise yıllık kişi başına tüketimin 6.1 kg seviyesine ulaştı.

    Birçok dünya ülkesine göre bu rakam oldukça düşüktür. Türkiye’de beslenme bilincini ve doğru tüketimi insanlara anlatabilirsek kişi başı tüketimin birkaç yıl içerisinde 8 kg’a kadar çıkabileceğini düşünüyoruz.

    Diyetlerde de makarna yer alır

    “Makarna bilinenin aksine şişmanlatmaz. Makarna kompleks bir karbonhidrattır. Kan şekerini hızla yükseltmediği için diyetlerde de kalori değeri hesaplanılarak tüketimine belirli miktarlarda izin verilir. Makarnayı yüksek miktarda ve üzerine yağlı, kremalı soslar koyarak tüketmeniz sizi şişmanlatmaktadır. Bu yüzden makarnayı sizin usulünüze göre hazırlanmış sebze, peynir, yoğurt, ton balığı, domates soslu tarzında hafif besinlerle tüketilirse ve günlük kalori ihtiyacına göre miktarları ayarlanırsa makarna şişmanlatmayacaktır.

    Sporcu diyetlerinde de makarna tüketilmesi tavsiye edilir. Gün içinde bedenen ya da zihnen çalışan, spor yapan, insanların haftada en az üç öğün makarna yemesi önerilir.
    Alıntıdır...
     
  2. Duygu

    Duygu Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Rjim yaparkende makarna yiyebilecek olmak çok güzel.
     

Sayfayı Paylaş