Atatürk'ün dost sohbetlerinde, günler süren tren yolculuklarında, dönemin aydınları, siyasetçileri ve bilim adamlarıyla memleket meselelerini tartıştığı Çankaya sofralarında dinlediği şarkılar ve türkülerden oluşan derleme "Atatürk Özel" bölümünde yerini aldı. Atatürk'ün insan topluluklarını toplum yapan etmenlerin başında gelen kültür ve sanata olan ilgisi ve sanatla ilişkisi bilinen bir gerçektir. Onun gerçekçi kişiliğiyle; sanatla, şiirle, musikiyle beslenen duygusal yönü birbirine karışmadan birbirinden güç alıyor ve onu ayrıcalıklı yapıyor. Atatürk, Türk milletine evrensel müziğin çok sesli ezgilerini tanıtmayı, sevdirmeyi amaçlarken Türk musikisinin gücünü ve etkisini görmezden de gelmiyor, şarkılar ve türküler onun günlük yaşamının bir parçası haline geliyor. Bestecilerden güftecilere, yorumculara kadar kimler yok ki bu nağmelerin içinde: Münir Nurettin Selçuk, Saadettin Kaynak, Hamiyet, Mustafa Nafiz, Afitap, Yesari Asım Arsoy, Safiye Ayla, Müzeyyen Senar, Selahattin Pınar ve daha pek çokları. Tren yolculukları sırasında dinlediği Necip Celal Andel'in Seyyan (Oskay) tarafından seslendirilen "Yıllar" tangosu da var içlerinde; hüzzam, karciğar şarkılar, kantolar, gazeller de... Seçilen nağmeler arasında Atatürk'ün başka türlü sevdiği Rumeli türküleri de var; kendisinin de fısıltıyla eşlik ettiği, gözleri dolarak dinlediği türkülera¦ Falih Rıfkı Atay, Çankaya adlı kitabında, Atatürk'ün hislerini "Rumeli türküleri söylerken derin ve onulmaz bir gurbet ve sıla acısı gözlerinde yaşarırdı" sözleriyle anlatır. Atatürk'ün Sevdiği Müzikler, Çankaya Atatürk Müze Köşkü'nde bulunan 271 adet plak ve Atatürk'ün "Beyaz Tren"deki seyahatleri sırasında dinlediği plaklar arasından seçildi. Plakların ses kalitesinin yükseltilmesi ve müzik dışı ses bozukluklarından arındırılarak dijital ortama aktarılması ise TRT tarafından gerçekleştirildi. Mustafa Kemal Atatürk'ün sevdiği şarkılar ve müzisyenler ŞarkıcışarkıSözBesteMakam Afitap Hanım Benim Tatlı Esmerim Bahçenizde Bir Gül Olsam Koklar mısın Gülümden (Amanın Güzelim) Söyle Ruhum Sevdan Beni Kaç Yıl Yakacak Aşk Denilen Cellata Udi Hrant (Kenkiloğlu) Klarnet Şükrü (Tunar) Klarnet Şükrü (Tunar) Udi Hrant (Kenkiloğlu) Udi Hrant (Kenkiloğlu) Hüseyni (Şarkı) Muhayyer (Şarkı) Hüseyni (Şarkı) Karcığar (Şarkı) Emin Efendi Gelin Havası (Zurna ile) Pehlivan Güreşleri Havası (Zurna ile) Fahire Hanım ve Hasan Bey Aman Beyim Kadın Kıyma Canıma Dramalı Hasan (Güler) Tango Hafız Ahmet Efendi Çeşmesinin Üstüne Hafız Ahmet Efendi Muhayyer (Şarkı) Hafız Yaşar Bey Beni Sevmez Biliyorum Neva'da Hicaz (Kanto) Hamiyet Yüceses Gözlerim Arıyor Seni Her Yerde Ayrılamam Ölsem Bile Dağları Hep Kar Aldı Mustafa Nafiz (Irmak) Mustafa Nafiz (Irmak) Saadettin Kaynak Mustafa Nafiz (Irmak) Saadettin Kaynak Saadettin Kaynak Saba (Şarkı) Hüzzam (Şarkı) Karcığar (Şarkı) İstanbul Türk Ocağı Orkestrası (İcra) Gönül Durmaz Su Gibi Çağlar Girdi Gönül Aşk Yoluna Hammamizade İsmail Dede Efendi Hammamizade İsmail Dede Efendi Şehnaz (Şarkı) Karcığar (Şarkı) Leman Ekrem Hanım Gözüne Sürme Çekmiş Nihavend (Şarkı) Mediha Zeki Hanım Yüzüne Dolan Her Gece (Gözün Aydın) Tam Üç Sene Mildan Niyazi Bey (Ayomak) Mildan Niyazi Bey (Ayomak) Hüzzam (Şarkı) Hüzzam (Şarkı) Melahat Hanım Beyoğlu'ndan Geçerken Gece Gel Eğlenelim (Çamların Altında Dinlenelim) Dramalı Hasan (Güler) Dramalı Hasan (Güler) Şarkı Kürdili Hicazkar (Şarkı) Mualla Hanım Gelmiş İken Buraya (Çal-Çal) Dramalı Hasan (Güler) Segah (Fantezi) Münir Nurettin Selçuk Ağlarım Çağlar Gibi Fırat (Bingöllerden Süzülürsün) Demedim Hiç Ona Kimsin (Ah Kadın Ah O Kadın) Bahçenizde Sümbül Olsam Sevdiğiniz Bir Gül Olsam Köpürsün Badeler Taşsın Dökülsün Neş'eler Gelsin Süzüp Süzüp de Ey Melek, O Çeşm-i Nim-Habını Bir Nev-Civansın Şuh-i Cihansın Etme Beyhude Figan Vazgeç Gönül Çiçekten Nağmeden Bir Deste Bağlar Ey Gül Ne Acep Sende Acep Uşşaka Eziyet mi Çoğaldı Ömrüm Seni Sevmekle Nihayet Bulacaktır Biz Heybeli'de Her Gece Mehtaba Çıkardık Yemenimin Uçları (Allı Yemeni) Kıldı Zülfün Tek Perişan Saadettin Kaynak Vecdi Bingöl Orhan Rahmi Gökçe Dr. Necdet Bey Recaizade Mahmut Ekrem Rahmi Bey Recaizade Mahmut Ekrem Fuat Hulusi Demirelli Fuzuli Mehmet Sadi Bey Fitnat Sağlık Yesari Asım Arsoy Anonim Fuzuli Saadettin Kaynak Saadettin Kaynak Hoca Rakım (Elkutlu) Suphi Ziya (Özbekkan) Şükrü Şenozan Rahmi Bey Rahmi Bey Rahmi Bey Saadettin Kaynak Yusuf Ziya Paşa Hacı Arif Bey Yesari Asım Arsoy Yesari Asım Arsoy Anonim Hüseyni (Şarkı) Hüseyni (Şarkı) Kürdili Hicazkar (Şarkı) Kürdili Hicazkar (Şarkı) Nev'eser (Şarkı) Nihavend (Şarkı) Hisar Buselik (Şarkı) Isfahan (Şarkı) Bestenigar (Şarkı) Nişabürek (Yürük Semai) Kürdili Hicazkar (Şarkı) Hüzzam (Şarkı) Sultanıyegah (Şarkı) Segah (İstanbul Türküsü) Segah (Gazel) Müzeyyen Senar Ay Öperken Suların Göğsünü Balkonda Saatlerce Düşündüm Gönlüme Ayrılık Acısı Çöktü Sahilde Saba Rüzgarı Yavrum Diye Sızlanayım Kaşlar Kara Gözler Kara (Mevlana) Mustafa Nafiz (Irmak) Mustafa Nafiz (Irmak) Mustafa Nafiz (Irmak) Klarnet Şükrü (Tunar) Klarnet Şükrü (Tunar) Mustafa Nafiz (Irmak) Mustafa Nafiz (Irmak) Kadri Şençalar Anonim Hüzzam (Şarkı) Hüzzam (Şarkı) Karcığar (Şarkı) Saba (Şarkı) Saba (Ninni) Saba (Sözlü Oyun Havası-Gazelli) Nubar Efendi (İcracı) Saba Taksim (Kanun ile) Hicaz Taksim (Kanun ile) Safiye Ayla Bir Yer ki Sabah Olmayacaktır Leylakların Hayali Salkımların Emeli Hala Yaşıyor Kalbimin En Gizli Yerinde Aşkınla Yanan Gönlüme Delisin Deli Gönlüm Sabah Yıllardan Beri Yine de Kaynadı Coştu Yürü Dilber Yürü Ömrümün Varı (Sürmelim Aman) İki de Turnam Gelir Allı Kareli Tuna Tuna Yeşil Tuna Yine Aşkı Bana (Fatma) Yaşlı Gözlerimi Kuruttum Bu Gece Haydi Uşaklar Bakalım (Balıkçılar Opereti'nden) Dursun Kaptan Gizli Derdim Kalbimdedir Mehtap Dalıgın Bakıyor Akşam Yine Gölgenle Gecenin Matemini Aşkıma Örtüp Ömrümün Neş'esiz Geçti Baharı Yanık Ömer Fuat Hulusi Demirelli Zekai Cankardeş Zekai Cankardeş Mithat Ömer Karakoyun Behçet Kemal Çağlar Anonim Kemal Şkir Yakar İsmail Hakkı Nebiloğlu Cemali Nabedit Mustafa Nafiz (Irmak) Rıza Tevfik Bölükbaşı Saadettin Kaynak Saadettin Kaynak Selahattin Pınar Selahattin Pınar Selahattin Pınar Zeki Duygulu Anonim Hammamizade İsmail Dede Efendi Osman Nihat (Akın) Osman Nihat (Akın) Saadettin Kaynak Saadettin Kaynak İsmail Hakkı Nebiloğlu İsmail Hakkı Nebiloğlu Selahattin Pınar Selahattin Pınar Saadettin Kaynak Saadettin Kaynak Hüzzam (Şarkı) Hüzzam (Şarkı) Nihavend (Şarkı) Kürdili Hicazkar (Şarkı) Bayati (Şarkı) Nihavend (Şarkı) Gerdaniye (Köçekçe) Uşşak (Türkü) Karcığar (Köçekçe) Gerdaniye (Türkü) Nihavend (Şarkı) Kürdili Hicazkar (Şarkı) Çeşitli Makamlar (Operet) Uşşak (Operet Şarkısı) Uşşak (Şarkı) Uşşak (Şarkı) Kürdili Hicazkar (Şarkı) Hüzzam (Şarkı) Beyati Araban (Şarkı) Hüseyni (Destan Şarkı) Safiye Ayla (Yesari Asım Arsoy ile) Esmer Yüzüne Taptım Sözüne Bekledim de Gelmedin Yesari Asım Arsoy Yesari Asım Arsoy Yesari Asım Arsoy Yesari Asım Arsoy Nihavend (Fantezi) Nihavend (Fantezi) Semiha Hanım Sormam Aramam Yaz Geldi Cicim Eğlenelim Zevk Edelim Yesari Asım Arsoy Yesari Asım Arsoy Yesari Asım Arsoy Hüzzam (Şarkı) Nihavend (Şarkı) Seyyan Oskay