Nohudu uzun süre pişirmeyin!

Konusu 'Sağlıklı Beslenme' forumundadır ve eylülfırtınası tarafından 27 Aralık 2014 başlatılmıştır.

  1. eylülfırtınası

    eylülfırtınası Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Protein yönünden zengin bir içeriği olan nohudun, doğru tüketildiğinde mucizevi etkiler yarattığını belirten Uzman Diyetisyen Zühal Aynacı Bayel, bu etkileri ve pişirme yöntemlerinde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
    [​IMG]
    Büyümekte olan hayvanlar üzerinde yapılan denemeler, yenen kuru baklagildeki proteinin biyolojik değerinin, yumurta proteinine göre %40-60 arasında değiştiğini göstermiştir. Genel olarak protein miktarı %17 ile %35 arasında değişir. Kuru baklagillerdeki kükürtlü amino asitlerin sınırlı oluşu ve sindirilme güçlüğü nedeniyle vücut tarafından kullanım oranı düşük görünmekle birlikte soframızda özellikle et ve yumurta bulunamadığı zaman, protein gereksinmesi kuru baklagiller ile tahılların karışımı kullanılarak yapılan ( nohutlu pilav gibi ) yemeklerle karşılanabilir. Özellikle iyi pişirilirse karışımın biyolojik değeri %70' e kadar yükselebilmektedir.

    Pişirme süresi 3 aşamadan oluşuyor

    Nohut, sindirimin kolaylaşması için uygun şekilde pişirilmelidir. İyi pişmeyen kuru baklagillerin sindirimi güçtür ve bunların proteininden vücut yeterince yararlanamaz. Kuru baklagiller, bitkilerin tohumları olduklarından kurutulmaları sırasında yapılarındaki suların bir kısmını kaybederler. Bu nedenle pişme süreleri taze sebzelere göre daha uzundur. Zaman ve ısıdan kazanmak için uzun süre kaynatılması uygun değildir. Bu bakımdan pişirilme sürelerinin kısaltılması gerekir. Buna göre nohudun pişirilme süresi 4 aşamada tamamlanır.

    Islatma: İlk önce ayıklanır, yıkanır, sonra oda ısısındaki suda 8-10 saat bekletilir. Islatmada sıcak su kullanılırsa bu süre 3-4 saat kadardır. Bu ıslatmadan sonra daha kolay pişmektedir. Bir ölçü kuru fasulye veya nohut iki ölçü su çekerek pişer.

    Dışındaki zarların çıkarılması: Islatılan taneler yumuşar ve dışındaki zarlar kolayca çıkabilir. Normal yetişkinlerde dış zararlıları ayıklamak gerekmez. Sindirim sistemi bozukluklarında ve çocuk yiyeceklerinde, dış zarların ayrılması sindirimi kolaylaştıracağından önerilebilir. Daha çok selülozdan meydana gelen bu zar kısmı, sindirim enzimlerince yeterince sindirilmez, kalın bağırsağa geçer. Burada bakteriler bu maddelerin çoğunu parçalar, bir kısmı olduğu gibi dışkıyla atılır.

    Pişirme: önceden 8-10 saat ıslatılan, gerekirse kabuğu soyulan fasulye ve nohut üzerine 1-2 parmak geçecek kadar su ile yumuşayıncaya kadar pişirilir. Çiğ tanelerde proteinin sindirilmesini sağlayan tripsin enziminin görevini engelleyen antitripsin vardır. Pişirme ile antitripsin özelliğini kaybeder ve kuru baklagillerin sindirimi kolaylaşır. Sert sular pişirme süresini geciktirir. Fasulye ve nohut pişerken vitamin ve madensel maddeler suyuna geçmiştir. Bu nedenle pişirme suyu dökülmez.

    BESİN DEĞERİ OLDUKÇA YÜKSEK BİR SEBZE OLAN NOHUDUN BU TARİFİNİ OLDUKÇA BEĞENECEKSİNİZ.

    Pişerken tencere kapalı olmalı

    Baklagillerin pişirildiği tencere kapalı olmalıdır. Düdüklü tencere uygundur. Lezzet verici olarak eklenen salça, soğan, tuz gibi maddeler pişmesine yakın ilave edilir. Kuru baklagiller bu şekilde sade olarak tüketildiği gibi et ilave edilerek de pişirilmektedir.

    İçine karbonat atmayın

    Nohut pişirilirken iyi pişsin diye soda ve karbonat ilave etmek doğru değildir. Soda ve karbonat vitaminlerin azalmasına neden olmaktadır. Nohut etli veya etsiz pişirilebilir. Bu gibi yemeklere havuç ilave etmek hem besin değerini ve hem de lezzetini artırır. Ayrıca fasulye, nohut ve mercimek pilavlara da ilave edilir veya pilav ile birlikte yenir.

    Nohudun sağlığa faydaları o kadar çok ki!

    Haftada en az bir kez çeşitli şekillerde soframızdan eksik etmememiz gereken bu mucizevi besin;

    • Mideyi kuvvetlendirir, bağırsakları yumuşatır ve bol idrar söktürür.

    • Vücuttaki damarları açar.

    • Vücudun su toplamasını önler.

    • Beyinsel ve zihinsel yorgunluğu giderir. Enerji verir.

    • Anne sütünü artırır.

    • Sesi açar ve öksürüğü keser.

    • Göğüs kanserine karşı koruyucudur.

    • Östrojen hormonunu dengeleyici etkisi ile özellikle menopoz döneminde faydalıdır.

    • Nohut tanelerinin ve yapraklarının besleyici, emzikli annelerin sütünü artırıcı, kabız yapıcı etkileri vardır.

    • Nohudun haftada bir kez mutlaka tüketmelisi gerektiğini belirten uzmanlar, iştah açıcı özelliği bulunan nohudun cinsel isteği ve cinsel gücü de artırdığını açıklamışlardır.
     
  2. nurcan gündüz

    nurcan gündüz Yeni Üye www.pembeoje.com

    Nohut pişirilirken iyi pişsin diye soda ve karbonat ilave etmek doğru değildir

    Nohut iyi pişsin diye karbonat veya soda ilave edildiğini ilk kez duyuyorum.
     
  3. Durul

    Durul Yeni Üye www.pembeoje.com

    Çok severim nohut yemeğini.
     

Sayfayı Paylaş