Ender Saraç’tan çok duydum bu formülü. Öksürüğe, boğaz ağrılarına çok iyi geldiğini söylüyor. Lokman Hekim sağolsun! Bildiğimiz kara turbu kabak oyucu ile oyup, içine iyi cinsi bir balı dolduruyorsunuz. Yine bir turp parçası ile üzerini kapatıyorsunuz. 24 saat beklettikten sonra öksürük şurubunuz hazır. Günde 3 çorba kaşığı içebilirmişiz. Ama çocuklar için de aynı ölçüde mi bilemiyorum. Meğer kara turp her derde devaymış da bilmiyormuşuz. Araştırırken, yukarıdaki aynı tarifite, balın içine 2 çay kaşığı toz zencefil konan bir versiyonunu da okudum. Öksürüğe iyi gelenin, turbun içinde bulunan doğal iyot olduğu söyleniyor. Özellikle tıbbi veya ciddi bir nedeni olmayan uzun süreli öksürüklerde, evde ucuz ve doğal olarak hazırlayabileceğimiz bir karışım olarak verilmiş. Kara turp, midesi zayıf olanlara çok fazla önerilmiyor, çünkü çok yendiğinde bulantıya neden olabiliyormuş.