Prematüre Bebeklerin Bakımı.

Konusu 'Premature Bebekler' forumundadır ve KraLiÇe tarafından 3 Mart 2015 başlatılmıştır.

  1. KraLiÇe

    KraLiÇe Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Gününden önce dünyaya gelen bebekler ilk 2 yıl boyunca özel bakıma ihtiyaç duyarlar, özellikle de doğum anında çok küçüklerse çocuk hekiminizle görüşerek bakım koşullarınız konusunda danışmanlık alınız.
    Aşağıda bebeğiniz hastaneden eve döndüğünde nasıl bakılması gerektiğine dair bazı tavsiyeler yer almaktadır.


    [​IMG]

    Bebeğinizin gelişimi

    Bebeğiniz hastaneden taburcu olduktan kısa bir süre sonra onu doktorunuza ilk kontrolüne götürmeniz çok önemlidir. Doktorunuz bebeğin kilo alımını kontrol edecek, anne sütünün yetip yetmediği mama takviyesi gerekip gerekmeyeceği konusunda hekiminiz size danışmanlık verecektir. Uzun süre yoğun bakımda yatan bebeklerin anneleri ğer dzenli olarak sütlerin sağmazalrsa sütleri kesilebilir. Bu durumda prematürelere özel mamalr mevcuttur. Anne sütünüz varsa anne sütünüzü kalori ve protein içeriğini zenginleştirecek özel tozlar mevcuttur

    Doktorunuzla bebeğinizi besleme konusunda konuşun. Doktorunuz vitaminler, demir ve başka şeyler tavsiye edebilir. Vitaminler genellikle prematüre bebeklere büyüme ve sağlıklı kalmalarına yardımcı olması için verilir. Bebeğinizin aynı zamanda ekstra demire ihtiyacı olabilir. Genellikle 1 aydan sonra koruyucu dozda demir takviyesine başlamak gerekli olacaktır.

    Özellikle ilk 2 yıl bebeğiniz, zamanında doğmuş bir bebekle aynı büyüme hızına sahip olmayabilir. Prematüre bebekler genellikle bu zaman süresince daha küçüktürler. Çok küçük doğnalar 2 yaştanb sonra bile normalleri yakalamayabilir. Bazıları ise çok kısa bir zamanda hızla gelişerek normal zamanında doğan yaşıtlarına ilk 6 ayda bile yetişebilirler. Bebeğinizin büyüme kayıtlarını tutmak için doktorunuz prematüre bebekler için hazırlanmış özel büyüme tabloları kullanabilir. Doktorunuz aynı zamanda başka şeyler de bilmek isteyecektir mesela bebeğinizin ne kadar aktif olduğu, ilk ne zaman oturduğu ve ilk ne zaman emeklediği gibi. Bunlar doktorların bebekler hakkında her zaman bilmek istedikleri noktalardır. Daha önce belirttiğimiz gibi bebeğinizin günlük gelişmelerini yazdığınız bir günlük olmalı. Çünkü erken doğan bebeklerin fiziksel gelişmeleri gibi, nöroljik gelişimleri de(başını dik tutma-oturma- yürüme v.s) gecikebilir. Bu yüzden 33-34 haftanın altında doğan bebeklerin mutlaka bir gelişim nörolojisi uzmanı tarafından görülmesi uygun olacaktır. Hele de önceden bahsettiğimiz beyin kanaması ve/veya yenidoğan döneminde ağır enfeksiyon, havale geçirme gibi öyküler varsa bu daha da önemli bir takip haline gelecektir.
     
  2. Duygu

    Duygu Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Bebekler ilgi ve bakım isterken pramatüre bebekler ekstra daha fazla ilgi ve alaka özenli bir dönem geçirme zorunluluğu var.
     

Sayfayı Paylaş