Probiyotik denen süt ürünleri

Konusu 'Sağlıklı Beslenme' forumundadır ve Delikızım tarafından 8 Ocak 2015 başlatılmıştır.

  1. Delikızım

    Delikızım Tecrübeli Üye www.pembeoje.com

    Probiyotik denen süt ürünlerinin çoğu gerçekten probiyotik değil










    Uzmanlar, reklamlar ve ürün etiketleri yeterince bilgilendirici olmadığı için probiyotik içeren ürünlerin ilaç gibi algılandığına dikkat çekerek, bağırsak kanserinden mide ülserine kadar çeşitli sindirim sistemi rahatsızlıkları olan birçok kişi, farklı kaynaklardan oldukça fahiş denilebilecek fiyatlarla kefir ve benzeri ürünleri satın almaya çalışıyor diyor.



    Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gürsoy, bu gıdaların sindirim sistemi rahatsızlığı görüldüğünde tedavi için mutlaka yenmesi gereken ürünler olmadığını belirtti. Bu ürünlerin günlük diyet içinde sağlıklı beslenmenin parçası olarak düzenli bir şekilde yenirse bağırsak sistemini düzenleyebileceğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Gürsoy, "Bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarını engelleyebilir ya da bazı durumlarda hastalık belirtilerini hafifletebilirler. Probiyotik süt ürünlerinin sağlığa yararlı özellikleri olduğunu söyleyebilmek ve bu konuda iddialı konuşabilmek için, içinde bulunan maya ve bakterilerin özelliklerinin bilimsel olarak ortaya çıkarılması ve bazı klinik besleme çalışmalarının yapılması gerekir. Bu bakımdan halihazırda ülkemizde her üretilen ve probiyotik süt ürünü etiketiyle satılan gıda maddesinin yararlı olduğunu söylemek oldukça hatalı olur." şeklinde konuştu. Türkiye'deki kanun boşluklarından dolayı ürünlerin gerçekten bahsedilen hayat kalitesini artırıcı etkilere sahip olup olmadığı konusunda şüpheleri bulunduğunu vurgulayan Gürsoy, "İnsanların aldatılmasına ve üreticilerin haksız kazanç sağlamasına imkan veren kanuni boşluğun ortadan kaldırılması, vatandaşların bilinçlendirilmesi ve yeterli etiket bilgileriyle daha iyi bilgilendirilmesi için ivedilikle çalışma yapılması ve önlem alınması gerekir." ifadelerini kullandı.

    Oğuz Gürsoy'un verdiği bilgiye göre "probiyotik", bağırsak mikroflorası üzerine etkileri sebebiyle sağlığa yararlı canlı mikroorganizma anlamına geliyor. Milyarlarca bakteri içeren sindirim sisteminde, ilgili bakterilerin denge içinde olması, hem sindirim hem de bağışıklık sistemi için son derece önemli. Bağırsak mikroflorasındaki yararlılarla hastalık yapıcı bakteriler arasındaki denge, yetersiz beslenme, antibiyotik kullanımı, seyahat ve gıda zehirlenmesi gibi sebeplerle bozulabiliyor. Probiyotik mikroorganizmaları içeren gıdaların yenmesiyle, sağlığa yararlı bakteriler kalın bağırsağa kadar ulaşıp yerleşerek, mikroorganizmalar arasındaki dengenin istenen biçimde değişimine katkıda bulunuyor.

    Probiyotik ve prebiyotik nedir?

    Vücudu zararlı bakterilere karşı koruyan, bağışıklığınızı güçlendiren "dost bakterilere" probiyotik adı verilir. Kalın bağırsak bakterilerinin sayısını, hareketlerini düzene sokan ve probiyotiklerin etkisini artıran sindirilmemiş lifli ve suda çözünebilen karbonhidratlara da prebiyotik denir.
     

Sayfayı Paylaş