Rahim Ağzı Yarası

Konusu 'Kadın Hastalıkları / Jinekoloji' forumundadır ve Müzik delisiyim tarafından 14 Şubat 2015 başlatılmıştır.

  1. Müzik delisiyim

    Müzik delisiyim Tecrübeli Üye www.pembeoje.com

    Rahim ağzı yarası tanısı ve tedavisi.

    [​IMG]

    Rahim ağzında yara her kadında bir miktarda olsa vardır. Bu durum fizyolojik bir durumdur. Fakat bu yara iltihaplanırsa bir takım sorunlara neden olup tedavi gerektirir. Rahim ağzındaki yara olarak bilinen bu durumlar mutlaka smear testi yapılarak değerlendirilmelidir. Smear test sonuçları normal çıkmışsa çok nadiren bir tedavi gerekir. Yani özetle rahim ağzınızda yara var yakalım mantığı doğru değilidir.

    Rahim ağzına tıpta serviks denmektedir. Bu bölgede kadının yaş ve gebelik durumuna göre halk arasında yara denen fakat ektropion olarak ifade edilen normal kırmızı bir görünüm mevcuttur.

    Bu bölge vajendeki mikroplara açık olduğundan servisit dediğimiz rahim ağzı iltihapları görülebilir. Cinsel yolla bulaşan mikroplarda burada iltihaba sebep olmaktadır. Normalde rahim ağzındaki salgı bezlerinde buraya şeffaf ve yapışkan bir sıvı salgılanır. İltihaplı durumlarda ise salgının renk ve kıvamı değişir. Bu durumla savaşmak için vücut akyuvarları buraya yollar. Bu nedenle mikroskopta bakıldığında burada akyuvar yani lokositlerin arttığı gözlenir.

    Rahim ağzı iltihabı yani servisit durumlarında en sık görülen ve cinsel yolla bulaşan gonore ve klamidya mikropları burada enfeksiyona neden olan önemli etkenlerdir.

    Servisit Belirtileri nelerdir?
    özellikle akıntı önemli bir bulgudur. Akıntının normalden fazla olması rengindeki değişimler rahim ağzı iltihabı nedeniyle olabilir. Bir diğer bulgu kasık ağrısıdır. Diğeri ise ilişki sırasında görülen kanamadır. İlişki sırasında kanama rahim ağzı kanserinde de görülen bir bulgu olduğundan vakit geçirmeden doktora gidilmelidir.

    Bazen serviks iltihabına virüslerde neden olur. özellikle herpes virüsler ve HPV yani human papilloma virüsler iltihaba neden olabilir.

    Rahim ağzı iltihabında tanı nasıl konur?
    özellikle rahim ağzından alınıp sürüntüler mikroskop altında ve birtakım tekniklerle boyanarak incelenir. İncelemede lokositlerde artma ve bazende mikropların direkt görülmesi mümkün olur. Clamidyadan şüphe edilirse kan tetkikleri gerkebilir. HPV enfeksiyonlarında DNA araştırması ile tipleme bile yapılmaktadır. Hpv virüsüne bağlı iltihaplarda kanser yapan hpv tipleri ya da yüksek riskliler tespit edilirse takip gereklidir.

    Tedavi
    Rahim ağzı yaralarında ve iltihaplarında tedavi etkene göre planlanır. Bu tedaviler kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarınca yapılmaktadır.


    Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve korunma yollarını bu başlıklar altında bulabilirsiniz. Korunma dememizin nedeni bu hastalıkların detaylarına bakıldığında bazılarının tedavilerinin güç olduğunu göreceksiniz. Bu nedenle korunmalı ilişkiler önem taşımaktadır.
     
    Ahu@ bunu beğendi.
  2. Ahu@

    Ahu@ Saygın Üye www.pembeoje.com

    Herşeyde kadınları bulur bazen erkekleri kıskanmıyor değilim dünya erkeklere güzel kadınlar hatalık çoluk çocuk derken hayatlarımız geçip gidiyor farkında değiliz
     
  3. Duygu

    Duygu Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    İlk bebeğimde doğumdan bir kaç ay sonra bende rahim ağzı yarasıyla mücadele verdim hatırlamak bile istemiyorum.
     

Sayfayı Paylaş