Siyah Çay Nasıl Demlenir?

Konusu 'Pratik Bilgiler & Püf Noktaları' forumundadır ve Victoria tarafından 23 Ocak 2015 başlatılmıştır.

  1. Victoria

    Victoria ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ Yönetici Genel Yönetici www.pembeoje.com

    İyi bir çay demlemek her şeyden önce bir sanattır. Kullanılan malzemenin kalitesinin yanı sıra demleyenin ustalığı gerekir. Bugün iyi demli bir çay için çeşitli kültürlerin farklı yaklaşımları ve yöntemleri sözkonusu, ama üç prensip var ki bunlar belki bütün dünyadaki çay sevenler için geçerli. Birinci prensip, çayın kaliteli olması ve demliğin niteliği, en ideal demlikler porselen olanlardır. Bir başka dikkat edilmesi gereken nokta, demliğin asla deterjan ile yıkanmaması, sadece sıcak su ile temizlenmesidir. İyi bir çayın üçüncü ayağı ise kuşkusuz kullanılan suyun bileşiminde kalker ve klor maddeleri kesinlikle olmamasıdır. Çinlilere göre çay için ideal su, dağlardaki kaynak sularıdır. Çay bardaklarında kristal cam tercih edilmemelidir. Fincan kullanıyorsanız, içinin beyaz ve ince kenarlı olmasına dikkat edin. Böylece çayın tadının kokusunun ve renginin keyfini çıkarabilirsiniz.

    Sertlik derecesi az olan sular, çay için daha müsaittir. Su kaynatılır, çaydanlık ateşten geri alınarak suyun fokurdaması durunca, boş demliğe sudan yeterince dökülür. Onun üzerine her fincan için bir çay kaşığı çay konur. İlaveten bir çay kaşığı çay fazladan konulması tavsiyeye değer. 

Çin çayları 2.5, diğer çaylar 5 dakikada dem alır. Hiçbir zaman 100 C'lik kaynar su çayın üzerine dökülmez. (Deniz seviyesinde 100 C'de kaynayan su, demliğe boşaltıldığı zaman yaklaşık 84 C olur. 5 dakikalık demleme süresi sonunda 74 C'ya düşer. 1000 m yükseklikte 97 C'de, 2000 m'de 93 C'de su kaynar) Çaydaki vitaminler için son derece zararlıdır. 5 dakikadan fazla demlenmeye bırakılan çaylar acılaşır.
     
  2. Pembe

    Pembe Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Türklerin en sevdiği içecek çay ve bunu demlemeyi bilmiyorsan dayak atarlar :) Anneden gördüğüm yöntemle demliyorum ben siyah çayı herkes beğeniyor
     
  3. KraLiÇe

    KraLiÇe Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Değerli yöneticim inanmıyorum ya üşenmeden nasıl çay demlenir onumu açıkladın ayy çok teşekkür ederim çok makbule geçti :D
     
  4. Banu

    Banu Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Ben çok içmem ama eşim çok sever yazınızı okuyunca anladım ki ben yanlış demliyormuşum dikkate alacağım ve eşim çay acı olmuş demiyecek artık inşaallah teşekkürler.
     
  5. Ahu@

    Ahu@ Saygın Üye www.pembeoje.com

    Siyah çay seven ve tüketen bir bayan olarak bunu bilmemek mümkün değil.tabiri caizse sudan fazla siyah çay tüketen bir milletiz.:D
     
  6. Alara

    Alara Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Ben kahveciyim ama çay dedinmi bizde ustası annem güzel demler güzelde içer ince belli bardağıyla.
     

Sayfayı Paylaş