Siyah çayı nasıl demlemeliyim.

Konusu 'Bir Sorum Var' forumundadır ve Duygu tarafından 17 Ocak 2015 başlatılmıştır.

  1. Duygu

    Duygu Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Çayda kıvamı bir türlü tutturamıyorum çay demlediğim zaman ya acı oluyor yada rengi bulanık oluyor çayı nasıl demlersem tavşan kanı tabiriyle lezzetli bir çay içerim.
     
  2. Victoria

    Victoria ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ Yönetici Genel Yönetici www.pembeoje.com

    Siyah Çay Nasıl Demlenir?

    İyi bir çay demlemek her şeyden önce bir sanattır. Kullanılan malzemenin kalitesinin yanı sıra demleyenin ustalığı gerekir. Bugün iyi demli bir çay için çeşitli kültürlerin farklı yaklaşımları ve yöntemleri sözkonusu, ama üç prensip var ki bunlar belki bütün dünyadaki çay sevenler için geçerli. Birinci prensip, çayın kaliteli olması ve demliğin niteliği, en ideal demlikler porselen olanlardır. Bir başka dikkat edilmesi gereken nokta, demliğin asla deterjan ile yıkanmaması, sadece sıcak su ile temizlenmesidir. İyi bir çayın üçüncü ayağı ise kuşkusuz kullanılan suyun bileşiminde kalker ve klor maddeleri kesinlikle olmamasıdır. Çinlilere göre çay için ideal su, dağlardaki kaynak sularıdır. Çay bardaklarında kristal cam tercih edilmemelidir. Fincan kullanıyorsanız, içinin beyaz ve ince kenarlı olmasına dikkat edin. Böylece çayın tadının kokusunun ve renginin keyfini çıkarabilirsiniz.

    Sertlik derecesi az olan sular, çay için daha müsaittir. Su kaynatılır, çaydanlık ateşten geri alınarak suyun fokurdaması durunca, boş demliğe sudan yeterince dökülür. Onun üzerine her fincan için bir çay kaşığı çay konur. İlaveten bir çay kaşığı çay fazladan konulması tavsiyeye değer. 

Çin çayları 2.5, diğer çaylar 5 dakikada dem alır. Hiçbir zaman 100 C'lik kaynar su çayın üzerine dökülmez. (Deniz seviyesinde 100 C'de kaynayan su, demliğe boşaltıldığı zaman yaklaşık 84 C olur. 5 dakikalık demleme süresi sonunda 74 C'ya düşer. 1000 m yükseklikte 97 C'de, 2000 m'de 93 C'de su kaynar) Çaydaki vitaminler için son derece zararlıdır. 5 dakikadan fazla demlenmeye bırakılan çaylar acılaşır.
     
  3. Duygu

    Duygu Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Sorumu dikkate aldığınız ve cevap yazdığınız için teşekkürler mutlak uygulayacağım.
     
  4. Banu

    Banu Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Ben çok sevmem siyah çay ama eşim sever bende böyle demlerim artık aşkıma çayını içsin diye.:D
     
  5. recaikoz

    recaikoz Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Tercih edilen çay markası da önemli tabi ki.


    --------------------------------------
    Diyorlar ki ; sen delisin..! Hiç bu kadar sevilir mi..? JETTALK
     
  6. Ebruli

    Ebruli Yeni Üye www.pembeoje.com

    El alışkanlığı önce kaynayan suyu demliğe dökerim sonra üzerine çayı eklerim çok da güzel olur.
     
  7. Mehtap

    Mehtap Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Bugunlerde bitki caylari iciyorum yesi cay ve ihlamur bana cok iyi geliyor.

    LG-H525 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     

Sayfayı Paylaş