Soğuk Kış Günlerinde Nasıl Beslenmeliyiz?

Konusu 'Sağlıklı Beslenme' forumundadır ve Esra Oduncu tarafından 27 Aralık 2014 başlatılmıştır.

  1. Esra Oduncu

    Esra Oduncu Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Fazla kilolara, şeker yükselmesine, yüksek tansiyon ve kolesterole karşı davetiye çıkarmamak adına kış günlerinde karbonhidrat içeriği fazla olan yağlı besinlerden uzak durmalı daha çok bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirecek gıdaları fazlaca tüketmeliyiz.

    Gün aşırı 3-5 porsiyon kadar sebze yenilmelidir. Öğle ve akşam öğünlerinde sofranızda mutlaka sebze yemeği ve salata bulundurulmalıdır. Brüksel lahanası, taze biber, ıspanak, karnabahar, maydanoz, tere, domates, roka sebzeleri vücudumuzun özellikle kış aylarında ihtiyacı olan C vitamini bakımından fazlaca zengin tüketilebilecek gıdalardandır.

    Gün içerisinde 2-3 porsiyon meyve yenmesi gereklidir. Özellikle mandalina, portakal, greyfurt, limon şeklinde belirtebileceğimiz turunçgiller C vitamini bakımından zengin, kış mevsiminde kolaylıkla bulunabilecek meyveler arasındadır.

    Kış aylarında metabolizmayı güçlendirmek için antioksidan olarak görev yapan A vitamini, E vitamini yeterli alınmalıdır. Kırmızı et, balık, süt, yumurta, portakal, elma A vitamini bakımından zengin kaynaklardır.

    E vitaminini yeterli almak için haftada 2-3 kez kurubaklagil tüketilmeli, yemeklerde sıvı yağ kullanılmalı, yeşil yapraklı sebzeler ihmal edilmemelidir.

    Haftada 2-3 defa 4-5 adet fındık, 2-3 sefer de 2-3 adet ceviz tüketilmelidir.

    Deniz ürünleri, buğday, susam, badem ve yağlı tohumlar çinko minerali içerir. Bunlar ile süt, et, mantar, deniz ürünlerinde bulunan selenyum vücut direncini fazlalaştıran önemli minareler olup yeterli miktarda alınmalıdır.

    Balığın omega-3 yağ asitleri ile bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek vücut direnci yoğunluğunu artırdığından haftada en az 2-3 sefer tüketilmesi gerekli.

    “Yumurta, süt, yoğurt, peynir, et grubu gibi fazlaca protein içeren besinler gün içerisinde en az iki öğün yenmelidir.

    Zayıflayan vücut direncinin yükseltilmesi ve enfeksiyonlara karşı korunması için yoğurt tüketilmesinde yarar bulunmaktadır.
     

Sayfayı Paylaş