Süte Karbonat Atarsanız... Öyle Bir Faydası Var ki!

Konusu 'Pratik Bilgiler' forumundadır ve Semacaa tarafından 28 Aralık 2014 başlatılmıştır.

  1. Semacaa

    Semacaa Tecrübeli Üye www.pembeoje.com

    FAYDALI BİLGİLER
    -Kuru fasulyeleri dağılmadan pişirmek istiyorsanız tuzu ve salçayı ya da domatesleri fasulyeler yarı
    piştikten sonra koyun.
    -Kızartma kokularının bütün eve yayılmaması için yağın içine bir iki dal maydanoz atın.
    -Pilavın tane tane ve beyaz olmasını istiyorsanız içine 3-4 damla limon suyu koyun.
    -Tavuğun üzerine limon suyu sürer ve tuz serperseniz tavuğun nar gibi kızardığını görebilirsiniz.
    -Değersiz olarak gördüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutursanız, özellikle isli ve
    yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken şaşırtıcı sonuçlar alabilirsiniz.
    -Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir.
    -Balığı seçerken son derece dikkatli olmalısınız. Gözleri pırıl pırıl parlak, solungaçları ise pembe
    yada kırmızı renkte olmalıdır.
    -Limon sert ise, kesilmeden evvel bir iki dakika sıcak suya batırınız, daha sulu olur.
    -Buzdolabınızın iyi soğutması için içine bir torba tuz koyun. Tuzun dolaptaki nemi aldığını
    göreceksiniz.
    -Balıkları temizlemeden yarım saat kadar dondurucuda bekletirseniz, temizleme işi sizi daha az
    yorar. Balık pişirirken hiç de hoş olmayan bir koku kaplar evi. Bunu önlemek için de kabın veya
    tavanın içine birkaç defne yaprağı atmayı deneyin.
    -Açılmakta direnen cam kavanozların altına sert bir şekilde vurursanız açılacaklardır.
    -Yeterince olmamış limonlardan beklenildiği kadar su çıkmaz. Tıpkı çok sert limonlardan da
    çıkmadığı gibi. Bu tür limonları kesmeden önce, birkaç dakikalığına çok sıcak suya batırıp bekletin.
    Limonların daha fazla su verdiğini göreceksiniz.
    -Pirinç, fasulye, mercimek, kuru bakla ve benzerlerini saklarken böcek oluşmasını önlemek için
    kavanoz ya da kutunun içine iki, üç diş sarımsak koyun.
    -Tuz topaklanıyorsa tuzluğun içine birkaç adet pirinç koyun. Pirinç tuzun rutubetini alacak ve
    topaklaşmayı önleyecektir.
    -Mumların ömrünü uzatmak için kullanmadan iki saat önce buzdolabının derin dondurucusuna
    koyarak bekletin.
    -Patateslerin filizlenmesini önlemek için patates torbasının içine birkaç adet yeşil elma atın.
    -Marulların uzun süre taze kalması için bir saat su dolu bir kapta tutun. Sonra buzdolabına açık
    kısmı aşağı gelecek şekilde yerleştirin. Bu şekilde on gün saklayabilirsiniz.
    -Duvarınıza çivi çakacağınız zaman işaretlediğiniz yerin üzerine çapraz bant yapıştırın. Çiviyi öyle
    çakın, böylece duvarın alçısını çatlatmamış olacaksınız.
    -Pamuklu giysilerinizin çekmemesi için ilk yıkamada bir gece soğuk suda bekletin, sonra yıkayın,
    çekmeyeceklerdir
    LEKELERİ NASIL ÇIKARIRIZ?
    Kan Lekelerini Çıkartmak İçin ;
    Kan lekesini çıkarmak için oksijenli su kullanın. Önce bu suda ıslatıp bekletin, daha sonra ılık suyla
    ve sabunla yıkayın.
    Bir aspirin tabletini ıslatıp, lekenin üzerine sürün bekletin. Kuruyunca fırçalayıp, temizleyin.
    Önemli : Kan lekesini asla sıcak suyla yıkamayın, leke kalıcı olur.
    Sakız Yapıştıysa ;
    Elbisenize çiklet mi yapıştı? Sizde Ne Beceriklisiniz Biraz da Kendinizi Elbisenin Yerine Koyun Artık
    Ondan Hayır Gelmez Atın Çöpe Dermişiz :) Tabiki Hayır Bunun İçinde Birkaç Çözüm Var Elbet :)
    Çikletin yapıştığı yerin tam altına isabet eden yerine naylona sarılmış bir miktar buz koyun.
    Biraz bekleyin buzun soğutucu etkisiyle çiklet donar.
    Sonra bir fırçayla bu donan çikleti fırçalarsanız, hepsi yapıştığı yerden çıkar.
    Meyve Lekelerini Çıkartmak İçin;
    Beyaz kumaş üzerindeki leke: Lekeyi amonyaklı suyla yıkayın. Çıkmazsa, çamaşır suyu ilave ettiğiniz
    sabunlu suya batırıp lekeli kısmı ovun.
    Renkli kumaş üzerindeki leke: Şu malzemelerden mevcut olan biriyle temizleyebilirsiniz; 90
    derecelik alkol, amonyak ilave edilmiş oksijenli su, ekşimiş süt. İki üç saat leke üzerinde
    bırakacağınız ekşimiş süt, meyve lekesini çıkartacaktır.
    Sentetik kumaştaki leke: Şu malzemelerden mevcut olan birisine batırdığınız bir pamuk parçasıyla
    lekeyi silin; limon suyu, beyaz sirke, hafif amonyaklı su. Ancak bu işi yapmadan önce lekeli kısmın
    altına bir kumaş parçası koymayı unutmayın.
    Yünlü ve ipekli kumaştaki leke: Lekeli kısmın altına su emen bir kumaş parçası yerleştirin ve lekeyi
    beyaz sirkeyle silin.
    Eldeki lekeler: Ellerinizdeki meyve lekelerini sirkeyle yıkar veya silerseniz kolayca çıkarabilirsiniz.
    Sebze Ayıklarken Ellerdeki Lekeleri Çıkarmak : Bu lekeler, ellerimizi yıkadıktan sonra bile
    temizlenmezler. Fakat portakal kabuğuyla ovarsak hemen kurtuluruz bu sevimsiz lekelerden.
    Ütüde Sararan Çamaşırı Beyazlatmak : Sararan kısmı nemlendirin. Üstüne mısır nişastası serpin.
    Sonra yine bir bez aracılığıyla ütünüzle kurutun. Leke yok olacaktır. Bir başka yol da sararan kısmı
    oksijenli su ile ıslatıp, gene ütüyle kurutmaktır.
    Tereyağı Lekesini Çıkarmak : Sentetik kumaştaysa sabunlu su yeterli olacaktır. Pamuklu ve beyaz
    kumaştaysa yıkamadan önce kuru sabun sürtün. Yünlü veya ipekli kumaştaysa talk pudrası ve
    tebeşir tozundan yararlanın.
    Yağ Lekesini Çıkarmak : Kızartma yaparken ne kadar dikkat etsek de tamamen engelleyemeyiz.
    Bunları temizlemek için en etkili temizleyici ispirtodur. Zeytinyağı lekesini elbiseden çıkartmak için
    sakın su ya da kolonya kullanmayın. Hemen bir lokma ekmek içini yuvarlayıp lekenin üstünde
    gezdirin.
    Tentürdiyot Lekesini Çıkarmak : Leke yeni ise, alkol yararlıdır. Eğer eski ise, benzin gibi şeyler ya da
    oksijenli su kullanılır.
    Zamk Lekesini Çıkarmak : Çıkartmak istediğiniz lekenin altına su emici bir kumaş parçası koyun ve
    lekeli kısmı beyaz sirkeye batırılmış bir bezle silin sonra durulayın.
    Zift Lekesini Çıkarmak : Üstüne vazelin sürüp bir saat bekletmek, sonra da lekeyi her eczaneden
    rahatlıkla bulabileceğiniz eterle silmeniz gerekmektedir. Sert Yüzeylerdeki Zift Lekelerini Çıkartmak
    İçin İse (Özellikle Araçlardaki Zift Lekeleri) Mazot İle Siliniz.
    Su Lekesini Çıkarmak : İpekli ya da pamuklu kumaşlardaki su lekesini çıkartmak için lekeli yerleri
    bir bardak ya da şişenin dibiyle ovun. Fanilalarla yünlüleri ütülemek yeterlidir.
    Ot Lekesini Çıkarmak : Lekeyi ıslattıktan sonra üzerine eşit miktarda sofra tuzu ve kırımtartar serpin.
    Güneşte kurusun.
    Çimento Lekesini Çıkarmak : Yerdeki çimento lekelerinin üzerilerine sıcak alkol sirkesi dökün.
    Kuvvetli fırçaladığınızda yok olduklarını göreceksiniz
    Balmumu Lekesini Çıkarmak : Lekeli yere bir kurutma kağıdı yerleştirip, balmumunu emmesi için
    üstünde sıcak ütüyü gezdirin.
    Süt Lekesini Çıkartmak : Yıkanabilen kumaştaysa sabunlu bezle silin. Yıkanmaz kumaştaysa benzine
    batırılmış bir bezle bastırmadan silin. Elin hafif temasıyla benzini uçurun. Sonra ılık suda durulayın
    ve nemli bezle tersinden ütüleyin.
    Çikolata lekesini çıkarmak için : 90 derece alkol karıştırdığınız bir miktar suyla lekeyi silin. Hemen
    ardından temiz suyla durulayın.
    Meyve lekeleri için: ise, suyu suyla temizleme yöntemi en yararlı olandır. Meyve suyunu direkt
    olarak musluk suyunun altına tutun. Başka hiçbir şey sürmeyin. Su lekeyi yavaş yavaş akıtacaktır.
    Daha sonra normal olarak yıkayın.
    Pas lekesini çıkarmak için: tuza birkaç damla limon suyu akıtın, bununla ovuşturarak silin. Daha
    sonra birkaç damla amonyak kattığınız suyla bir kez daha silin. Temiz suyla durulayın.
    Beyaz mermer üzerindeki sarı lekeleri : gidermek için tuzla limon suyunu karıştırıp bununla iyice
    ovun
     

Sayfayı Paylaş